Ανοίγει ξανά η ιστορική Γεωργική Σχολή Ασωμάτων

Ρέθυμνο
Ανοίγει ξανά η ιστορική Γεωργική Σχολή Ασωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη από το Ρέθυμνο

Στην επαναλειτουργία, αλλά και την αναβάθμιση της ιστορικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων, στον νομό Ρεθύμνου, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε ένα ξεχωριστό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας του πρωτογενούς τομέα, προχωρά η Πολιτεία: Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψαν, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα, πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής συνολικά 13 ακινήτων του υπουργείου στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα “Πανακρον” απέναντι από την παλιά σχολή Ασωμάτων, στον δήμο Αμαρίου, παρουσιάστηκε, εξάλλου, και η μελέτη αναβίωσης της Γεωργικής Σχολής από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις που παραχώρησε από το Ρέθυμνο ο κ. Αραχωβίτης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για εγκλωβισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «μια πολιτική σκανδαλολογίας που δεν έχει κανένα υπόβαθρο και νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο ο λαός ξεχνάει πώς ήταν η χώρα το 2014».

«Ο λαός δεν ξεχνάει ποιος ευθύνεται για τη χρεωκοπία του 2010 και ποια είναι τελικά η πρόταση της αντιπολίτευσης. Πρόταση δηλαδή που δεν έχουνε όλοι αυτοί που δε θα έπρεπε να μιλάνε και παράλληλα ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Δε μιλάνε στην αξιωματική αντιπολίτευση για το σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, για το σκάνδαλο στη Novartis, για το σκάνδαλο της Siemens, που όλα τους τα στελέχη είναι μπλεγμένα. Δε μιλάνε για τα χρέη των στελεχών τους στην Αγροτική Τράπεζα, δε μιλάνε για την εμπλοκή των στελεχών τους σε διάφορα σκάνδαλα. Αυτή είναι η αντιπολίτευση, και αν ο κόσμος νομίζει ότι πρέπει να ξαναπέσουμε στα χέρια μιας τέτοιας κυβέρνησης, με αυτό τον τρόπο λειτουργίας, και μιλάω απόλυτα πολιτικά, τότε είναι στα χέρια του λαού, ο οποίος θα εκφραστεί στις εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβρη», τόνισε αρχικά ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος επισήμανε ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους.

«Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να ανακόψουμε αυτή τη δυναμική. Έχουμε μπροστά μας τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, έχουμε το διακύβευμα των ευρωεκλογών και υπάρχει πολύ μεγάλη δουλειά που πρέπει να γίνει. Όπως όλοι έχουν διαπιστώσει, μόλις η οικονομία αρχίζει και πατάει στα πόδια της, αρχίζουν να ξεφορτώνονται τα βάρη. Για τους αγρότες ψηφίσαμε το τέλος επιτηδεύματος, την προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, ψηφίσαμε τη μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και συνεχίζουμε. Έρχονται οι 120 δόσεις και μια σειρά από θετικά μέτρα για την οικονομία. Διότι πλέον πατάει γερά η οικονομία και δεν έχουμε δικαίωμα να ανακόψουμε αυτή την πορεία», ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση δε φοβάται να πάει πουθενά, διότι καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Τα 13 ακίνητα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων έχουν συνολικό εμβαδό 502.983,73 τ.μ. και βρίσκονται στον δήμο Αμαρίου. Σκοπός της παραχώρησης, όπως έγινε γνωστό, είναι η αξιοποίηση, η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας και του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Ασωμάτων και η δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού χαρακτήρα υπό τους όρους της προγραμματικής σύμβασης, που πρόκειται να συναφθεί και να εκτελεστεί μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αμαρίου και του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.

Συνάντηση με Σωκράτη Βαρδάκη

Στο τραπέζι τα προβλήματα των αλιέων

Στη σύσκεψη του Σαββάτου έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων, τα στελέχη της κυβέρνησης Ανδρέας Ξανθός και Κώστας Φωτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, η εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Σμαράγδα Σωτηράκη, καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την αναβίωση της σχολής.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Αραχωβίτη στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του βουλευτή Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη. Με αφορμή την ημερίδα με θέμα “Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία”, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διαχείριση υδατικών πόρων, ενώ οι κ. Αραχωβίτης και Βαρδάκης συναντήθηκαν, ακόμη, με τους εκπροσώπους του Σωματείου Αλιέων, συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στο νησί. Σημειώνεται ότι ο κ. Αραχωβίτης δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στο υπουργείο.

Στο μεταξύ, με αφορμή την επίσκεψη Αραχωβίτη στο νησί, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ εξέδωσε ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση σε βάρος του υπουργού. «Ο συγκεκριμένος υπουργός “άστραψε και βρόντηξε” πάλι κατά την κάθοδό του σε Ηράκλειο και Λασίθι. Υπενθυμίζουμε πως στην προηγούμενη κάθοδό του στα Χανιά, με τη λογική της Μαρίας Αντουανέτας, είπε στους κατεστραμμένους από τις καταιγίδες αγρότες και κτηνοτρόφους, που έχασαν ακόμα και τις προμήθειές τους σε τρόφιμα, ότι για να τους αποζημιώσει η κυβέρνηση μέσω ΕΛΓΑ πρέπει να αποπληρώσουν πρώτα τα χρέη τους. Τώρα ακολούθησε επιχειρηματολογία αντίστοιχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή φταίνε οι μικρομεσαίοι αγρότες που κατά εκατοντάδες ξεκλήρισε η αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, κατηγορώντας τους μάλιστα πως, αντί να αξιοποιούν τις ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους, τις έκαναν BMW και “Μερσεντές”», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News