«Πυρετός» για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών

Ρέθυμνο
«Πυρετός» για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστά παραμένουν τμήματα της επαρχιακής οδού - Χωρίς νερό λόγω βλάβης στον αγωγό η πόλη του Ρεθύμνου

Πυρετωδώς εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια και της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, τόσο για να καταγράψουν όσο και για να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, της ύδρευσης και τις λοιπές υποδομές.

Η παύση των βροχοπτώσεων, έφερε στην επιφάνεια τους δρόμους ναρκοπέδια ή και ολοκληρωτικά κατεστραμμένους σε πολλές περιπτώσεις με το κόστος της αποκατάστασης να εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Τα σώματα ασφαλείας παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για να παρέμβουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεδομένου ότι οι μετακινήσεις των πολιτών είναι εξαιρετικά δυσχερείς. Ο κυκλοφοριακός χάρτης του Ρεθύμνου έχει μεταβληθεί άρδην.

Πολυσύχναστοι επαρχιακοί δρόμοι έχουν αποκοπεί από την κυκλοφορία, ενώ βοηθητικές, περιφερειακές οδοί, έχουν μετατραπεί σε πολυσύχναστους δρόμους λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Τα προβλήματα στην υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί ως επί το πλείστον στην περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνου, ενώ η πόλη υδρεύεται εκ περιτροπής, αφού η τεράστια βλάβη στον ποταμό Πετρέ, όπου καταστράφηκε ο βασικός αγωγός που υδρεύει το Ρέθυμνο από την Αργυρούπολη, δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί.

Συνεργεία της ΔΕΥΑΡ με τη συνδρομή εργολάβων από τα Χανιά και το Ηράκλειο προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, μεταφέροντας τον αγωγό... επί της γέφυρας. Η βλάβη στα αντλιοστάσια του Πλατανιά έχει επιδιορθωθεί με την ΔΕΥΑΡ να υδροδοτεί τμηματικά την πόλη, όμως τις ώρες αιχμής, το νερό στερεύει όχι μόνο στις περιοχές με κάποιο υψόμετρο, αλλά ακόμα και στις περιοχές του κέντρου με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, ικανοποιήθηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου το αίτημα του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη για παράταση στις οικονομικές και φορολογικές υποθέσεις στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Η σχετική παράταση έχει ισχύ έξι μηνών και αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως και τις δηλώσεις που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταση αφορά και τις τραπεζικές υποχρεώσεις.

Οι φαρμακοποιοί του νησιού, εξέδωσαν ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν καταστρέψει φάρμακα και συνταγές των παθόντων σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι αδήριτη η ανάγκη να καμφθεί η γραφειοκρατία και με ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, οι πολίτες γρήγορα, να συνδράμουν στην παροχή φαρμάκων στους συμπολίτες σε ανάγκη ανά την Κρήτη.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης θα διεξαχθεί με θέμα την αποτίμηση των καταστροφών στην ΠΕ Ρεθύμνου και τον συντονισμό για την αποκατάστασή τους από την θεομηνία της 25ης Φεβρουαρίου, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη. Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις για τα τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν αποκλειστεί από την κυκλοφορία είναι συνεχείς, με τις παλαιότερες να παραμένουν σε ισχύ, ενώ ξεκινά και η επίσημη διαδικασία καταγραφής ζημιών με σχετικές συστάσεις προς τους πολίτες για το πως θα διεξαχθεί η διαδικασία.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συμπολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία για τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών, παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης (κτήριο «Δελφίνι» στην είσοδο της Μαρίνας, στην κα Ιουλία Ζαχαριά, τηλ.: 28310 40002, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Νίκο Αγριμάκη, στον ίδιο χώρο, τηλ: 28310 40041)  προσκομίζοντας μία αίτηση - έκθεση στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας ) και μια συνοπτική αναφορά των ζημιών που υπέστη η ιδιοκτησία τους (κτιριακές υποδομές, αύλειοι χώροι, περίφραξη, οικοσυσκευές κλπ) μαζί με φωτογραφίες, βίντεο ή όποιο άλλο οπτικοακουστικό υλικό διαθέτουν που να αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, μπορούν να απευθύνονται στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, στο αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για να καταθέσουν την αίτησή τους και τα προαναφερόμενα στοιχεία.

Οι συμπολίτες που επιθυμούν να δηλώσουν ζημιές που υπέστη η αγροτική τους περιουσία, μπορούν ν’ απευθύνονται στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα.

Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών να μην προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών ούτε να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα από την πλημμύρα περιουσιακά τους είδη διότι θα επισκεφθεί το χώρο τους η συσταθείσα από την Τεχνική Υπηρεσία Επιτροπή για να κάνει αυτοψία και να καταγράψει τις ζημιές.

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι λόγω των έντονων συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, είναι κλειστό το τμήμα της Ε.Ο. 14 «Ρουσσοσπίτι-Μονή Αγίας Ειρήνης».

Παρακαλούνται για την πρόσβαση προς Ρουσσοσπίτι, οι οδηγοί να χρησιμοποιούν την αρ Ε.Ο. 15 Περιβόλια -Μονή Χαλεβή-Ρουσσοσπίτι.

Στην Ε.Ο. 29 Γαράζο προς Αξό και στο 1 χιλιόμετρο περίπου πριν τη διακλάδωση για «Μονή Δισκουρίου» υπάρχει επικίνδυνη καθίζηση, έχει τοποθετηθεί σχετική σήμανση και πρέπει οι οδηγοί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Το δευτερεύον τμήμα της Ε.Ο.27, από διακλάδωση Ν.Ε.Ο. 90 «Χανιά-Ηράκλειο» για Εξάντη (από ταβέρνα Συνολάκη), προς Μπαλί, να μη χρησιμοποιείται λόγω επικινδυνότητας.

Στην Ε.Ο. 32 «Λούτρα-Βιράν Επισκοπή» παρουσιάζονται εκτεταμένες καταπτώσεις και οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Στην Ε.Ο. 11 «Κισσού κάμπος προς Κεραμέ» και 4 χλμ. περίπου πριν τα Κεραμέ έχει παρουσιάσει, σε όλος το πλάτος, καθίζηση ο δρόμος και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Οι οδηγοί να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι το τμήμα της επαρχιακής οδού Ρέθυμνο –Σπήλι στο ύψος του Αρμενιώτικου φαραγγιού θα παραμείνει κλειστό λόγω επικίνδυνων κατολισθήσεων, πτώσεις βράχων και καταστροφής σε μεγάλο μήκος του οδοστρώματος της οδού.

Η κίνηση της κυκλοφορίας των διερχόμενων οχημάτων θα γίνεται από το δημοτικό δίκτυο Γάλλου - Σωματά με μεγάλη προσοχή λόγω στενότητας της οδού σε αρκετά σημεία.

Επίσης το τμήμα της επαρχιακής οδού 16 από Μύρθιο έως την διασταύρωση προς επαρχιακή οδό 13 Ρέθυμνο - Αμάρι θα είναι κλειστό λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Τα προηγούμενα δελτία τύπου, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News