Σε επιφυλακή η ομάδα επέμβασης του ΙΓΜΕ για τις κατολισθήσεις & καταπτώσεις

Ρέθυμνο
Σε επιφυλακή η ομάδα επέμβασης του ΙΓΜΕ για τις κατολισθήσεις & καταπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχή τα περιστατικά κατολισθήσεων και καταπτώσεων - Επιτακτική η ανάγκη επικαιροποιημένων μελετών  

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο οδικό δίκτυο της Κρήτης μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις, αναδείχθηκαν μέσα από το δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV με καλεσμένο τον Ευάγγελο Ζουρμπάκη, Μέλος Ομάδας Άμεσης Επέμβασης ΙΓΜΕ Κρήτης.

Τα προβλήματα εντείνονται αφού τα καιρικά φαινόμενα δεν καταλαγιάζουν. Άντρας καταπλακώθηκε από βράχο στο Ζαρό και απεβίωσε, ενώ παραμένουμε και στην σκιά της μεγάλης κατολίσθησης στον Σταλό Χανίων, όπως και του μεγάλου βράχου που κατέληξε στο σπίτι ηλικιωμένης στα Ασκύφου Σφακίων.

Σε επιφυλακή παραμένει η ομάδα άμεσης επέμβασης του ΙΓΜΕ Κρήτης με αφορμή τα συνεχή περιστατικά κατολισθήσεων και καταπτώσεων. Η παλιά χάραξη του ΒΟΑΚ και η έλλειψη επικαιροποιημένων γεωτεχνικών μελετών, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για νέα επικίνδυνα φαινόμενα.

Δεν έχει ζητηθεί από την σχετική υπηρεσία του ΙΓΜΕ κάποια μελέτη που θα καταδεικνύει τα ενδεχομένως επικίνδυνα σημεία του βασικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και ενώ οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ορατός και επιτάσσει όχι μόνο μελέτες, αλλά και έργα ανάσχεσης των κινδύνων.

Μηχανικοί και γεωλόγοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι ίδια σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των υψηλών βροχομετρικών δεδομένων του φετινού χειμώνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας και των λανθασμένων ανθρώπινων παρεμβάσεων ή και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News