Ρέθυμνο

Ήρθε στην Ελλάδα ως φοιτητής και τώρα είναι πρέσβης του Αφγανιστάν

Ο Ομάρ Σουλτάν βρίσκεται στο Ρέθυμνο και πραγματοποίησε ομιλία

Στο κατάμεστο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, παρέθεσε ομιλία ο πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, Ομάρ Σουλτάν, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Καθηγητών και υπό την αιγίδα του Δήμου.

Ο φιλέλληνας που πριν δεκαετίες ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει Αρχαιολογία, ξετύλιξε πτυχές της κοινής ιστορίας των δύο χωρών μέσα από την ελληνιστική παρακαταθήκη του Μέγα Αλέξανδρου που διαιωνίζεται ως τις μέρες μας.

«Η Ελλάδα πολύ μου αρέσει, για μένα είναι η δεύτερη πατρίδα μου». Αυτά τα λόγια εκφράζουν την καρδιά του πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, Ομάρ Σουλτάν. Ο πρώτος Αφγανός φοιτητής με υποτροφία που σπούδασε αρχαιολογία στην Ελλάδα, εξηγεί ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά περισσότερα σε κοινή ιστορία, παρά το σύγχρονο μεταναστευτικό ζήτημα και την τρομοκρατία των ταλιμπάν.

Το 1978 στην Ακρόπολη η σύζυγός του ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της. Τα υποψήφια ονόματα που επέλεξε ήταν Αθηνά ή Αλέξανδρος. Απέκτησαν λοιπόν έναν γιο που ονόμασαν Αλέξανδρο και εξηγεί, ότι ακόμα και σήμερα στο Αφγανιστάν θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο ως κάτι παραπάνω από ήρωα.

Όπως και στην Καμπούλ, όπου διατίθενται φαρμακευτικά βότανα, η επιχείρηση ονομάζεται από τους Αφγανούς ως... «ελληνικό φαρμακείο». Η παρακαταθήκη των ελληνιστικών χρόνων είναι ακόμα ζωντανή και πολυεπίπεδη.

Αυτό που τονίζει ο Ομάρ Σουλτάν για τις καταστροφές αρχαιοτήτων από τους ταλιμπάν, είναι ότι θα πρέπει να μείνουν ώς έχουν για να θυμούνται οι Αφγανοί και αυτές τις μαύρες μέρες της ιστορίας τους.

Σχολιάζοντας την σύγχρονη ελληνική οικονομική τραγωδία, ο Αφγανός φιλέλληνας ανέφερε ότι στο Αφγανιστάν ακόμα διατηρούν το ελληνιστικό νόμισμα που έφερε στην περιοχή ο Μέγας Αλέξανδρος, αντικαθιστώντας τον αντιπραγματισμό, όμως η Ελλάδα άφησε την δραχμή της για το ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια