Μουσική με χοχλιό – Νεαρός Κρητικός επαναφέρει μια λησμονημένη παράδοση

Ρέθυμνο
Μουσική με χοχλιό – Νεαρός Κρητικός επαναφέρει μια λησμονημένη παράδοση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιο βίντεο με τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη

Εντυπωσιάζουν με τις μουσικές τους ικανότητες δύο αδέρφια, ο Στεφανής και ο Γιάννης.

Ο Γιάννης παίζει λύρα ενώ ο αδελφός του Στεφανής χοχλιό.

Η μουσική με χοχλιό είναι μια παλιά μέθοδος παραγωγής ήχου που σήμερα είναι άγνωστη για πολλούς. Παλιότερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος εύκολα ένα μουσικό όργανο γι’ αυτό και μέσω του χοχλιού κατόρθωσαν να μιμηθούν τους ήχους της λύρας.

Ο πατήρ Στεφανής Νίκας εμφανίζεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά παρέα με τους γιους του, Γιάννη και Στεφανή, στην εκπομπή της Βούλας Νεονάκη «Δια…κρητικά».

Με φόντο τις Βρύσες Αγίου Βασιλείου αντικρίζουμε εικόνες που δεν βλέπουμε συχνά σήμερα, εικόνες και ήχους που θα μας ταξιδεύουν στην παλιά Κρήτη και παρουσιάζουν την ψυχαγωγία των κρητικών όπως ήταν παλιά.

Χοχλιό έμαθε πρώτα ο παπά Στεφανής. Στη συνέντευξη αναφέρει πως έμαθε ο ίδιος να φτιάχνει και να βγάζει ήχο από αυτό το αυτοσχέδιο μουσικό όργανο. Αναφέρει επίσης ότι μέχρι που το παρουσίασε ο ίδιος σε συναυλία του όλοι δεν αναφέρονταν ότι το ξέρουν διότι ήταν θέμα ντροπής.

Το εντυπωσιακό επίσης που αξίζει να σχολιαστεί είναι ότι ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης - ένας από τους μεγάλους λυράρηδες και δημιουργούς της Κρήτης ξεκίνησε με χοχλιό και στη συνέχεια αγόρασε και έμαθε λύρα. Ο γιος του παπά Στεφανή Νίκα λοιπόν, ο μικρός Στεφανής, ξεκίνησε όπως ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης δηλαδή με χοχλιό.

Σπάνιο βίντεο με τον αυτοδίδακτο στη μουσική με χοχλιό Ροδάμανθο Ανδρουλάκη να παίζει λύρα. Ένα σπάνιο και πολύτιμο αρχείο της ΚΡΗΤΗ TV.

https://www.youtube.com/watch?v=R3YztAxlQPo?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News