Χωρίς φαρμακείο ο ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ρέθυμνο
Χωρίς φαρμακείο ο ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσεχώς κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων για ειδικές κατηγορίες ασθενών

Σημαντικές εξελίξεις για τους ογκολογικούς ασθενείς εξήγγειλε από το Ρέθυμνο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με την πλήρως μηδενική πλέον επιβάρυνσή τους για την φαρμακευτική τους αγωγή, όπως και τις προσπάθειες για κατ' οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ σε σειρά ευπαθών ομάδων ασθενών.

Το ζήτημα ανέδειξε με ερώτησή του στη βουλή και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι τα μόλις 2 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανά την Κρήτη, αναγκάζουν πολλούς ασθενείς να προστρέχουν σε όμορους νομούς για την φαρμακευτική αγωγή τους.

Την ανάγκη ίδρυσης φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου κατάθεσε με ερώτηση στη βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου με τον πλέον αρμόδιο, τον υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, να απαντά ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει φαρμακείο σε κάθε νομό, όμως αυτή τη στιγμή λειτουργούν 30 πανελλαδικά και συγκεκριμένα στο πολυπληθές λεκανοπέδιο της Αττικής, μόλις 4!

Ο Ανδρέας Ξανθός, διεμήνυσε από το Ρέθυμνο ότι έχει ξεκινήσει μια πανελλαδική προσπάθεια από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε σε ειδικές κατηγορίες ασθενών που ταλαιπωρούνται πολύ από την άσχημη κατάσταση της υγείας τους, πχ στους καρκινοπαθείς, να ξεκινήσει ένας θεσμός, κατ' οίκον παράδοσης της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναγγέλλει, ότι επέρχονται μηδενικές συμμετοχές των ογκολογικών ασθενών όχι μόνο στα φάρμακα για τη θεραπεία της κυρίας νόσου, αλλά και σε αυτά που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα των καρκινοπαθών:

Νέο διευρυμένο πλαίσιο για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς με μηδενική συμμετοχή έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Υγείας.

Πέραν της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς, που χορηγούνται για τη θεραπεία της κύριας νόσου, τώρα πλέον θα χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή και φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (πχ φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κτλ).

Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος.  

Η ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή: 

Η ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Νομό Ρεθύμνου προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές και αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για ειδικά φάρμακα είναι πλέον επιτακτική αφού μέχρι σήμερα, οι ασθενείς του νομού οι οποίοι χρήζουν ειδικής αγωγής με φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται κατόπιν σχετικής έγκρισης από ειδική Επιτροπή και μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλους όμορους νομούς.

Επειδή στη πλειοψηφία τους πρόκειται για συμπολίτες μας, που χρήζουν άμεσης βοήθειας και στήριξης από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αντί αυτής, τους υποβάλλει σε τεράστια ταλαιπωρία και σε μεγάλο οικονομικό και ψυχικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, αφού τους αναγκάζει να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Επειδή υπάρχουν δημόσιες εγκαταστάσεις στο Ρέθυμνο που μπορούν να φιλοξενήσουν το εν λόγω εγχείρημα.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Γιατί δεν έχετε δημιουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο μέχρι τώρα;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει άμεσα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Ν.Ρεθύμνου;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News