Ρέθυμνο: «Αϊ σιχτίρια πια» - Οργή για τις προκλητικές αναρτήσεις της Ραχήλ Μακρή

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: «Αϊ σιχτίρια πια» - Οργή για τις προκλητικές αναρτήσεις της Ραχήλ Μακρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αναφορές της Ραχήλ Μακρή στο σκίτσο που αποτυπώνεται στο ημερολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης.

Με τις αναρτήσεις της στο Facebook, η Ελληνίδα πολιτικός προκάλεσε οργή σε απλούς πολίτες αλλά και σε ολόκληρο το Ρέθυμνο και την Κρήτη, γράφοντας «να φορέσετε τσαντόρ και στα τέσσερα ραγιάδες» και γενικά χρησιμοποιώντας προκλητικές και αγοραίες εκφράσεις.

Η απάντηση του Δήμου Ρεθύμνου αλλά και εκπαιδευτικού στο εν λόγω σχολείο, δεν άργησε να έρθει.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frachel.makri%2Fposts%2F2815920235100694&width=500

Δήμος Ρεθύμνου: «Μόνο λύπη μας προκαλεί η ανοίκεια επίθεσή σας»

«Μας προκάλεσε έκπληξη -μεταξύ άλλων- το περιεχόμενο του σχολιασμού σας περί του λευκώματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης. Η λογική σας προφανώς εδράζεται στην άποψη περί εξάλειψης κάθε μνημείου ή ιστορικής κατάθεσης της παρουσίας κατακτητών στο Ρέθυμνο ή οπουδήποτε αλλού.

Να γκρεμίσουμε, λοιπόν, το Φρούριο της Φορτέτζας, τη Λότζια και τους μιναρέδες, να αποκαθηλώσουμε τις ρωμαϊκές κρήνες και τα τούρκικα σαχνισιά, ως φορείς ραγιαδισμού και μάρτυρες της δουλοπρέπειας μας;

Για μας, αυτά τα μνημεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των κατακτήσεων που υπέστη ο τόπος μας και των αγώνων των προγόνων μας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία. 

Η προστασία τους και η ανάδειξη τους διαπνέονται από την κοινή απόφαση της πόλης και των ανθρώπων της να συνομιλούν διαρκώς με το παρελθόν τους, να το γνωρίζουν και να το σέβονται ως μέσο διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ως φορέα διαμόρφωσης της συλλογικής ταυτότητας και ως ερμηνευτικό εργαλείο της σύγχρονης πραγματικότητας.

Μόνο λύπη μας προκαλεί η ανοίκεια επίθεσή σας και η ανάρτηση ενός άστοχου σχολίου που αποτέλεσε την αφορμή κατάθεσης ιδεοληψιών που μας προσβάλλουν. Αν δεν μπορείτε να κατανοήσετε την αυτονόητη, για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, αναγκαιότητα διαφύλαξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που ζει, τουλάχιστον μην την βρίζετε. Κι αφήστε ήσυχη την κάθε σχολική κοινότητα να εμπνεύσει ανεμπόδιστη τους μαθητές της, να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

Όσο για τα σχόλια σας περί ραγιαδισμού και γονυκλισιών, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως, ειλικρινά, μας αφήνουν ανέγγιχτους, ως γραφικά παραληρήματα με εθνικιστικές αποχρώσεις, μιας και δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό γης στην Κρήτη που να μην έχει ποτιστεί με το αίμα Αγωνιστών για την Ελευθερία και την αποτίναξη του εκάστοτε ζυγού.».

Η απάντηση του εκπαιδευτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, Παντελή Γιαννουλάκη:

«Κ. Ραχήλ Μακρή,

Χαίρομαι που κρατάτε στα χέρια σας ένα εξαιρετικό ημερολόγιο! Ειλικρινά σας το λέω, χαίρομαι!

Οι ζωγραφιές-σκίτσα είναι δημιουργίες του συμπολίτη μας κ. Κώστα Δασκαλάκη. Είναι ερασιτέχνης όμως ξεπερνάει πολλούς επαγγελματίες του είδους!

Πριν πέντε χρόνια στην επέτειο των 100 χρόνων από την επανένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα, ο κ. Κ. Δασκαλάκης ζωγράφισε - σχεδίασε για λογαριασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου αυτές και άλλες παραστάσεις σχετικά με τα μνημεία και την ιστορική - πολιτιστική - πολιτισμική διαδρομή της πόλης μας. Είναι για εμάς μεγάλη τιμή και χαρά! Τα σχόλια και οι κριτικές ήταν εξαιρετικές από επιστήμονες - πνευματικούς ανθρώπους του νησιού και από το Ίδρυμα  «Ελευθέριος Βενιζέλος»!

Η δεύτερη φορά που έγινε αξιοποίηση των έργων αυτών είναι μέσω του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας.

Αλήθεια πού εντοπίζετε τον «ραγιαδισμό»;

Είναι ντροπή… Προσβολή… «μειοδοτικό» ένα σχολικό ημερολόγιο να παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή της πόλης;

Θεωρείτε ότι η προσπάθεια αυτή προσβάλει τους αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερία;

Μας καλείτε να φορέσουμε «τσαντορ» και να «πέσουμε στα τέσσερα!»;; Ουσιαστικά δηλαδή μας θεωρείτε «προσκυνημένους» και ανάξιους συνεχιστές των προγόνων μας που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερια αυτού του τόπου;

Γράφετε «άι σιχτίρια!»… Γιατί άραγε;

Το Ρέθυμνο έχει διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων μνημεία από την περίοδο Ενετοκρατίας & Τουρκοκρατίας… Αυτά τα μνημεία αξιοποιούνται και αποτελούν την γέφυρα του χθες με το σήμερα. Είναι η πολιτισμική-πολιτιστική -ιστορική κληρονομιά του Ρεθύμνου!

Πιστεύετε ότι δεν αξίζει να αποτυπώνεται η ιστορική διαδρομή μιας πόλης μέσω ενός σχολικού ημερολογίου;

Πραγματικά θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσετε την άποψή σας…

Κ. Ραχήλ Μακρή, έχουν διατεθεί περισσότερα από 1.000 ημερολόγια… Τα σχόλια όλων είναι εξαιρετικά!!

Πιστεύω ότι αδικείτε μια σπουδαία προσπάθεια τόσο του δημιουργού κ. Κ. Δασκαλάκη όσο του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και συναδέλφων εκπαιδευτικών… Αλλά και επιστημόνων που από το 2013 έχουν δει project με τις δημιουργίες αυτές μέσω του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Θέλω να πιστεύω ότι διαβάζοντας το κείμενο αυτό μπορείτε να κάνετε μια επαναξιολόγηση του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας.

Παντελής Γιαννουλάκης

3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

Υ.Γ: Περιμένω τη δική σας απάντηση.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News