Δύσκολη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών - Χειροπέδες στους τρεις διακινητές

Ρέθυμνο
Δύσκολη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών - Χειροπέδες στους τρεις διακινητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις μέσα σε ένα 24ωρο από το σήμα SOS που εξέπεμψε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες νοτιοανατολικά της Γαύδου, στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης

Το δρόμο της δικαιοσύνης ακολουθούν οι 3 από τους 29 ναυαγούς νότια της Κρήτης, αφού πρόκειται στην ουσία για τους διακινητές των υπολοίπων 26.

Στο παλιό σχολείο της Ορνέ φιλοξενούνται οι μετανάστες που φέρεται να είχαν τελικό προορισμό τους την Κρήτη για να εργαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διωκτικές αρχές αναζητούν τους συνεργούς δουλέμπορούς τους που θα αποδεχόντουσαν τους μετανάστες στο νησί.

Προς τιμήν τους οι κάτοικοι της Ορνέ χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα υποδέχθηκαν τους μετανάστες και οι κάτοικοι της Αγίας Γαλήνης τους παρείχαν το πρώτο τους γεύμα στο λιμάνι.

Ανησυχούν ωστόσο, γιατί η τουριστική περιοχή της Αγίας Γαλήνης με το γραφικό λιμάνι, έχει καταστεί σε αποθετήριο πλοίων που έχουν κατασχεθεί από το δημόσιο, λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις μέσα σε ένα 24ωρο από το σήμα SOS που εξέπεμψε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες νοτιοανατολικά της Γαύδου, στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης. Οι ριπές ανέμου στις 3 χθες το μεσημέρι έφταναν τα 10 μποφόρ.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα κατάφεραν να ελλιμενιστούν στην Αγία Γαλήνη. Οι 29 διασωθέντες δέχθηκαν το πρώτο τους γεύμα επί τόπου και στη συνέχεια με διαδικασίες του δήμου Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, δρομολογήθηκε λεωφορείο που τούς μετέφερε στο παλιό δημοτικό σχολείο στην  Ορνέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το αλιευτικό, ναυάγησε ένα ακόμη πλοιάριο στα νότια της Κρήτης. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για το μέσο διαφυγής των 3 φερόμενων ως διακινητών.

Οι 26 μετανάστες είναι άνδρες νεαρής ηλικίας από την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Σουδάν. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο προορισμός τους ήταν όντως η Κρήτη, αλλά με κάποιους που αναζητούνται, να είναι αυτοί που θα υποδεχόντουσαν τους μετανάστες για να εργαστούν στο νησί.

Ο ένας εκ των 3 συλληφθέντων μάλιστα, φέρεται να μιλάει άπταιστα ελληνικά, ως ο ενδιάμεσος κρίκος που έχει ήδη εργαστεί για μια δεκαετία στην Ελλάδα.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Η τοπική αυτοδιοίκηση προμηθεύτηκε στρώματα, ο ερυθρός σταυρός προσέφερε κουβέρτες και ρουχισμό. Οι 26 μετανάστες προαυλίζονται και επισκέπτονται τους χώρους υγιεινής εκ περιτροπής και φρουρούμενοι, ενώ θα παραμείνουν στην Ορνέ μέχρι να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Αγίας Γαλήνης διαμαρτύρονται για τα πλοιάρια που παραμένουν στο λιμάνι της περιοχής, όποτε κρίνεται αναγκαίο λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Εδώ και 3 χρόνια παραμένει ακινητοποιημένο πλοίο που ρυμουλκήθηκε από τον Λέντα μετά από προσπάθεια εκφόρτωσης λαθραίου φορτίου τσιγάρων και από πέρυσι ακόμα ένα πλοιάριο που μετέφερε 7 τόνους κάνναβης σε μορφή σοκολάτας.

Αποτελούν εστία μόλυνσης τόσο λόγω των τρωκτικών στο εσωτερικό τους, όσο και λόγω της αισθητικής υποβάθμισης στο λιμάνι στην καρδιά της τουριστικής Αγίας Γαλήνης.

Και ενώ οι κάτοικοι της Αγίας Γαλήνης, όπως και τόσων περιοχών της Κρήτης, αδημονούν για την έλευση των υδροπλάνων, αντ' αυτού μετρούν τα παροπλισμένα πλοία που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό δημόσιο κι όμως ακόμη η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πώλησή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News