Ρέθυμνο

Διπλό αγωνιστικό «ραντεβού» για τους αγρότες

Αντιδράσεις αγροτών για την απένταξη περιοχών από την εξισωτική αποζημίωση - Πρώτοι σε κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά η τιμή του γάλακτος κατρακυλά

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες ανά την Κρήτη μετά την απένταξη 58 περιοχών του νησιού από την εξισωτική αποζημίωση.

Σε σύσκεψη στο εργατικό κέντρο Ρεθύμνου αποφάσισαν τη συμμετοχή σε δύο κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, τονίζουν ότι η παραγωγή γάλακτος είναι πια ασύμφορη σε τέτοιο βαθμό που παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρχει πια στο εξής λόγος να το παράγουν.

Εξοργισμένοι είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης με τον αποκλεισμό 58 περιοχών του νησιού από την εξισωτική αποζημίωση.

Καταγγέλλουν ότι αντί για να ενισχυθούν οικονομικά μετά από τις τόσο ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν, τιμωρούνται με την "έξωση" περιοχών από τους γεωργικούς χάρτες και την ένταξή τους σε δασικούς, σε περιπτώσεις που οι εκτάσεις δεν είναι αρδεύσιμες σε ποσοστό άνω του 50%.

Την ίδια ώρα και ενώ ο νομός Ρεθύμνου παραμένει πρώτος πανελλαδικά σε κτηνοτροφική παραγωγή, οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι η τιμή του γάλακτος έχει υποχωρήσει από πέρυσι στα 70 λεπτά του ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή σε σημείο που ενδέχεται φέτος να μην υπάρξει πια αντικείμενο παραγωγής λόγω έλλειψης ζήτησης.

Διπλό ραντεβού με τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγροκτηνοτρόφοι σε σύσκεψη στο εργατικό κέντρο Ρεθύμνου. Στις 29 Οκτωβρίου διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τον αποκλεισμό 58 περιοχών της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση, όπως και στις 14 Νοεμβρίου, συμμετοχή στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία.

Σχόλια