Ο Γάλλος Αντουάν λάτρεψε το κρητικό λάδι

Ρέθυμνο
Ο Γάλλος Αντουάν λάτρεψε το κρητικό λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γάλλος Αντουάν, προμηθεύεται από τον φίλο του πια, τον Γιάννη, κρητικό παρθένο ελαιόλαδο για να το διαθέσει ο ίδιος στον δικό του πάγκο στη... Γαλλία

Με το σταγονόμετρο οι αγορές των καταναλωτών στην κεντρική λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου. Οι καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις μετά βίας βγαίνουν εις πέρας και ο τζίρος ακόμη και σήμερα βαίνει μειούμενος.

Η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, είχε την ευκαιρία να μιλήσει ακόμη και με Γάλλο παραγωγό που βρέθηκε στο Ρέθυμνο, απ' όπου ο... Αντουάν, προμηθεύεται από τον φίλο του πια, τον Γιάννη, κρητικό παρθένο ελαιόλαδο για να το διαθέσει ο ίδιος στον δικό του πάγκο στη... Γαλλία.

Στον απέναντι πάγκο; Ζευγάρι αγροτών εδώ και 50 χρόνια είναι κάθε βδομάδα στις λαϊκές αγορές του Ρεθύμνου για τα προς το ζην.

"Πατείς με πατώ σε" η λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου που σφύζει από ζωή, όμως οι τσάντες λιγοστές, λιγοστό και το εισόδημα των παραγωγών. Τι κι αν η ποιότητα, η ποικιλία και η φρεσκάδα των ντόπιων προϊόντων παραμένουν σε άριστα επίπεδα, οι επιδόσεις της τοπικής πραγματικής οικονομίας διαγράφουν ακόμα... χαμηλές πτήσεις. Χαμηλό το εισόδημα των καταναλωτών, χαμηλό και των μικροπαραγωγών της λαϊκής αγοράς.

Ο Αντουάν που λάτρεψε το λάδι

Ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV, στην περιπλάνησή του ανά τους παραγωγούς, φέρνει στη δημοσιότητα και τον... Αντουάν από τη Γαλλία που ήρθε να επισκεφθεί τον φίλο του πια τον Γιάννη, από τον οποίο και προμηθεύεται κρητικά αγαθά για να τα διαθέσει στον δικό του πάγκο, στη Γαλλία: «Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τον Γιάννη και να φέρνω μέρος της παραγωγής του σε ελαιόλαδο στη Γαλλία. Είναι πολύ δημοφιλείς οι λαϊκές αγορές στη Γαλλία. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχετε ακόμα καλοκαιρινά οπωροκηπευτικά, ενώ εμείς έχουμε έρθει στα χειμωνιάτικα λάχανα και τις πατάτες. Τα χρώματα είναι διαφορετικά».

Στην απέναντι πλευρά και το ζεύγος Φραγκάκη από το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου που εδώ και 50 χρόνια ανελλιπώς στήνουν τον πάγκο τους για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Με παράπονο διαπιστώνουν ότι πριν λίγα χρόνια κάποιος θα αγόραζε ακόμη και 10 κιλά μήλα σε δυο γεμάτες σακούλες, ενώ τώρα πια, από μόλις ένα μήλο για κάθε μέλος της οικογένειας!

Πολύχρωμο το ανθρώπινο μωσαϊκό στη λαϊκή αγορά, όμως η κοινή συνισταμένη είναι ότι οι πολίτες θεωρούν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να αποκατασταθεί η οικονομική ομαλότητα στη χώρα..

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News