Ρέθυμνο

Εικόνες ντροπής σε κοιμητήριο του Ρεθύμνου

Ανεκδιήγητα είναι τα όσα συμβαίνουν στο κοιμητήριο των Περιβολίων στα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου!

Εικόνες ντροπής σε κοιμητήριο του Ρεθύμνου. Οστεοφυλάκιο σαν χώρος απόρριψης μπάζων. Ξερά χόρτα, αναπτήρας και μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό πεταμένα κάτω από την προειδοποιητική πινακίδα. Αποχωρητήριο γεμάτο περιττώματα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία και με επαλήθευση εκ του σύνεγγυς, οι βρύσες του νεκροταφείου δεν τρέχουν νερό, γιατί έχει κλειδωθεί το κουτί με το ρολόι υδροδότησης...

Ανεκδιήγητα είναι τα όσα συμβαίνουν στο κοιμητήριο των Περιβολίων στα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου! Το μικρό κτίριο που στεγάζει το υποτιθέμενο οστεοφυλάκιο είναι σαν ένα γιαπί με μπάζα στο τσιμεντένιο πάτωμα.

Η πόρτα σπασμένη, ο χώρος στο εσωτερικό και οι τοίχοι έχουν μείνει στα μπετά, υπάρχουν κάποια κουτιά που ίσως ακόμη και σήμερα να εμπεριέχουν οστά νεκρών κι όμως το δωμάτιο αυτό περισσότερο θυμίζει οικοδόμημα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρά οστεοφυλάκιο.

Στην ανατολική πλευρά του οστεοφυλακίου υπάρχει μια πινακίδα που απαγορεύει τη ρίψη απορριμμάτων. Κι όμως, ακριβώς από κάτω έχουν εναποτεθεί ξερά χόρτα, αναπτήρας και μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό που χρησιμοποιείται αντί για τα καντήλια ελαιολάδου.

Δεν γίνεται λόγος δηλαδή μοναχά για ρύπανση, αλλά και για πραγματική εστία πυρκαγιάς μέσα σε κοιμητήριο.

Το ακόμη χειρότερο σε αυτές τις εικόνες παντελούς έλλειψης πολιτισμού και σεβασμού στους νεκρούς, είναι το αποχωρητήριο στην νοτιοανατολική πλευρά του οστεοφυλακίου και δίπλα στα εύφλεκτα απορρίμματα: μια λεκάνη γεμάτη περιττώματα και χωρίς νερό...

Η έλλειψη νερού ήταν και ο λόγος που έφερε στη δημοσιότητα αυτό το ρεπορτάζ μετά από ανώνυμη καταγγελία ότι εδώ και ένα μήνα το νερό στο κοιμητήριο έχει κοπεί.

Για του λόγου το αληθές, επιτόπου, μετά από δοκιμές, νερό δεν έτρεξε παρά ελάχιστες σταγόνες και ακολουθώντας από την τελευταία βρύση στην βόρεια πλευρά του κοιμητηρίου, τις υπόλοιπες βρύσες νοτιότερα, εν τέλει, το λάστιχο που έχει... "τοιχοκολληθεί", οδηγεί σε ένα κλειστό κουτί που φέρει δύο λουκέτα και στο εσωτερικό του, το κλειστό ρολόι ύδρευσης...

Σχόλια