Ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία για τον ΝΟΑΚ

Ρέθυμνο
Ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία για τον ΝΟΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωρούν οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις - Στις αρχές του νέου έτους ξεκινούν οι εργασίες στον ΝΟΑΚ στο πρώτο τμήμα Αρμένοι - Παλέ στο Ρέθυμνο

Πρόκειται για τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης με προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και που θα ενώνει τον βορρά των Χανίων και του Ρεθύμνου με τον νότο του Ηρακλείου και Λασιθίου.

Για το πρώτο τμήμα έχουν εξασφαλιστεί 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ανεύρεσης πόρων και ολοκλήρωσης μελετών για τα λοιπά τμήματα.

Ζεστό χρήμα στις τσέπες των δικαιούχων που εκχωρούν εκτάσεις τους για να περάσει ο νέος Αγιοβασιλειώτικος δρόμος, θα μπει όταν ολοκληρώσουν τη δικαστική διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων με τους δικηγόρους τους.

Ήδη έχουν καταβληθεί σε σχετικό λογαριασμό του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα του ΝΟΑΚ που αφορά το τμήμα Αρμένοι - Παλέ.

Η δημοπράτηση του έργου έχει ολοκληρωθεί και ο εργολάβος θα τοποθετηθεί στις αρχές του 2019. Το έργο προϋπολογισμού 16,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο ΝΟΑΚ ξεκινώντας από τον βορρά, συνδέει τα Χανιά και το Ρέθυμνο με το νότο των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με τη διάνοιξη του δρόμου θα γίνονται και συνοδά έργα από τους δήμους, αναβαθμίζοντας τα χωριά και τη ζωή των κατοίκων της ενδοχώρας, φέρνοντάς τους πιο κοντά στα αστικά κέντρα σε Ρέθυμνο και Μεσαρά. Την ίδια ώρα, η περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την χρηματοδότηση μελετών για τα υπόλοιπα τμήματα του έργου και το υποστηρικτικό δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί 3,4 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες που αφορούν 28 χιλιόμετρα οδοποιίας. Ο ΝΟΑΚ θα ολοκληρωθεί με προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News