Ρέθυμνο

Τα μοτέρ στις πηγές της Αργυρούπολης προκαλούν πινγκ-πονγκ ευθυνών

Αίσθηση από την αποκάλυψη ότι οι διάσημοι καταρράκτες, αντί για τρεχούμενο νερό, δουλεύουν με μοτέρ

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας “Νέας Κρήτης” ότι η τεχνητή λίμνη της Αργυρούπολης, που τροφοδοτεί τους καταρράκτες, έχει στερέψει και πως η λαθροαπομάστευση δεν αφήνει το νερό να υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μπροστά τα μοτεράκια! Η εφημερίδα έφερε στο φως μια απίστευτη υπόθεση που προκαλεί θλίψη, αφού οι διάσημοι καταρράκτες της Αργυρούπολης, αντί να διαθέτουν τρεχούμενο νερό, δουλεύουν με μοτέρ, όπως αποκάλυψε ο πολιτικός μηχανικός Στέλιος Τζανακάκης, ο οποίος άκουσε τον θόρυβο του μηχανήματος ενώ έτρωγε σε ταβέρνα.

Σήμερα οι υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες, το μπαλάκι των ευθυνών το πετούν η μία στην άλλη, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Ρεθύμνου και η δικηγόρος από το Ηράκλειο Θεονύμφη Μπέρκη ετοιμάζει ένδικα μέσα, αφού έχει λάβει εντολή από τον καταγγέλλοντα. Η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, από την πλευρά της, εξηγεί ότι υπάρχει ροή υδροδότησης από την Αργυρούπολη και ότι κάποιοι κάτοικοι παραμένουν υπεύθυνοι για το εν λόγω προβληματικό σημείο που δεν είναι στη δικαιοδοσία της υπηρεσίας.

Διαμάχη για το νερό της Αργυρούπολης

Στο Ρέθυμνο μάλιστα έχει ξεσπάσει διαμάχη για το νερό της Αργυρούπολης. Αυτό που διευκρινίζει η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, διά στόματος του προέδρου της υπηρεσίας Βασίλη Θεοδωράκη, είναι ότι το Ρέθυμνο υδρεύεται από τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ενώ η τεχνητή λιμνούλα της Αργυρούπολης γεμίζει από έτερες κοντινές πηγές, νερό που χρησιμοποιείται από τις τοπικές επιχειρήσεις για καταρράκτες και δεξαμενές με ψάρια.


Οι κάτοικοι και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυρούπολης, Στέλιος Μανούσακας, τονίζουν ότι το νερό της Αργυρούπολης κατασπαταλάται σε καλλιέργειες και ξενοδοχεία του Αποκόρωνα, αντί να υδρεύεται και αρδεύεται η εκεί περιοχή από την πληθώρα υδάτινων πόρων του ανατολικού Αποκόρωνα, ώστε να απομένει το νερό της Αργυρούπολης στο Ρέθυμνο. «Δε βρίσκουμε μια απάντηση και μια λύση στα ζητήματά αυτά. Οι πηγές ακόμα έχουν νερό, αλλά δε γίνεται ορθή χρήση του ύδατος. Δεν αναλαμβάνει καμία υπηρεσία το ποιος ελέγχει τις πηγές», τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυρούπολης Στέλιος Μανούσακας.


Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στη μικρή τεχνητή λίμνη της Αργυρούπολης που δείχνουν ότι η στάθμη έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που αποκαλύφθηκαν οι παράνομες σωληνώσεις. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Νέας Κρήτης” φιλοξένησε έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ρεθύμνου της Περιφέρειας που έγινε στις 8 Ιουνίου 2018 και καταλήγει στο ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί η νομιμότητα της λήψης ύδατος από τη δεξαμενή για χρήση από τις ταβέρνες. Δεν είναι δυνατό, επίσης, να ελεγχθεί η κατάληξη του κάθε σωλήνα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το τοποθετημένο από τη ΔΕΥΑΡ εξάρτημα, σε ποια ταβέρνα καταλήγει. «Η όποια έλλειψη νερού, η λειψυδρία δεν έχει να κάνει με τις πηγές της Αγίας Δύναμης. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Άλλο είναι οι πηγές της Αγίας Δύναμης και άλλο οι διάσπαρτες πηγές που μπαίνουν μέσα στη λίμνη», είπε ο διευθυντής ΔΕΥΑ Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης.

Η διαχείριση

Στα γραφεία της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου φαίνεται σε πραγματικό χρόνο η ροή των υδάτων στον υπολογιστή. Η υπηρεσία τονίζει ότι «πρέπει το νερό της λιμνούλας να βρίσκει διέξοδο στον ποταμό Μουσέλα για τη συντήρηση του οικοσυστήματος», όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης.


Η υπηρεσία «θέλησε να έρθει σε συνεννόηση με τους κατοίκους για χαμηλό ανταποδοτικό τέλος, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, οπότε η διαχείριση παραμένει στους κατοίκους», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης. «Είχαμε προτείνει να κάνουμε μια συμφωνία. Να δώσουν μόνο 10 ευρώ τον χρόνο για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε τη διαχείριση της λίμνης. Δυστυχώς οι κάτοικοι δεν το δέχτηκαν και έτσι το νερό της λίμνης παραμένει στη διαχείριση των κατοίκων της Αργυρούπολης», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου Βασίλης Θεοδωράκης.

Σχόλια