Κουνδουράκης: Ο Κρητικός που ξαναδίνει «ζωή» σε μία ξεχασμένη τέχνη

Ρέθυμνο
Κουνδουράκης: Ο Κρητικός που ξαναδίνει «ζωή» σε μία ξεχασμένη τέχνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βαγγέλης Κουνδουράκης θυμήθηκε την παλιά τέχνη του χωριού του και τώρα φτιάχνει καλάθια από το μηδέν

Ο Βαγγέλης Κουνδουράκης από το Μιξόρρουμα Ρεθύμνου είναι ένας αγωνιστής της ζωής. Ολοκλήρωσε με κόπο το εσπερινό ΕΠΑΛ, όμως εδώ και έναν χρόνο θυμήθηκε την παλιά τέχνη του χωριού του για τα προς το ζην. Παραμένει πιστός κάτοικος στο Μιξόρρουμα, όπου και κατασκευάζει από το μηδέν... καλάθια!

Ο Βαγγέλης έμαθε από μικρός, παρακολουθώντας τον πατέρα του να πλέκει καλάθια. Οι γηραιότεροι του χωριού φεύγουν σιγά -  σιγά για το μεγάλο ταξίδι, κι ο Βαγγέλης το' χει βάλει σκοπό να μην χαθεί η τέχνη του χωριού του. Προσπαθεί να βρει νέους που να το θέλουν, όμως, να μάθουν.

Χρησιμοποιεί βίτσες από πολλά είδη δέντρων, όπως τού έχει μάθει ο πατέρας του και οι παλαιότεροι, αφού κάθε βίτσα έχει τη δική της θέση και χρήση στο καλάθι που δημιουργείται, βίτσα μετά τη βίτσα, πλέκοντας.

Όλο τον χειμώνα συγκεντρώνει βίτσες από πολλών ειδών δέντρα, τίς αφήνει στο νερό και από τα τέλη της άνοιξης ξεκινά να πλέκει τα καλάθια του.

Τα παλαιότερα χρόνια ολόκληρο το χωριό είχε ως κύρια απασχόλησή του το πλέξιμο καλαθιών. Καθένας αναλάμβανε ένα "κομμάτι" της δουλειάς για να "πηγαίνει" η δουλειά πιο γρήγορα, αυτό που ονομάτισαν οι οικονομολόγοι ως... καταμερισμό εργασίας. 

Από πέρυσι ο Βαγγέλης δείχνει σε τουρίστες, ντόπιους και περαστικούς την τέχνη του και προσπαθεί χρόνο με τον χρόνο να γίνεται καλύτερος. Ένας αγαθός γίγαντας που παραδίδει μαθήματα ζωής...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News