Ρέθυμνο

Η Χαραυγή ενός «θαύματος» στ’ Ανώγεια! Η ευθύνη των Ανωγειανών για την πραγμάτωσή του!

Ένα γεγονός άξιο θαυμασμού και παραδειγματισμού συντελέστηκε στ’ Ανώγεια, ενός τόπου θαυματουργικής συνδιαλλαγής και υπέρτατου ανθρωπισμού!

Ένα αξιοθαύμαστο γεγονός συντελέστηκε στο ιστορικό χωριό Ανώγεια χάρη στους Ανωγειανους, μετά από τον θάνατο του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη και υπό τον φόβο για αντίποινα μεταξύ των δύο οικογενειών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλη Βουϊδάσκη, οι Ανωγειανοί, - προς τιμήν τους - το έκαναν δική τους υπόθεση και οδήγησαν και τις δύο οικογένειες στο ιστορικό «Κοινωνικό Συμβόλαιο Ειρηνικής Συνύπαρξης».

Μέσα από τον πόνο, τον ξεριζωμό, την τραγωδία, τη θλίψη και οι δύο οικογένειες, αν και ο δρόμος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι μακρύς ακόμη, μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία τη χαρά της ανεκτίμητης ζωής.

 

Το άρθρο που το neakriti.gr, αναδημοσιεύει από το anogi.gr του κ. Βουϊδάσκη έχει ως εξής

Πολλοί άνθρωποι και προπάντων οι Ανωγειανοί νιώσαμε το σπαραγμό του πόνου στην ψυχή μας με το απίστευτα τραγικό γεγονός, το θάνατο του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη τον Απρίλη του 2017. Ακόμα κι εκείνοι που έζησαν από κοντά το εφιαλτικό μεσοδιάστημα των δεκαπέντε μηνών μέχρι σήμερα, αδυνατούν να περιγράψουν τις συγκλονιστικές στιγμές, που πέρασαν όλοι οι συγχωριανοί και ιδιαίτερα οι δυο οικογένειες, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Γι’ αυτό, όλοι οι κάτοικοι και προπάντων εκείνοι που από την πρώτη στιγμή στρατεύτηκαν και κατέθεσαν ψυχή, καθένας με τον τρόπο και τις δυνάμεις του και βάζοντας σκοπό ζωής την αποσόβηση μιας επικείμενης αιματηρής σύγκρουσης, είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις προσπάθειες, που οδήγησαν στις τελευταίες ευχάριστες και αξιοθαύμαστες εξελίξεις. Εκείνες που ανοίγουν το δρόμο για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο οικογενειών. Αυτό διατρανώνει κατά τον καλύτερο τρόπο, πως οι άνθρωποι μόνο με τη συνεργασία και τη λογική κατεδαφίζουν αιωνόβιες κακοήθεις κοινωνικές παραδόσεις, που οδηγούν κυριολεκτικά στην εξόντωση και στο ξεκλήρισμα οικογενειών.

Η ανακοίνωση αυτής της πρωτόγνωρης είδησης αιφνιδίασε θετικά τους πάντες και περισσότερο αυτούς, που έλεγαν ότι εκείνη η εκρηκτική κατάσταση θα οδηγούσε νομοτελειακά σε μια αναπόφευκτη αιματηρή συμπλοκή. Όμως, οι λιγότερο απαισιόδοξοι και από τις δυο μεριές των εμπλεκομένων, ενώ δεν υποβάθμιζαν την επικινδυνότητα της υπόθεσης, πίστευαν πως η ελπίδα για μια θετική έκβαση ήταν πάντα ζωντανή. Γι’ αυτό έσφιξαν τα χέρια και συνεργάστηκαν αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζοντας την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και προπάντων την ύπαρξη Εκείνου που καθορίζει τις ζωές  μας, αθόρυβα και υπομονετικά, ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης και την αποτροπή του «μοιραίου», με σύμμαχο τον πανδαμάτορα χρόνο.  

Αν, λοιπόν, τον Απρίλη του 2017 οι Ανωγειανοί, δικαιολογημένα λυπημένοι και ταπεινωμένοι, απολογούνταν στην ανθρωπότητα, επειδή δεν κατάφεραν να αποσοβήσουν το θλιβερό γεγονός, τα τελευταία θεάρεστα νέα τούς εξιλεώνουν και τους κάνουν να σηκώνουν συνετά το κεφάλι ψηλά. Οι συνεχείς προσπάθειες όλων, γνωστές και άγνωστες, των δεκαπέντε μηνών κυοφόρησαν τις ευχάριστες εξελίξεις, που ήλθαν στο φως στα τέλη του Ιουλίου του 2018. Συγχαρητήρια σε όλους και πρωτίστως στις δυο εμπλεκόμενες οικογένειες, που διαχειρίστηκαν με τη λογική αυτή την απίστευτα επικίνδυνη κρίση και έφτασαν σε μια πρωτόγνωρη ανακωχή και  ιστορική συμφωνία συνύπαρξης

Οι Δακανάλιδες υπέμειναν τις τεράστιες δυσκολίες του ξεριζωμού τους και μετά από  δεκαπέντε μήνες επέστρεψαν στα σπίτια τους. Οι Στρατάκιδες έκαμαν τη μοναδική και απίστευτη υπέρβαση, που τους τοποθέτησε πιο πάνω και από την ανθρώπινη λογική και συνείδηση. Έπνιξαν στο θρήνο τον ανείπωτο πόνο με μεγάλη αντοχή και αυτοσυγκράτηση. Τίμησαν δεόντως το Μανώλη τους και εισάκουσαν τα μηνύματά του, που τους θέλει όλους ζωντανούς και γερούς. Έτσι προχώρησαν σε αυτό το υπεράνθρωπο διάβημα. 

Συμμετέχω ολόψυχα στη χαρά όλων και αποδέχομαι με αισιοδοξία τη ρήση, πως: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Έγινε η πολυπόθητη αρχή για ένα βαρυσήμαντο γεγονός, που όλοι διακαώς επιθυμούσαμε, αλλά ο δρόμος για την πρακτική εφαρμογή είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτό όμως το θλιβερό συμβάν του Απρίλη δεν είναι πια θέμα μόνο των Στρατάκιδων και των Δακανάλιδων. Οι Ανωγειανοί, προς τιμή τους, το έκαναν δική τους υπόθεση και οδήγησαν τις δυο οικογένειες στο ιστορικό «Κοινωνικό Συμβόλαιο Ειρηνικής Συνύπαρξης». Το συνυπέγραψαν οι ίδιοι ομόφωνα, εγγυήθηκαν την αξιοπιστία του και απαιτούν απ’ όλους την τήρησή του.

Ιδιαίτερα τα μέλη και των δυο οικογενειών οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα μόνο τη λογική και να επιδεικνύουν αστείρευτο αμοιβαίο σεβασμό στην καθημερινή τους συνύπαρξη, χωρίς την παραμικρή πρόκληση. Πρέπει συνεχώς να απωθούν στα βάθη της λησμονιάς το πικρόχολο παρελθόν και ν’ ατενίζουν με αισιοδοξία τη χαρά της ανεκτίμητης ζωής και το ελπιδοφόρο μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια τούς συνοδεύουν οι ευχές και οι προσευχές όλων μας για την οριστική εδραίωση και τη μόνιμη παραμονή αυτού του ‘θαύματος’ στ’ Ανώγεια, που θα τα αναδείξουν, ακόμα για άλλη μια φορά, ως τόπο της θαυματουργικής συνδιαλλαγής και του υπέρτατου ανθρωπισμού!

Από το Βασίλη Βουϊδάσκη

Καθηγητή Κοινωνιολογίας Παν/μίου Κρήτης

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια