«Χαϊμαλίνα»: Τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ στα Ανώγεια

Ρέθυμνο
«Χαϊμαλίνα»: Τριήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ στα Ανώγεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερη χρονιά, το αντιφασιστικό φεστιβάλ Χαϊμαλίνα έρχεται για να αφήσει το στίγμα του στα Ανώγεια, αλλά και να περάσει το δικό του μήνυμα σε όλη την Κρήτη.

Θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 12 Αυγούστου. Ένα φεστιβάλ πολιτισμού και ευαισθησίες έτσι ώστε ο φασισμός να εξαλειφθεί.

Ο κ. Νίκος Παναγιώτου γράφει σχετικά με το αντιφαστιστικό φεστιβάλ στα Ανώγεια:

«Οι δυσκολίες που βίωσε ο ελληνικός λαός την τελευταία δεκαετία, έδωσαν άλλοθι σε κάποιους να καταλύσουν κάθε στοιχείο κοινωνικής και πολιτικής ευπρέπειας. Εν αρχή δια της άνθισης της φασιστικής ρητορικής και εν συνεχεία δια των ταγματασφαλίτικων πρακτικών στις οποίες οι νοσταλγοί των Ναζί προέβησαν.

Αποκορύφωμα της αποκαρδιωτικής αυτής νέας εποχής ήταν η είσοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, ατιμάζοντας για πάντα την νεότερη ελληνική ιστορία.

Πως μπορεί όμως μια χώρα με σχεδόν καθολική αντιστασιακή δράση στα πέτρινα χρόνια του πολέμου, να δίνει χώρο στους πολιτικούς απόγονους των δοσιλόγων;

Η λήθη έγινε το χώμα στο οποίο έριξαν τη σπορά του μίσους, οι σύγχρονοι θλιβεροί φιρερίσκοι. Πόλεις και χωριά της Ελλάδος, με εκατοντάδες μαρτύρων στο όνομα της λευτεριάς και της αντιφασιστικής αντίστασης, βρέθηκαν να ψηφίζουν τους γκεσταμπίτες της Χρυσής Αυγής.

Στην υπόθεση των Ανωγείων, ο αντιφασισμός δεν εκφράζεται μέσα από φράσεις χιλιοειπωμένες και τετριμμένα ρητορικά σχήματα, μα γίνεται ένα μνημόσυνο, παίρνοντας έτσι τη φόρα που απλόχερα χαρίζει η ζωή σε κάθε τι πηγαίο και μαρτυρικό. Ανάγοντας έτσι τον αντιφασισμό σε υπόθεση προσωπική, μιας και παίρνει το πρόσωπο των γιαγιάδων και των παππούδων μας, μιας και τον πρωτοκαλοσωρίσαμε στα περβόλια της παιδικής ψυχής μας μέσα από αφηγήσεις για ανδραγαθήματα και θυσίες στο όνομα της λευτεριάς. Οι αφηγήσεις αυτές, με τα χρόνια γίνανε η περηφάνια μας, και στους μαύρους καιρούς της νεοφασιστικής επανόδου, το αποκούμπι μας.

Ο αντιφασισμός στ’ Ανώγεια δεν ξεχνά και δεν ξεχνιέται, έχει κονοστάσι μαρμάρινο στην πλατεία του χωριού που γράφει το όνομα και το επίθετο του, τεφτέρι άχρονο και άφθαρτο που πάνω του βρίσκονται, όπως θα λέγε κι ο ποιητής:

«Οι δικοί μας Χριστοί, οι δικοί μας Άγιοι…»

Το αντιφασιστικό φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» που θα λάβει χώρα απ’ τις 10 έως της 12 Αυγούστου στ’ Ανώγεια, φιλοδοξεί να λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά ως φάρος πολιτισμού και ευαισθησίας, κηρύττοντας απ’ την κορφή του Ψηλορείτη πως ο μόνος τρόπος να στείλουμε το ναζισμό πίσω στα τάρταρα είναι η μνήμη και η αφοβιά.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News