Ρέθυμνο

Έρχεται... Open Mall στο Ρέθυμνο;

Προχωρούν οι προσπάθειες για την ευρύτερη εμπορική περιοχή της παλιάς πόλης.

Ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην εμπορική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου, βρίσκεται στα σκαριά: Το επίμαχο σχέδιο περιλαμβάνει ουσιαστικά τη μετατροπή σε Open Mall της ευρύτερης εμπορικής περιοχής της παλιάς πόλης στο Ρέθυμνο!

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος Ρεθύμνου γνωστοποίησαν ότι προτίθενται να υποβάλουν πρόταση δημιουργίας Open Mall στην πόλη του Ρεθύμνου. Η εν λόγω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Το όλο σχέδιο για την ένταξη του Ρεθύμνου στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8:30 π.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Για όσους αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», πρόκειται για δράση που προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & Τ.Σ. του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η διαχρονική... αναντιστοιχία στο Ρέθυμνο

Όπως επισημαίνουν ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια σημαντική αναντιστοιχία: Ενώ η πόλη έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, υστερεί κατά πολύ στις αναγκαίες υποδομές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοτική Αρχή και ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρούν ότι η αγορά της Παλιάς Πόλης πρέπει να λειτουργήσει ως... Οpen Mall.

Εάν η επίμαχη πρόταση για το Ρέθυμνο ενταχθεί τελικά στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», θα υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης μιας σειράς ενεργειών, οι οποίες θα προσφέρουν τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία: Σε αυτές περιλαμβάνονται ενέργειες αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης» και «έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας», καθώς και δράσεις ανάδειξης της εμπορικής περιοχής που θα λειτουργεί ως Open Mall.

Στη σχετική ανακοίνωση, Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος «μοίρασαν» τις ενέργειες στις οποίες αναμένεται να προβεί ο κάθε ένας από τους δύο αυτούς φορείς, σε περίπτωση ένταξης του Ρεθύμνου στην εν λόγω δράση.

ΟΤΑ Α’ βαθμού (Δήμος Ρεθύμνου)

- Ενέργειες αναβάθμισης δημόσιου χώρου - ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Αναβάθμιση-κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων πολιτιστικών εγκαταστάσεων και χώρων ανάπαυσης

 • Ανάπλαση πλατειών-περιβάλλοντος χώρου μνημείων, αποκατάσταση-ανάδειξη μνημείων

 • Βελτίωση μικροκλίματος: πάρκα τσέπης, φυτεύσεις ψηλού πρασίνου και δενδροστοιχιών, ανάδειξη υδάτινου στοιχείου, παρεμβάσεις υψηλής σκίασης

 • Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, κάδοι για οργανικά απορρίμματα, σύστημα απορροής όμβριων υδάτων

 • Παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑμεΑ.
 • Αναβάθμιση-δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης εμπορικών περιοχών χωρίς αντίτιμο, mini bus τελευταίας τεχνολογίας

 • Ειδικοί χώροι για αφισοκόλληση-γκράφιτι

 • Λοιπές παρεμβάσεις: αναβάθμιση οδοφωτισμού-αλλαγή φωτιστικών στύλων, προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά: παγκάκια, ζαρντινιέρες, περιφράξεις κ.ά., κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων.

- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης - παραδείγματα:

 • Συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους επισκέπτες)

 • Αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και προμήθεια συστημάτων «έξυπνης» διαχείρισης απορριμμάτων

 • Προμήθεια συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης» βιώσιμης κινητικότητας - παραδείγματα:

 • Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για μεταφορά επισκεπτών από κόμβους μεταφορών (πάρκινγκ της πόλης, ΚΤΕΛ)

 • Συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας στην περιοχή παρέμβασης

 • Συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή παρέμβασης

 • Συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους της περιοχής παρέμβασης.

Εμπορικός Σύλλογος

- Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής - παραδείγματα:

 • Προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων

 • Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ. μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών

 • Προμήθεια και εγκατάσταση φυτών - μικρών εστιών αστικού πρασίνου

 • Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων

 • Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων.

- Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής που θα ενταχθεί:

 • Συστήματα/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών

 • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, μουσική, performance, εκθέσεις, οργανωμένοι περίπατοι)

 • Προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου (εορταστικός, κοινών προωθητικών ενεργειών)

 • Δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα.

Πού θα γίνει

Στόχος είναι το Open Mall Ρεθύμνου να λειτουργήσει στην ευρύτερη εμπορική περιοχή της παλιάς πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Δημακοπούλου- Τζανέ Μπουνιαλί -Αντιστάσεως- Πλάτανος- Παλαιολόγου- Αρκαδίου μέχρι Κριτοβουλίδου, Γερακάρι και της πλατείας 4ων Μαρτύρων.

«Υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού ή αυξομείωση της οριοθέτησης (μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση της περιοχής εφαρμογής), ανάλογα με το ενδιαφέρον μας και τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι δρόμοι περιπάτων οι οποίοι θα οριοθετούν το Open Mall θα πρέπει να είναι Ελ. Βενιζέλου (παραλία), Αντιστάσεως, Δημακοπούλου, πλ. Αγνώστου.

Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στη δράση πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων», αναφέρεται, εξάλλου, στην ανακοίνωση του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου.

(κεντρική φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια