Ρέθυμνο

Ποια τα κοινά χαρακτηριστικά του προσφυγικού σε Ελλάδα & Ευρώπη;

Ούτε τους 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες που αναλογούσαν σε ολόκληρη την Ουγγαρία δεν δέχθηκε να φιλοξενήσει η χώρα, την ώρα που στην Κρήτη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για φιλοξενία 2.000 προσφύγων.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Eötvös Loránd University της Βουδαπέστης, Νίκος Φωκάς, οι Ούγγροι δεν είναι λαός που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό παλαιότερα, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια, έτσι και είναι αφιλόξενοι στους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην Κρήτη, οικοδεσπότης του θερινού σχολείου είναι ο καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου, Άρης Τσαντηρόπουλος. Πέντε διδακτορικοί φοιτητές από την Ουγγαρία και 10 φοιτητές όλων των βαθμίδων του πανεπιστημίου Κρήτης συμμετέχουν στην αυτοχρηματοδοτούμενη έρευνα, αναδεικνύοντας και τη σημασία του να οργανώνεται η φιλοξενία από τα κάτω προς τα πάνω από την ίδια την κοινωνία.

Τους φοιτητές και πανεπιστημιακούς υποδέχθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου ο πρώτος δημότης και δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης και όχι αφομοίωσης των φιλοξενουμένων προσφύγων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια