Ρέθυμνο

Στενάζουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί - Σπίτια με το «κιάλι»

Ασφυκτικό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων στο Ρέθυμνο όπου τα τελευταία χρόνια τα σπίτια προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα, η ποιότητά τους φθίνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ τα ενοίκια αυξάνονται. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες του τουρισμού "πληρώνουν" τις συνέπειες μιας κρίσης που ήρθε λόγω της έλλειψης κρατικής οργάνωσης στην οικονομία διαμοιρασμού.

Το τουριστικό ρεύμα προς την Κρήτη αυξήθηκε και φέτος, όχι όμως και οι επίσημα καταγεγραμμένες διανυκτερεύσεις. Αναρίθμητοι επισκέπτες διαμένουν στα χιλιάδες σπίτια ανά το νησί που είναι διαθέσιμα για... παράνομη πολλές φορές βραχυχρόνια μίσθωση. Έτσι και μειώνονται τα σπίτια προς μίσθωση σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς που στενάζουν μέχρι να βρουν χώρο διαμονής και με ενοίκια "φωτιά".

Τα οικονομικά βάρη έχουν φέρει σπίτια σε αχρησία και τους πολίτες να ψάχνουν εξτρά εισόδημα με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να διατεθεί ένα σπίτι για ενοικίαση. Μια γκαρσονιέρα πια στο Ρέθυμνο κατά μέσο όρο διατίθεται προς 200 με 300 ευρώ, ένα δυάρι από 250 έως 350 ευρώ, ενώ τα τριάρια και τα μεγαλύτερα σπίτια ξεκινούν από τα 350 ευρώ.

Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα διογκώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ ακόμα και οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες οικημάτων που στο παρελθόν διατείνονταν ότι φιλοξενούν φίλους και είχαν παράνομο εισόδημα από την ενοικίαση της εξοχικής τους κατοικίας, τώρα πια και αυτοί έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα της ανομίας και της οικονομικής ασυδοσίας. 

Ο κτηματομεσίτης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στο Ρέθυμνο, θεωρεί ότι οι εργατικές, φοιτητικές και εκπαιδευτικές εστίες θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν το φιλόξενο πρόσωπο του Ρεθύμνου, όπως και η επιδότηση στέγης, αλλά και η ενδεχόμενη σχετική μίσθωση ξενοδοχείων που είναι σε αχρησία τον χειμώνα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, τονίζει ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, για να αμβλυνθούν οι συνέπειες του νέου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια