Ρέθυμνο

Επιστολή αγωνίας για την κατάχρηση αλκοόλ από ανηλίκους στο Ρέθυμνο

«Σχεδόν καθημερινά, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αντικρίζουμε και στην περιοχή μας κρούσματα χρήσης ή και κατάχρησης αλκοόλ από ανήλικους», αναφέρει σε επιστολή του ο υπεύθυνος Παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου, Αντώνιος Τσουρδαλάκης, για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους.

«Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και σίγουρα αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί επίδειξη ιδιαίτερων ικανοτήτων και δείγμα γενναιότητας, αλλά απαιτεί ρωμαλέα προώθηση του τρόπου αντιμετώπισης και άμεση αναθεώρηση της στάσης μας σαν κοινωνία απέναντι στο αλκοόλ», τονίζει.

Με την επιστολή του θέλει να επισημάνει το πρόβλημα που τείνει να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη σύγχρονη κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους υπεύθυνους καταστημάτων και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων της περιοχή να τηρήσουν το νόμο σχετικά με τη διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ από όλες τις ηλικίες εξελίσσεται σε παθογένεια με άμεσες σοβαρές επιπτώσεις όπως η εξάρτηση, αλλά και έμμεσες όπως τα τροχαία δυστυχήματα κ.ά.

Με την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ υπονομεύεται η ατομική υγεία του χρήστη, θίγεται η ομαλή λειτουργία της οικογένειάς του, καθώς δημιουργούνται καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό, οι συνέπειες δε επεκτείνονται και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Πρέπει να αναλογιστούμε λοιπόν τι επιπτώσεις και πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι αυτό σε πιο νεαρή ηλικία.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ έχει μειωθεί και εντοπίζεται πλέον γύρω στα 12 έτη. Οι λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα παιδί να πιει  είναι διάφοροι, όπως μίμηση, προβλήματα οικογενειακά ή προσωπικά, αποδοχή από συνομηλίκους κ.ά.

Παράλληλα, η πρόσβαση ενός ανηλίκου στο αλκοόλ δυστυχώς πολλές φορές είναι ανεμπόδιστη, και συμβαίνει σε σημεία πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, ακόμα και στην οικία του υπό τα βλέμματα των ίδιων των γονέων.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ με σχετική ευκολία και μπορεί αυτό ίσως να αποδίδεται στην κουλτούρα του τόπου μας, αλλά όμως η ευρέως διαδεδομένη κατανάλωση επιφέρει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα και ειδικά σε εφηβική ηλικία όπου οι επιπτώσεις είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της ζωής ενός νέου.

Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος του γονέα, του δασκάλου, της πολιτείας και των δομών της, της κοινωνίας γενικότερα, που έχει ευθύνη απέναντι στον έφηβο, όλοι εμείς που πρέπει να πάρουμε θέση και να προφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας.

Ο νόμος 3730/2008 και ο νόμος 3868/2010 ΚΕΦ Ζ άρθρο 17 παρ. 11 προστατεύουν τους ανήλικους από τη χρήση αλκοόλ, επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα μέχρι και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων. Σαφώς η κατανάλωση αλκοόλ δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται μόνο με κατασταλτικούς ελέγχους και να αποτελεί αστυνομικό πρόβλημα, εκτός βέβαια των περιπτώσεων όπου δεν τηρείται ο νόμος.

Σχεδόν καθημερινά, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αντικρίζουμε και στην περιοχή μας κρούσματα χρήσης ή και κατάχρησης αλκοόλ από ανήλικους. Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και σίγουρα αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί επίδειξη ιδιαίτερων ικανοτήτων και δείγμα γενναιότητας, αλλά απαιτεί ρωμαλέα προώθηση του τρόπου αντιμετώπισης και άμεση αναθεώρηση της στάσης μας σαν κοινωνία απέναντι στο αλκοόλ.

O Δήμος Αγίου Βασιλείου με την υπ’ αρίθμ. 151/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κηρύξει την προσεχή χρονιά ως «ΕΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ», με ποικιλία δράσεων και προγραμμάτων σε όλα τα Σχολεία της Περιφέρειάς μας, στα πλαίσια του οποίου διευρύνονται οι υγιείς διέξοδοι για τους μαθητές, με πλήθος δραστηριοτήτων, με κύριο σκοπό την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών μας και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε λοιπόν εσάς, τους υπεύθυνους καταστημάτων και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων της περιοχής μας, όπως τηρείτε το νόμο σχετικά με την διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ.

Έχοντας επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων που έχει η χρήση του σε νεαρές ηλικίες, καλείστε επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνείδηση να συμβάλλετε στην προάσπιση και διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας, αποφεύγοντας καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και δυσφημούν την περιοχή μας.

Με εκτίμηση, ο υπεύθυνος Παιδείας Δήμου Αγίου Βασιλείου, Αντώνιος Τσουρδαλάκης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο δήμο τον περασμένο Απρίλιο, είχε λάβει χώρα ημερίδα για το αλκοόλ με παρόντα τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Λίγες ημέρες μετά είχαν μεταφερθεί μεθυσμένοι ανήλικοι στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, είδηση την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το neakriti.gr.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια