Ρέθυμνο

Έπιασαν λεοντόψαρο στον Πλακιά

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο ψάρι κατάφερε να αλιεύσει πριν λίγα 24ωρα ένας συμπολίτης μας, στις νότιες ακτές του νομού Ρεθύμνου.

Ο λόγος για ένα λεοντόψαρο (λιονταρόψαρο ή leonfish). Το εν λόγω ψάρι έπεσε στο... ψαροντούφεκο ερασιτέχνη ψαροντουφεκά, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πλακιά, στον νομό Ρεθύμνου, την περασμένη Κυριακή.

Ειδικότερα, το λεοντόψαρο αλιεύτηκε στη Σούδα, στον Πλακιά Ρεθύμνου. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο goodnet.gr, πρόκειται για λεοντόψαρο, πραγματικά εντυπωσιακό στην όψη, με όμορφους χρωματισμούς, αλλά και μεγάλα αγκάθια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ψαράς που το αλίευσε δεν το κατανάλωσε, καθώς ενημερώθηκε εγκαίρως πως, όταν το ψάρι είναι εκτός του “φυσικού” του τόπου καταγωγής, δεν πρέπει να φαγωθεί!

Από τον Ινδικό Ωκεανό

Σύμφωνα με την “Κρητική Επιθεώρηση”, που επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, «το λεοντόψαρο είναι ένα τροπικό ψάρι, με προέλευση από τον Ινδικό Ωκεανό/Ερυθρά Θάλασσα. Το ψάρι φέρει πολυάριθμες μακρόστενες δηλητηριώδεις άκανθες, επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Οι ραχιαίες και εδρικές άκανθες του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδεις και μπορούν να προκαλέσουν πολύ οδυνηρό τραύμα, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και θανατηφόρο.

Η τοξίνη του δηλητηρίου του λεοντόψαρου περιέχει ακετυλοχολίνη και μία νευροτοξίνη που προσβάλλει τη νευρομυϊκή μετάδοση. Το δηλητήριο έχει βρεθεί να έχει καρδιαγγειακές, νευρομυϊκές και κυτταρολυτικές επιπτώσεις, που εκφράζονται στο θύμα με συνέπειες που κυμαίνονται από ήπιες αντιδράσεις όπως οίδημα, μέχρι ακραίο εξαιρετικά δυνατό πόνο και παράλυση στα άνω και κάτω άκρα».

Μιλώντας στο goodnet.gr, ο γνωστός ερασιτέχνης ψαράς Ηλίας Κυριακάκης αναφέρθηκε στο λεοντόψαρο. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακάκη, το ψάρι ανήκει στην ομάδα των πετρόψαρων και μοιάζει πολύ με τη σκορπίνα.

«Το λεοντόψαρο, γνωστό και ως lionfish ή λιονταρόψαρο, είναι ένα ψάρι της ομάδας των πετρόψαρων, μοιάζει με τη σκορπίνα, αλλά αντίθετα με αυτήν, έχει μεγάλα αγκάθια σε όλο του το σώμα. Είναι επικίνδυνο αν τρυπήσει κάποιον με τα αγκάθια του και προκαλεί αφόρητο πόνο για αρκετές ημέρες, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατό του. Υπάρχουν ιστορίες που λένε πως ψαράδες που τρυπήθηκαν από τα αγκάθια του λεοντόψαρου έκοψαν το χέρι τους μη αντέχοντας τον αφόρητο πόνο που προκαλεί το δηλητήριό του. Τρέφεται αποκλειστικά με γόνο άλλων ψαριών και δεν έχει εχθρούς στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού κανένα άλλο ψάρι δεν τολμά να τα βάλει μαζί του. Σε αυτό το είδος πραγματικά δεν ισχύει ο κανόνας “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”.

Παρ’ όλα αυτά, γίνονται δοκιμές “ταΐσματος” καρχαριών με το ψάρι αυτό, προκειμένου να βρεθεί κάποιο είδος που να γίνει εχθρός του στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προσοχή λοιπόν στο ψάρι της φωτογραφίας. Κολυμπώντας για αναψυχή ή για ψαροντούφεκο, αποφεύγουμε την επαφή μαζί του. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υποστούμε συνέπειες που είναι από σοβαρές μέχρι πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας», μας είπε ο Ηλίας Κυριακάκης.

Σχόλια