default-image

Μέσω... ΣΒΑΚ η διεκδίκηση χρηματοδότησης για υποδομές

Ρέθυμνο
Μέσω... ΣΒΑΚ η διεκδίκηση χρηματοδότησης για υποδομές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ρέθυμνο πρωτοπορεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους έτερους δήμους της Κρήτης. Η τρίτη πόλη του νησιού, κατάφερε να βρίσκεται σημαντικά βήματα μπροστά σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του «ΣΒΑΚ», πρόκειται για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τα οποία αποτελούν τη νέα προϋπόθεση της Κομισιόν για χρηματοδότηση έργων σε οποιονδήποτε δήμο ανά την ΕΕ.

Αστικές αναπλάσεις, παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας, ακόμη και πολεοδόμησης των δήμων, θα περνούν στο εξής από τα «ΣΒΑΚ», τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Θα πρέπει να γίνει μια διευρυμένη διαβούλευση των κοινωνικών, θεσμικών και λοιπών εταίρων του εκάστοτε δήμου, έτσι ώστε μετά από κάποιες συναντήσεις, να προκύψει το κείμενο στο οποίο θα τοποθετηθεί και θα εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο του κάθε δήμου, για να ανοίξει στη συνέχεια η στρόφιγγα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αυτές τις μέρες στο Ρέθυμνο συντελείται μια διεργασία πρωτοποριακή ανά την Ευρώπη, αφού ο δήμος Ρεθύμνου διαθέτει ήδη σημαντική τεχνογνωσία και πρακτική εμπειρία σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα στις υποδομές και τις μετακινήσεις χάρις το πλήθος των σχετικών, αστικών αναπλάσεων που έχουν υλοποιηθεί, όπως και του εξοπλισμού που έχει τοποθετηθεί για τη διευκόλυνση ανθρώπων με αναπηρίες.

Το Ρέθυμνο λοιπόν, θα αποδώσει μετά τη δημόσια διαβούλευση το πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο θα διαμορφωθούν οι νέοι κανόνες που θα προβλέπουν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Αρωγός και το ΕΜΠ, ενώ αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχουν προκύψει τα τελικά κείμενα με την προσυπογραφή του δημοτικού συμβουλίου και τα οποία θα προωθηθούν αρμοδίως στο υπουργείο στην Αθήνα και εν συνεχεία στην ΕΕ.

Η Κομισιόν θα συλλέξει τα πρότυπα από τις πόλεις ανά την Ευρώπη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CIVITAS DESTINATIONS (μία εκ των ολίγων αυτών και το Ρέθυμνο) και σταδιακά θα διαμορφωθεί το γενικό πρότυπο, το οποίο κάθε ευρωπαϊκή περιοχή κάποιου δήμου θα πρέπει να συμβουλεύεται για να καταρτίσει το δικό της «ΣΒΑΚ» και να αποκτήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως σημειώνει ο αρμόδιος για το έργο, δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τάσος Παπαδουράκης.

Μελανά σημεία στα οποία θα πρέπει ο δήμος Ρεθύμνου να προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις είναι αφενός η διάνοιξη νέων δρόμων από την περιοχή της Σαρακίνας και μέχρι το κέντρο, ώστε η κυκλική κυκλοφορία των οχημάτων να αποκεντρωθεί, όπως και να δρομολογηθεί ο προγραμματισμός για νέα περιφερειακή οδό στα νότια της πόλης και βόρεια του ΒΟΑΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News