«Καμπανάκι» για λειψυδρία στο Ρέθυμνο - Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία

Ρέθυμνο
«Καμπανάκι» για λειψυδρία στο Ρέθυμνο - Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας πραγματοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων σε μια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα και να γίνουν ακόμη και την τελευταία στιγμή έργα για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι οι βροχοπτώσεις.

Τα στοιχεία αποκαρδιωτικά.

Το βρόχινο νερό που αξιοποιείται ελάχιστο και παρά τις χιλιάδες γεωτρήσεις, πηγές και πηγάδια, η Κρήτη φέτος δοκιμάζεται και βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της λειψυδρίας.

Μόλις το 6% των βροχοπτώσεων στην Κρήτη αξιοποιείται για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του νησιού με αποτέλεσμα φέτος, λόγω της ανομβρίας, στο κόκκινο να βρίσκονται οι τουριστικά ανεπτυγμένες του βόρειου άξονα, αλλά και οι αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας και του νότου.

Οι αρμόδιοι φορείς σχεδιάζουν παρεμβάσεις με γεωτρήσεις και διυλιστήρια ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι καθώς τον Σεπτέμβρη η κατάσταση θα είναι πια εφιαλτική.

 Η ΚΡΗΤΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ:

11.000 Γεωτρήσεις, Πηγές, Πηγάδια

12 Φράγματα

 ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ:

Δήμους: 25%

Ιδιώτες: 23%

ΟΑΚ: 20%

ΔΕΥΑ: 16%

ΤΟΕΒ: 16%

Στη σύσκεψη στο Ρέθυμνο τονίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για ένα μικρό ταχυδιυλιστήριο 6.000 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, στον Μαρουλά, για γρήγορη αξιοποίηση του νερού του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου και σε δεύτερο χρόνο μια αντίστοιχη παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, ύψους 15 εκ. ευρώ στο Γιαννούδι.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ:

Υπόγεια Νερά: 93%

Φράγματα: 7%

Η κατάσταση φέτος στο Ρέθυμνο και τον Αποκόρωνα Χανίων είναι δραματική, αφού έχει υποχωρήσει σημαντικά το υδατικό δυναμικό των πηγών της Αργυρούπολης, ενώ η στάθμη της λίμνης του Κουρνά έχει υποχωρήσει κατά 1,5 μέτρο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News