Ρέθυμνο: 80 πανεπιστημιακοί στο συνέδριο για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: 80 πανεπιστημιακοί στο συνέδριο για την πολυπολιτισμική εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γλωσσικό εμπόδιο θα σταθεί αφορμή να μην συνεννοηθεί ο γονιός με τον εκπαιδευτικό κι έτσι ο μαθητής δε θα προοδεύσει». «Αφού στο σπίτι δεν μιλούν ελληνικά, τότε το παιδί, δε θα μπορέσει να μάθει ελληνικά».

Πρόκειται για λανθασμένα στερεότυπα που δεν έχουν επιστημονική βάση, με σύνθημα του διεθνούς συνεδρίου: «Γλώσσες και πολιτισμοί στο σχολείο και στην οικογένεια» σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι όποιες λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργούν αποστάσεις, σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΔΙΑΜΜΕ, Άσπα Χατζηδάκη.

Στο Ρέθυμνο, το 1ο δημοτικό σχολείο και το 4ο γυμνάσιο, είναι σχολικές μονάδες με αυξημένο αριθμό παιδιών μεταναστών, όπου εφαρμόζονται πολιτικές ένταξης με θετικές πρακτικές και συμπεράσματα. Μάλιστα γονείς ενθαρρύνουν την φοίτηση των παιδιών τους σε αυτά τα σχολεία για να λάβουν εφόδια ζωής, αναφέρει η Διονυσία Κοντογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΤΠΕ.

Το Εργαστήρι Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) έχει αναλάβει την οργάνωση του διεθνούς συνεδρίου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Τα εκάστοτε συνέδρια αποτυπώνουν τις νέες τάσεις και επιστημονικές πρακτικές στην διαπολιτισμική εκπαίδευση, όπως και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών για σχετική κατάρτιση, διασαφηνίζει η Βιβή Θώμου, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ, ενώ το μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΔΕ, Θεοδοσία Μιχελάκη, να τονίζει το πόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε διαπολιτισμική ετοιμότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News