Ρέθυμνο

Δήμοι δύο ταχυτήτων με τον Κλεισθένη - Καμπανάκι από δημάρχους της Κρήτης

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα η ειδική επιτροπή της ΤΕΔΚ στο Ρέθυμνο με σκοπό το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να προκύψει το κείμενο που θα αποσταλεί αρμοδίως με τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών για τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη.

Οι δήμαρχοι της Κρήτης είναι αντίθετοι στο σχέδιο νόμου, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για δημιουργία δήμων δύο ταχυτήτων και ακυβερνησίας.

Ομοσπονδιοποίηση των δήμων και δύσκολη θεσμική συναίνεση διαβλέπουν στο σχέδιο νόμου "Κλεισθένης" για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι της Κρήτης, προτείνοντας ένα αναλογικότερο σύστημα το οποίο σταδιακά θα οδηγήσει στην πρόταση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Την ίδια ώρα, επικρατεί ανησυχία για διαφορετικών ταχυτήτων δήμους, αφού η κατάταξή τους προβλέπεται μόνο θεωρητικά, χωρίς ποσοτικοποιημένα τα στοιχεία για να υπάρχει πλήρης εικόνα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ρεθύμνου, Θοδωρής Νίνος.

Παράλληλα, προβλέπεται εκτεταμένη κινητικότητα των δημοτικών συμβούλων εις βάρος της συγκρότησης των δημοτικών παρατάξεων και με ευνόηση των πλασματικών πλειοψηφιών, παρά σε μια πραγματική συνεργασία ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις.

Υπάρχουν όμως και παραλείψεις στο σχέδιο νόμου για τον "Κλεισθένη", όπου δεν γίνεται κάποια αναφορά στην καταστατική θέση των αιρετών, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων, στην κατάρτιση του προσωπικού και το καθεστώς των συνταξιούχων δημοτικών συμβούλων.

Σχόλια