Από το Ρέθυμνο στην Αυστραλία χώμα της Κρητικής γης  

Πολιτισμός
Από το Ρέθυμνο στην Αυστραλία χώμα της Κρητικής γης  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κρητικό χώμα θα φύγει από την Κρήτη η πρέσβης της Αυστραλίας, κ. Kate Logan.

Η τελετή παράδοσης χώματος από την περιοχή Σταυρωμένου – Λόφος «Α», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου στο Μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών, στο Σταυρωμένο.

Η συλλογή χώματος από 100 περιοχές της χώρας, στις οποίες πολέμησαν  μέλη των Αυστραλιανών και Νεο-Ζηλανδών Σωμάτων Στρατού (ΑΝΖΑC) κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και, εν προκειμένω, στη Μάχη της Κρήτης, ικανοποιεί αίτημα της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, η οποία θα το τοποθετήσει σε ειδικό Μνημείο που ανεγέρθη με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων συμμετοχής του Αυστραλιανού στρατού σε υπερπόντιες αποστολές.

Το χώμα περισυλλέχθη από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χαμαλευρίου κ. Δημήτρη Σερλή, και τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί από πλεξι γκλας το οποίο φιλοτεχνήθηκε ο Θωμάς Κρεβετσάκης.

Μαζί με το χώμα (βάρους 1 kg, το οποίο υπέστη ειδικό καθαρισμό από την Υπηρεσία Πρασίνου) θα παραδοθεί στην κ. Πρέσβη φάκελος που θα περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία, γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου και σχετικό φωτογραφικό υλικό (της περιοχής, της διαδικασίας συλλογής κ.λπ.). 

Το κουτί με το χώμα θα τοποθετηθεί σε ειδικό Μνημείο, στην Αυστραλία,  που κατασκεύασε η Κυβέρνηση της προς τιμήν των συμμετεχόντων στρατιωτών σε υπερπόντιες αποστολές, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων συμμετοχών σε τέτοιου είδους στρατιωτικές αποστολές. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 10:30 π.μ. Προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Μνημείου.
  • Απόδοση τιμών από Στρατιωτικό Άγημα του 547 Α/Μ Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.
  • Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.
  • Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κας Μαίρης Λιονή
  • Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη - Παράδοση χώματος  στην Πρέσβη Αυστραλίας Α.Ε κα Kate Logan
  • Χαιρετισμός της Πρέσβειρας Αυστραλίας Α.Ε κας Kate Logan – Παράδοση Σημαίας Κοινοβουλίου Αυστραλίας στον κ. Γιώργο Πολιουδάκη /Υιός Μάρκου Ποιλουδάκη Συγγραφέα «Η Μάχη Κρήτης»    
  • Εγερτήριο Σάλπισμα – Κατάθεση Στεφάνων – Τήρηση 1΄σιγής
  • Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων
  • Πέρας τελετής – Κέρασμα από Πολιτιστικό Σύλλογο Αδελε
  • Αναχώρηση Επισήμων & Αρχών.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News