default-image

Πριν 74 χρόνια εκτέλεσαν άντρες και έκαψαν τη Λοχριά

Ρέθυμνο
Πριν 74 χρόνια εκτέλεσαν άντρες και έκαψαν τη Λοχριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 74η επέτειο ολοκαυτώματος της Λοχριάς τιμούν η δημοτική αρχή Αμαρίου, φορείς του τόπου και οι κάτοικοι της περιοχής την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018.

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμούν τους θυσιασθέντες στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τα θύματα του ολοκαυτώματος που πέρασε στις σελίδες της ιστορίας.

Ήταν 4 Μαΐου του 1944 όταν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν άντρες ενώ έκαψαν και ανατίναξαν 215 σπίτια του χωριού αφήνοντας πίσω τους όλεθρο και πόνο.  

Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώσεως ωμοτήτων στην Κρήτη που συνέταξαν οι Ν. Καζαντζάκης, Ι. Καλιτσουνάκης και Ι. Κακριδής, "εις την Λοχριάν εξετέλεσαν εντός του χωρίου και προ των άλλων κατοίκων 3 άνδρας τους Μ.Κ. Μανουσάκην, τον Στ. Ι. Κρυοβρυσανόν και τον Εμμ. Α. Δημητρακάκην.

Τους δε λοιπούς εφήβους και άνδρας ωδήγησαν εις Μοίρες, όπου τους εφυλάκισαν επί 10 ημέρας. Εξ αυτών εκράτησαν 10, τους οποίους απέστειλαν εις τας φυλακάς της Αγιάς, πλην 2 απολυθέντων, των λοιπών αγνοείται η τύχη. Προφανώς ετυφεκίσθησαν κατά τινα ομαδικήν εκτέλεσιν.

Μεταξύ των απωλεσθέντων υπάρχουν οι 4 αδελφοί Στυλιανός, Κωνσταντίνος, Εμμανουήλ και Νικόλαος Ι. Κρυοβρυσανάκης. Τα γυναικόπαιδα εξετοπίσθησαν, το δε χωρίον, αφού ελεηλατήθη επί 10 ημέρας, επυρπολήθη και ακολούθως ανετινάχθη δι' εκρηκτικών υλών. Από τας 215 οικίας δεν απέμεινε καμμία σώα. Σημειωτέον ότι το χωρίον είχε προηγουμένως θρηνήσει την απώλειαν άλλων 11 ανδρών, συλληφθέντων, εγκλεισθέντων εις την Αγιάν και πνιγέντων καθ΄ον χρόνον μετεφέροντο εις Γερμανίαν..."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News