Ρέθυμνο

«Απαγορευμένη περιοχή» για τα ΑμεΑ το ενετικό λιμάνι

Ως απαγορευμένη περιοχή και… άβατο για τα ΑμεΑ χαρακτηρίζει το τοπικό σωματείο, το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, καλώντας με επιστολή, το λιμενικό ταμείο να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση του ΚΑΣ που βάζει τάξη στην περιοχή.

Να μπει τάξη στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου και για τα άτομα με αναπηρία ζητά το τοπικό σωματείο με τον πρόεδρο, Δημήτρη Τσαχάκη να τονίζει ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη για ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης και για ανθρώπους που δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους και όχι μόνο.

Παράλληλα, εκτός από την τήρηση της απόφασης του ΚΑΣ για διάδρομο 2,40 μέτρων τουλάχιστον και από την πλευρά της θάλασσας, το σωματείο ΑμεΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί ηχητική και φωτεινή σήμανση με πληροφορίες και χάρτη των μνημείων της περιοχής, στις δύο βασικές εισόδους του ενετικού λιμανιού.

Στην επιστολή του προς το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου, το σωματείο ΑμεΑ, καλεί την υπηρεσία να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση του ΚΑΣ για το ενετικό λιμάνι που θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα σύγχρονα πρότυπα για τα μνημεία και τους χώρους πολιτισμού.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου προς το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου:

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι το Ενετικό μας λιμάνι αποτελεί σημαντικό μνημείο της πόλης μας και ως τέτοιο θα πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να είναι απόλυτα προσβάσιμο σε όλους, φυσικά και στα άτομα με αναπηρία.

Η παρούσα κατάσταση είναι άκρως απαράδεκτη, απαξιωτική και τόπος αποφυγής. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διάδρομος πεζών δεδομένου ότι εκεί συνωστίζεται κόσμος ανάμεσα σε ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα, σταντ κ.ά. Για τα άτομα με αναπηρία ο τόπος αυτός είναι απαγορευτικός. Είναι επίσης κοινά παραδεκτό ότι η κατάσταση αυτή επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα, ώστε το ενετικό μας λιμάνι να γίνει φιλικό και προσβάσιμο σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες του με ή χωρίς αναπηρία.

Ως η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική λύση για τη λειτουργικότητα και την προσπελασιμότητά του στα ΑμεΑ θεωρούμε ότι αποτελεί η απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό διάδρομο πλάτους 2,40μ. τουλάχιστον. Εάν υπολογίσουμε ότι το αναπηρικό αμαξίδιο καλύπτει πλάτος 72 έως 90 εκ. τότε μπορεί να κινηθεί άνετα με απόσταση ασφαλείας από την πλευρά της θάλασσας. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που κινούνται με τεχνικά βοηθήματα, πατερίτσες κ.ά., αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑμεΑ.

Φυσικά, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει στις δύο εισόδους του ενημερωτική σήμανση, ηχητική για τα άτομα με προβλήματα όρασης και οπτική για τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Το σωματείο μας από την πλευρά του θα προβάλει μέσω του προσβάσιμου τουριστικού οδηγού που είχαμε εκδώσει από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και τους δήμους Ρεθύμνης και Αγ. Νάπας σε όλες τις προσβάσιμες μορφές (ιστοσελίδα, BRAILLE, νοηματική, με υπότιτλους κ.ά.) το μνημείο αυτό και τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί εφ’ όσον είναι προσβάσιμα στα ΑμεΑ κάτι που επιβάλλεται. Να διαθέτουν δηλαδή ράμπα εισόδου και αναπηρική τουαλέτα.

Πιστεύουμε, δε, ότι ο ευπρεπισμός, η ανάδειξη και προσπελασιμότητα του ιστορικού αυτού μνημείου θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν, η υπεραξία του οποίου θα είναι προς όφελος όλης της τοπικής οικονομίας, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών μας με ή χωρίς αναπηρία.

Επιτέλους, ήλθε η ώρα να προχωρήσετε άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να εφαρμοστεί η παραπάνω απόφαση προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, η οποία προσβάλλει τον πολιτισμό μας και αποκλείει τα άτομα με αναπηρία σε μια εποχή, μάλιστα, που ακόμα και το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, η Ακρόπολη, έγινε προσβάσιμη στα ΑμεΑ.

Με ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα παραπάνω.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια