Μέσα στην εκκλησία χόρεψαν Ανωγειανό πηδηχτό

Ρέθυμνο
Μέσα στην εκκλησία χόρεψαν Ανωγειανό πηδηχτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα ξεχωριστό και αυθόρμητο τρόπο θέλησαν τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα σε σχολή χορού, να τιμήσουν την Ορθοδοξία και τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που κοσμούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τμήματος τους στην ενορία.

Συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψη την οποία ήθελαν να κάνουν και πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι χορού τους, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων αλλά και για να τους μιλήσει ο παπά Ανδρέας για τις αξίες της Πίστης και των παραδόσεων, θέλησαν να χορέψουν χωρίς μουσική, έναν Ανωγειανό βουβό πηδηχτό, περνώντας ενδιάμεσα μέσα από την εκκλησία από την είσοδο μέχρι και την έξοδο της.

Συγκινητικές στιγμές από νεαρά παιδιά των Ανωγείων με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 7 έως 15 ετών που προκαλούν τον θαυμασμό και το σεβασμό μας με την λαχτάρα τους να συνεχίσουν την μεγάλη παράδοση του τόπου, μέσω των μαθημάτων χορού, τα οποία όμως συνδυάζουν εξαιρετικά με την αγάπη για τα Ανώγεια, τα παλιά ήθη και έθιμα μας, και εν τέλει με το σεβασμό στις αξίες της Πίστης και των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για αξίες ελευθερίας και Ανεξαρτησίας.

Μάλιστα, λίγο πριν το χορό, π. Ανδρέας ανέφερε στα παιδιά ότι: «Νιώθει τη χαρά του θεού για την παρουσία τους στον Αι Γιώργη, αλλά και τη χαρά των αγωνιστών της ελευθερίας.».

Παράλληλα, τους μίλησε για την αξία της πίστης, τη δύναμη που παίρνει κάθε άνθρωπος εσωτερικά με την προσευχή αλλά και το ότι «κανένα παιδί δεν είναι μόνο του διότι έχει το θεό μέσα του». Μίλησε για την αξία των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων αλλά και το πόσο άξιο είναι όλα αυτά να συνοδεύονται από την πίστη και προσοχή στη σημαία.

Ανέφερε πόσο σημαντικό είναι – κατά τη γνώμη του – τα παιδιά να έχουν επικοινωνία με τους γονείς και πως «αν κάποιο παιδί αισθάνεται ότι έχει μέσα του κάτι που θέλει να το μοιραστεί και να το εμπιστευτεί στον ιερέα τότε το ράσο και το πετραχήλι σου είναι ένα καλό μέρος να αφήσουν αυτό που τους απασχολεί».

Μίλησε στα παιδιά, επίσης, για την αξία της φιλίας, για το ότι «σήμερα που υπάρχει δυσκολία στα οικονομικά λόγω της κρίσης οφείλουν να σεβαστούν τον αγώνα και των γονέων τους αλλά και να γίνουν πιο λογικοί στις απαιτήσεις και στις επιλογές τους για αγορές».

Τόνισε πόσο σημαντική είναι η μόρφωση για τον άνθρωπο αλλά και «το διάβασμα όλων όσων μας περιτριγυρίζουν. Ακόμη και εφημερίδες, έντυπα, βιβλία, οδηγίες από διάφορα είδη. Ακόμα και αυτά αν διαβάζουμε βγαίνουμε κερδισμένοι.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην «Αξία του αγώνα σε συνάρτηση με την Ελπίδα» και στο πόσο χρήσιμο είναι το χαμόγελο αλλά και η επικοινωνία με τους ανθρώπους, το “καλημέρα” και το “τι κάνετε”. Μίλησε για τοι σεβασμό στην τρίτη ηλικία αλλά και το πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια.

Τέλος, ο π. Ανδρέας σχολίασε ότι: «Η δύναμη του Θεού μπορεί να επιτρέπει τις δυσκολίες όταν όμως διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει τότε επεμβαίνει προς θεραπεία και βοήθεια.»

Πηγή: anogi.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News