Τι επιφυλάσσουν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες

Ρέθυμνο
Τι επιφυλάσσουν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ρέθυμνο θα βρίσκεται το Σάββατο και την Κυριακή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση για το ελαιόλαδο και να προεδρεύσει και σε κομματική σύσκεψη των ΑΝ.ΕΛ.

Aγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ετοιμάσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους, χωρίς να είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι θα μπορέσουν να του το υποβάλουν.

Την ίδια ώρα, σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται στην Κρήτη οι αγροτικοί φορείς που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έχοντας προγραμματίσει σύσκεψη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για τις 7 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης - σύμφωνα με το πρόγραμμα - θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου στις 12 παρά τέταρτο το Σάββατο και θα αναχωρήσει αμέσως για το Ρέθυμνο, όπου θα μιλήσει σε ημερίδα για το λάδι σε ξενοδοχείο της πόλης στις 5:30 το απόγευμα. Μία ώρα μετά θα προεδρεύσει σε κομματική σύσκεψη των ΑΝ.ΕΛ. στο Ρέθυμνο.

Στην ίδια εκδήλωση για το ελαιόλαδο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρευρίσκεται και στις 11 το πρωί, ενώ στις 2:30 θα αναχωρήσει για την Αθήνα από το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι μια πρώτη απάντηση που έχει λάβει είναι ότι το πρόγραμμα του υφυπουργού είναι πολύ δύσκολο για να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών. Πάντως, ο Σύλλογος έχει ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα που περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

α) Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος της Εξισωτικής Αποζημίωσης με ανώτερο ποσό στις 7.000 ευρώ,

β) βελτίωση στο θέμα της μοριοδότησης στη Βιολογική Κτηνοτροφία,

γ) να αποσυρθεί ο νόμος που προβλέπει την κατάργηση της σφραγίδας στα αιγοπρόβατα,

δ) να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις και σε όλα τα αγροτεμάχια, ε) να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των αγροτικών καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ,

στ) να τακτοποιηθούν οι πληρωμές των νέων αγροτών του 2009 και του 2014 και να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες πληρωμών που υπάρχουν, ζ) να μην ισχύσει ο “κόφτης” από τα 20.000 ευρώ και πάνω στην ενιαία ενίσχυση,

η) λιγότερη γραφειοκρατία για τα νέα σχέδια βελτίωσης, θ) να δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια στους νέους αγρότες για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη γη,

ι) και το τελευταίο αίτημα από πλευράς κτηνοτρόφων είναι να επανέλθει το επιδοτούμενο καθεστώς του προγράμματος του αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους αγρότες, τα αιτήματα είναι α) να αλλάξει το σύστημα της δακοκτονίας, β) να επεκταθούν τα δίκτυα άρδευσης του φράγματος των Ποταμών, γ) να στηριχτεί από το κράτος η τυποποίηση του ελαιολάδου και δ) τέλος, να μην ισχύσει ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων σε πολλούς παραγωγούς που κινδυνεύουν φέτος να χάσουν τις επιδοτήσεις τους.

«Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση»

«Τίποτα δε μας χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων (που ανήκει στην Πανελλήνια Επιτροπή των Μπλόκων.

Όπως συνεχίζει παρακάτω, «το προηγούμενο διάστημα βγήκαμε στα μπλόκα του αγώνα και συνεχίσαμε την πάλη μας ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχώς αυξάνονται και επιδεινώνονται. Οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που στο όνομα της “ελεύθερης” αγοράς επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα μας, σε συνδυασμό με τις άγριες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε., την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής που συνεπάγεται η ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια, καθώς και τα απανωτά χαράτσια (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.ά.), με τα οποία μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, έχουν αποδεκατίσει το εισόδημά μας και μας οδηγούν όλο και πιο βαθιά στη φτώχια και την εξαθλίωση. Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε με τους αγώνες μας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας».

Για τις πρόσφατες δεσμεύσεις Αποστόλου προς τον Βαγγέλη Μπούτα, το Παγκρήτιο Συντονιστικό των Αγροτών αναφέρει: «Με δεδομένο ότι, όπως αποδείχτηκε, πολλές φορές, στο παρελθόν, η κυβέρνηση τις υποσχέσεις που μας δίνει, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, δεν τις τηρεί στο σύνολό τους, ή και καθόλου, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας αν αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν και, ταυτόχρονα, δηλώνουμε πως θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε, αγωνιστικά, την υλοποίησή τους, όπως και την ικανοποίηση του συνολικού πλαισίου των αιτημάτων μας». Και καλεί σε ευρεία σύσκεψη στο Ρέθυμνο όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης, για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, με θέμα το συντονισμό δράσης για κλιμάκωση του αγώνα.

“Μοίρασε” λεφτά ο υπουργός

Για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και για χρηματοδότηση 175 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Food Expo 2018. «Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που ασχολούνται στον αγροτικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων», είπε σχετικά ο κ. Αποστόλου, σημειώνοντας ότι μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 «δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων με αυξημένη διατροφική αξία, καθώς και συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News