Ρέθυμνο

Ο απολογισμός έδειξε ότι ο δάκος έδωσε τη χαριστική βολή

Απολογισμό τριετίας πραγματοποίησε στο Ρέθυμνο ο ΣΕΔΗΚ υπό τη σκιά μιας υποβαθμισμένης ελαιοπαραγωγής εξαιτίας της μη έγκαιρης και άρτιας δακοκτονίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά εξαιτίας της πλημμελούς δακοκτονίας με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο οξύτητα από 3 έως και 4 γραμμές του οξέος.

Την ώρα που οι επιστήμονες συνιστούν 6 ψεκασμούς στην Κρήτη, λόγω ζέστης και υγρασίας, φέτος έγιναν μετά βίας οι μισοί ψεκασμοί, αποστερώντας έσοδα εκατομμυρίων από την κρητική οικονομία, ενώ ακόμη μετρά τις πληγές του ο αγροτικός κόσμος από την μη αποζημίωση για την αστοχία του ελαιοκάρπου το 2013 και το 2015.

Εμμένει στη θέση του για αποκέντρωση της διαδικασίας της δακοκτονίας ο ΣΕΔΗΚ, ζητώντας την επανασύσταση σχετικού οργανισμού με έδρα την Κρήτη, ώστε έγκαιρα να καταπολεμάται ο δάκος, όπως επιτάσσει εξάλλου και ο νόμος Καλλικράτη, τη διαχείριση του θέματος σε περιφερειακό επίπεδο και όχι από το κεντρικό κράτος, όχι μόνο για την ίδια τη δακοκτονία, αλλά και για την προμήθεια εξοπλισμού, γεωργικών φαρμάκων και εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων και παρακολούθηση του έργου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά εξαιτίας της πλημμελούς δακοκτονίας με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο οξύτητα από 3 έως και 4 γραμμές του οξέος κάτι που αυτόματα αποστέρησε 6 με 9 εκατομμύρια ευρώ από την κρητική οικονομία, ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που χρειάζεται για μια αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου.

Έτερη αδικία για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης αποτελεί η μη αποζημίωση για την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που αποδεκάτισαν την παραγωγή ελαιοκάρπου τόσο το 2013, όσο και το 2015, την ώρα που στη βόρεια Ελλάδα αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις καταστροφές από το χιόνι και τον παγετό. 

 

Σχόλια