default-image

«Καμπανάκια» με το πρώτο κουδούνι στην Κρήτη

Ελλάδα
«Καμπανάκια» με το πρώτο κουδούνι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καλυμμένα περίπου κατά 50% τα κενά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχεδόν στο σύνολο τα κενά της πρωτοβάθμιας, αλλά με τα περισσότερα κενά να παραμένουν στην παράλληλη στήριξη, όπου φοιτούν παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τον εν λόγω χώρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, χτυπάει σήμερα το πρώτο κουδούνι στην Κρήτη.

Και μπορεί να επικρατεί σχετική ικανοποίηση στους φορείς των εκπαιδευτικών για τις καλύψεις των κενών, όμως το αιώνιο ζήτημα της αδιοριστίας παραμένει, αφού για μια ακόμη χρονιά επιστρατεύονται οι αναπληρωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την Παιδεία και τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης!

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό Ηρακλείου για το "πρώτο κουδούνι" στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μακράκης μάς είπε χθες το βράδυ, μετά τις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, ότι «σε αντίθεση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μας τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Δηλαδή, όλα τα δημοτικά σχολεία και όλα τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν κανονικά, με τη βασική ειδικότητα, το δάσκαλο και το νηπιαγωγό. Υπάρχουν κάποια κενά στα νηπιαγωγεία σε επίπεδο ολοήμερου τμήματος, τα οποία τα προσεγγίζουμε γύρω στα 10 με 15, ενώ στα δημοτικά, σε όλα θα υπάρχει ο δάσκαλος. Υπάρχουν κι εκεί κάποια μεμονωμένα κενά σε επίπεδο ολοήμερων τμημάτων και σε κάποια σπασίματα τάξεων, που υπερβαίνουν τους 25 μαθητές.

Από 'κει και πέρα, σε κάποιες ειδικότητες έχουμε κάλυψη πάνω από το 80% και θέλουμε ουσιαστικά κάποιες ειδικότητες για να συμπληρωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης».

Σε ό,τι αφορά τα Ειδικά Σχολεία, θα ανοίξουν όλα κανονικά. Έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος και των τμημάτων ένταξης, που αφορά το κομμάτι της Ειδικής Αγωγής. Αλλά τα περισσότερα κενά υπάρχουν στην παράλληλη στήριξη, δηλαδή στα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, όπου απαιτούνται ακόμα αρκετές πιστώσεις για να καλυφθούν.

Παρόμοια είναι η εικόνα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στους άλλους νομούς της Κρήτης. Βέβαια, πάντα, λόγω των προσλήψεων αναπληρωτών και όχι λόγω των μόνιμων προσλήψεων, που απλά εξακολουθούν... να μη γίνονται...

«Θεωρώ ότι τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε βελτίωση της κατάστασης. Αλλά, λόγω της αδιοριστίας, έχουμε μια μόνιμη κατάσταση να προσλαμβάνονται αναπληρωτές. Εμείς όμως εμμένουμε σε αυτό που λέμε πάντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, γιατί οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και, πέρα από αυτό, όταν έχουμε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό σε μια σχολική μονάδα, η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναβαθμίζεται», καταλήγει οι συνδικαλιστής.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, για να εκτιμήσει τη συνολική εικόνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της οργάνωσης Ζαχαρίας Ρηγάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι «ένα 50% των κενών δεν έχει καλυφθεί, αλλά οι διαβεβαιώσεις είναι ότι μέχρι τις 25, ως το τέλος του μήνα, θα έχει έρθει ένα 80 με 90%. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς εντός της εβδομάδας θα συζητούμε όλες τις εξελίξεις, βγάζοντας τις αποσπάσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία, για να πάρουμε και μια πιο επίσημη θέση. Βέβαια, από 'κει και μετά, όσο δεν υπάρχουν διορισμοί θα τα συζητάμε συνεχώς. Τη μια θα είναι έτσι, την άλλη θα είναι αλλιώς, και πάντα θα μιλάμε για "μπαλώματα"»...

Ο αγιασμός

Στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς σήμερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Βλαχάκη θα παραστούν στα σχολεία:

- 6ο και 44ο Δημοτικά Σχολεία (Αγίου Τίτου), στις 8:30 το πρωί.

- Kαπετανάκειο σχολικό συγκρότημα, στις 9 το πρωί.

- 8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (Ξηρουδάκη Γ. 17), περιοχή Άγιος Ιωάννης Κνωσού, στις 9:30 το πρωί.

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι σε όλους τους μαθητές μια δημιουργική πορεία στο χώρο της γνώσης. Στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς εύχομαι δύναμη και αντοχή στο εξαιρετικά σημαντικό έργο τους.

Ο Δήμος Ηρακλείου, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα σταθεί και φέτος στο πλευρό τους, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών τους. Καλή σχολική χρονιά», αναφέρει στο χθεσινό του μήνυμα ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Σε μήνυμά του, ο αντιδήμαρχος κ. Βλαχάκης, από την πλευρά του, τονίζει τα εξής: «Η Παιδεία, ως ύψιστο αγαθό, πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα για όλους μας, να γίνει η βάση για την ευρύτερη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Υποχρέωση όλων μας να εργαστούμε για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στη γνώση και στην καινοτομία.

Όλοι μαζί ας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτελέσει η καθημερινή σχολική πρακτική ένα πεδίο ανοιχτού διαλόγου, με στόχο τη δικτύωση όλων των εκπαιδευτικών φορέων, τις συνέργειες και τελικά την ανάδειξη της μαθησιακής διαδικασίας σε μια πράξη κοινωνική και πολιτισμική, στην οποία όλοι μας είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε».

Κάλεσμα για συνεισφορά σε σχολικά είδη

Σε ανακοίνωσή τους, οι δομές παροχής βασικών αγαθών Ηρακλείου καλούν τον κόσμο να συνεισφέρει σε σχολικά είδη για συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να αγοράσουν για τα παιδιά τους αυτά που απαιτούνται.

«Για το λόγο αυτό, τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού δημιούργησαν στην πόλη μας το Κοινωνικό Συσσίτιο "Φαγητό με την Αγάπη μας", που λειτουργεί χωρίς διακοπή από το Φεβρουάριο του 2012, και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που λειτουργεί επίσης αδιάλειπτα από τον Ιανουάριο του 2013. Οι δομές αυτές στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχιας και βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2013-Ιουνίου 2015, και ξανά από το Μάιο του 2017. Αυτή τη στιγμή οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών εξυπηρετούν πάνω από 400 οικογένειες, κυρίως με ανήλικα τέκνα.

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους οι οικογένειες αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην απόκτηση απαραίτητων σχολικών ειδών, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού για την πρόοδο των παιδιών τους.

Γι' αυτό το λόγο απευθύνουμε θερμή έκκληση σε φορείς, επιχειρήσεις, συλλόγους, ιδιώτες και πολίτες να συνεισφέρουν σε βασικά σχολικά είδη, όπως τετράδια, ντοσιέ, σχολικές τσάντες, μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους, γόμες, ξυλομπογιές, ξύστρες, κασετίνες, σχολικά βοηθήματα κ.ά. Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να αντικρίζουν με αξιοπρέπεια την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όσοι έχουν την καλή προαίρεση να συνεισφέρουν, μπορούν να το κάνουν στο χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9 & Κοσμά Ζώτου, Ηράκλειο), από Δευτέρα έως και Σάββατο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News