default-image

Κλείνουν αναγκαστικά τα χειρουργεία λόγω... αδειών

Κρήτη
Κλείνουν αναγκαστικά τα χειρουργεία λόγω... αδειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο κύκλο αντιδράσεων στον χώρο της δημόσιας υγείας προκαλούν οι δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού περί αναβάθμισης του χώρου της δημόσιας υγείας, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, το οποίο την ίδια ώρα «τρέχει» προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετά από 6 χρόνια.

Να κρατούν την αισιοδοξία για τον εαυτό τους, τονίζουν συνδικαλιστές δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι αναφέρονται στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, χαρακτηρίζοντας ως σταγόνα στον ωκεανό, τις λιγοστές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Λειτουργούν τα μισά χειρουργεία λόγω αδειών

Την ίδια ώρα, λόγω ολιγοήμερων αδειών του προσωπικού μειώνεται στο ήμισυ ο αριθμός των χειρουργικών τραπεζιών για τα τακτικά χειρουργεία, με την ασφυκτική κατάσταση να διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσάκη θα λειτουργούν 5 από τα 10 χειρουργικά τραπέζια, ενώ στο Βενιζέλειο, τα 4 από τα 8 σύμφωνα με τον κ. Χονδροζουμάκη.

Το δημόσιο σύστημα υγείας αργοπεθαίνει υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία .

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες εντατικής θεραπείας ενώ οι λίστες αναμονής φτάνουν τον έναν χρόνο.

Όπως αναφέρει, τον τελευταίο χρόνο το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 4.000 ενώ άλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Πάνω από 13.000 τα οφειλόμενα ρεπό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Γενικό νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι ενώ οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Πάνω από 13.000 ρεπό οφείλει η νοσηλευτική υπηρεσία στο προσωπικό της.

Ενώ στο ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.  Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς.

Παρόμοια η κατάσταση και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου ειδικευόμενοι γιατροί στη χειρουργική και παθολογική ειδικότητα δεν υπάρχουν σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Έλλειψη σε βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος για το Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας.

Ρεπορτάζ : Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News