default-image

Η μάχη της Πλίσκας κι ο αποκεφαλισμός του αυτοκράτορα

Ρέθυμνο
Η μάχη της Πλίσκας κι ο αποκεφαλισμός του αυτοκράτορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 26 Ιουλίου του 811 μ.Χ. όταν διεξάγεται στην Πλίσκα της Βουλγαρίας, η περίφημη ομώνυμη μάχη ανάμεσα στους Βυζαντινούς και τους Βούλγαρους.

Οι τελευταίοι νικούν το στρατό του Νικηφόρου Α', ο οποίος πέφτει νεκρός στο πεδίο της μάχης, ενώ ο ηγέτης των Βούλγαρων, ο θηριώδης Κρούμος αποκεφαλίζει το άψυχο σώμα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου:

Το κεφάλι του Νικηφόρου επαργυρώνεται από τους νικητές και μετατρέπεται σε κύπελλο, με το οποίο ο Κρούμος γιορτάζει το θρίαμβό του.

Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος κι η σφαγή του Δράμαλη

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιουλίου του 1822 όταν λαμβάνει χώρα η μάχη στα Δερβενάκια, η οποία αποτέλεσε μια από τις πιο σπουδαίες επιτυχίες των επαναστατημένων Ελλήνων στην πορεία τους προς την εθνική ανεξαρτησία. Στις αρχές του Ιουλίου, η Επανάσταση κινδύνευε από την κάθοδο στο Μωριά, του Μαχμούτ Πασά, γνωστότερου ως Δράμαλη.

Ο Δράμαλης αφού πέρασε από την ανατολική Ρούμελη χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση, στρατοπέδευσε με 25.000 άνδρες στην Κόρινθο. Στόχος του ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η καταστολή της Επανάστασης στην Πελοπόννησο με τη βοήθεια και του οθωμανικού στόλου.

Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες ηγέτες πανικοβλήθηκαν, ο Κολοκοτρώνης το «πήρε» πάνω του: Κράτησε το Δράμαλη μακριά από την Τριπολιτσά,  καταλαμβάνοντας στρατηγικές θέσεις στην περιοχή και εφαρμόζοντας την τακτική της «καμμένης γης», προκαλώντας τεράστιο επισιτιστικό πρόβλημα στον τουρκικό στρατό. Ο Δράμαλης αποφασίζει να υποχωρήσει προς την Κόρινθο, ωστόσο ο Γέρος του Μωριά, καταλαμβάνει τα στενά περάσματα που οδηγούσαν από το Άργος στην Κόρινθο.

Στις 26 Ιουλίου 2500 Έλληνες που είχαν καταλάβει το στενό στα Δερβενάκια, κοντά στη Νεμέα κατατροπώνουν τους Τούρκους, οι οποίοι μετρούν πάνω από 3000 νεκρούς. Εκτός του Κολοκοτρώνη, στη μάχη διακρίθηκαν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και φυσικά ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο περίφημος Νικηταράς.

Την επομένη της μάχης, όσοι Τούρκοι είχαν απομείνει ζωντανοί, επιχείρησαν να διαφύγουν από την περιοχή, ωστόσο ο Νικηταράς τους κατατρόπωσε εκ νέου. Από εκείνη τη μέρα του «κόλλησαν» το προσωνύμιο Τουρκοφάγος, το οποίο τον συνόδευε μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Τα 73α γενέθλια του αειθαλούς Μικ Τζάγκερ

Στις 26 Ιουλίου του 1943, γεννιέται στο Ντάρτφορντ της Μεγάλης Βρεταννίας, ο τραγουδιστής του διάσημου ροκ συγκροτήματος, Rolling Stones. Ο λόγος για τον Μικ Τζάγκερ, ο οποίος σήμερα σβήνει 73 κεράκια.

Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το "χρυσό" στην Ατλάντα

Σαν σήμερα, τέλος, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, στις 26 Ιουλίου του 1996, ο Πύρρος Δήμος στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 84 κιλών, στο άθλημα της άρσης βαρών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News