default-image

Αντιδράσεις για την προθεσμία πληρωμής του ΙΚΑ

Κρήτη
Αντιδράσεις για την προθεσμία πληρωμής του ΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποδέκτες πολλών παραπόνων και διαμαρτυριών για την εφαρμογή του Νόμου "Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ" έχουν γίνει οι διοικήσεις των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης με αφορμή το θέμα της είσπραξης των ενσήμων του ΙΚΑ μέχρι και την 5η εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου για το μήνα Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζουν κατόπιν διαμαρτυριών των επιχειρηματιών-μελών τους, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα αφενός γιατί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπολογισμού της μισθοδοσίας και ενημέρωσης των εργοδοτών, και αφετέρου διότι δημιουργείται μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση, αφού οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να δεσμεύσουν κεφάλαια για την πληρωμή των ενσήμων, τα οποία θα πλήρωναν στο τέλος του μήνα - κεφάλαια τα οποία αδυνατούν να βρουν.

Επιστολή προέδρων

Τα προβλήματα που προκαλούνται στις επιχειρήσεις μετά την απόφαση αυτή επισημαίνουν αναλυτικά σε επιστολή τους προς το διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτο Σπυρόπουλο οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης Μ. Αλιφιεράκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Θ. Χαριτάκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου, Γ. Γιακουµάκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, και Γ. Μαργαρώνης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων, ζητώντας τη μη εφαρμογή της.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι τέσσερις πρόεδροι τονίζουν: "Αν και είναι αυτονόητη η ανάγκη να βελτιωθεί η οικονομική ρευστότητα του ΙΚΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διαθεσίμων που αντιμετωπίζει, εντούτοις η προαναφερθείσα ρύθμιση θα βελτιώσει την κατάσταση μόνο για μια περίοδο, ενώ στην πράξη δεν ικανοποιείται η καθολική ανάγκη είσπραξης εσόδων, αφού είναι αυτονόητο ότι η ρύθμιση ωθεί τις επιχειρήσεις, είτε από έλλειψη χρόνου, είτε από έλλειψη κεφαλαίων, στην αποφυγή πληρωμής των ενσήμων".

Προς αποφυγήν των αρνητικών συνεπειών που θα αποφέρει, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κρήτης προτείνουν στον κ. Σπυρόπουλο, με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά τους, να εφαρμοστούν οι διατάξεις του προηγούμενου πλαισίου μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, για κάθε μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News