default-image

Μάχη για τη σωτηρία της κρητικής ρακής

Χανιά
Μάχη για τη σωτηρία της κρητικής ρακής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο στο πλευρό των καζανάρηδων, αλλά ακόμα και υποστηρικτής μιας παλιάς άποψης που είχε αναδείξει επανειλημμένως και εντόνως η "Νέα Κρήτη" τότε, για την απελευθέρωση της δουλειάς των ρακοκάζανων ώστε να έχουν το δικαίωμα να παράγουν μόνοι τους τη ρακή τους και οι αμπελουργοί, τάχθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψής τους με τους εκπροσώπους του κλάδου και βουλευτές για τα θέματα της κρητικής ρακής.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά το πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης" για το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ποτοποιών, οι οποίοι μέσα από τις διεκδικήσεις τους δεν απειλούν με εξαφάνιση μόνο τους καζανάρηδες αλλά ακόμα και την τσικουδιά, όπως και το τσίπουρο, που παράγονται μέσα από διαδικασίες και τρόπους οι οποίοι "κάνουν καλό" όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών!

Η... αντεπίθεση

Σε πλήρη επιβεβαίωση των στοιχείων της "Νέας Κρήτης" προχώρησαν στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης και οι δύο πλευρές, που συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσουν στις απαιτήσεις της βιομηχανίας και των εισαγωγέων των ξενόφερτων ποτών. Στη συνάντηση μετείχαν οι εκπρόσωποι των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως τόνισαν οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί, πολλά από τα παραδοσιακά καζάνια της Κρήτης ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, εφόσον ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των βιομηχανιών και των εισαγωγέων, αφενός στην απαγόρευση της απευθείας πώλησης τσικουδιάς από τους καζανάρηδες στους παραγωγούς και αφετέρου στην επιβολή υψηλής φορολογίας.

Οι αποσταγματοποιοί τόνισαν ότι δεν έχουν αντίρρηση να φορολογηθούν, αποδίδοντας στο κράτος ό,τι τους αναλογεί, εφόσον καταστούν δικαιούχοι λειτουργίας 75 ημερών, ενώ έθεσαν επί τάπητος και το θέμα της ποιότητας της τσικουδιάς που θα παράγεται και θα προωθείται στο εμπόριο, σε περίπτωση που το συγκεκριμένο ποτό φύγει από τα χέρια των παραδοσιακών καζανάρηδων.

Βαθύς γνώστης

Ο Γιώργος Δεικτάκης αποδείχτηκε χθες βαθύς γνώστης του ζητήματος, ζητώντας να καταλήξουν στις προτάσεις τους οι καζανάρηδες και να ακολουθήσουν νέες συσκέψεις για οργανωμένη και συλλογική μετάβασή τους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, όπου ο ίδιος θα είναι "μπροστάρης" στη στήριξη των θέσεών τους.

Μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο ίδιος υπενθυμίζει ότι, όταν το 2003 είχε ξανασυζητηθεί το ίδιο θέμα στη Βουλή, ήταν εισηγητής και το αποτέλεσμα ήταν καλό για τους καζανάρηδες, γεγονός που είχε εκδηλωθεί με τις ευχαριστίες τους απέναντί του. Τώρα δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς δεν ξέρει τις προθέσεις των κυβερνώντων, όπως λέει, αλλά είναι πεπεισμένος ότι από κοινού με τους καζανάρηδες και τους βουλευτές θα έχουν και πάλι οι προσπάθειες αυτές την επιδιωκόμενη θετική κατάληξη.  

Στη Βουλή

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι η διαδικασία παραγωγής της τσικουδιάς αποτελεί μέρος της κρητικής παράδοσης και πρότεινε:

- Την ένταξή της στα τοπικά και περιφερειακά προγράμματα προώθησης προϊόντων και τουρισμού.

- Την αποκέντρωση του φόρου, καθώς και της διαδικασίας αδειοδότησης και ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία ασφαλώς με τα τελωνεία.

- Να επιτρέπεται η διακίνηση σε μεγάλες συσκευασίες, με την ανάλογη ταινία και τα στοιχεία του παραγωγού, ώστε να διευκολυνθούν οι έλεγχοι στους παράνομους και στους εισαγωγείς.

Ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα σε αναφορά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στη Βουλή το ζήτημα της «προστασίας του παραδοσιακού επαγγέλματος αποσταγματοποιού τσικουδιάς» μέσω της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου», σημειώνει ο βουλευτής, «τα οποία αναφέρουν ότι, ενόψει του φορολογικού σχεδίου που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο προσεχές χρονικό διάστημα, σχεδιάζεται η επιβολή του ειδικού φόρου στους κλάδους της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας, που ανέρχεται στα 5,5 ευρώ ανά λίτρο. Εξέλιξη, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε ολέθρια πτώση της πώλησης της ρακής και του τσίπουρου, δύο από τα παραδοσιακά αλλά και "περιζήτητα" σε κατανάλωση ποτά. Επιπλέον, πληροφορίες σημειώνουν ότι ο αποσταγματοποιός δε θα μπορεί από εδώ και στο εξής να εμπορεύεται τσικουδιά, θα του επιτρέπεται μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν επιθυμεί να το εμπορευτεί θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση σε ποιον ποτοποιό θα το πουλήσει. Ακόμη, μέχρι σήμερα οι αποσταγματοποιοί αιτούνται την ταυτοποίηση της τσικουδιάς για να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιος την παράγει.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου, η τυποποίηση είναι ένας τρόπος ώστε να ελέγχεται η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος, ουδέποτε όμως αυτό έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα, το υπουργείο δέχεται τις προτάσεις των ποτοποιών για τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης της τσικουδιάς».

«Προστατέψτε το παραδοσιακό επάγγελμα»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στη Βουλή το ζήτημα της «προστασίας του παραδοσιακού επαγγέλματος αποσταγματοποιού τσικουδιάς» μέσω της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου», σημειώνει ο βουλευτής, «τα οποία αναφέρουν ότι, ενόψει του φορολογικού σχεδίου που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο προσεχές χρονικό διάστημα, σχεδιάζεται η επιβολή του ειδικού φόρου στους κλάδους της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας, που ανέρχεται στα 5,5 ευρώ ανά λίτρο. Εξέλιξη, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε ολέθρια πτώση της πώλησης της ρακής και του τσίπουρου, δύο από τα παραδοσιακά αλλά και "περιζήτητα" σε κατανάλωση ποτά. Επιπλέον, πληροφορίες σημειώνουν ότι ο αποσταγματοποιός δε θα μπορεί από εδώ και στο εξής να εμπορεύεται τσικουδιά, θα του επιτρέπεται μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν επιθυμεί να το εμπορευτεί θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση σε ποιον ποτοποιό θα το πουλήσει. Ακόμη, μέχρι σήμερα οι αποσταγματοποιοί αιτούνται την ταυτοποίηση της τσικουδιάς για να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιος την παράγει.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου, η τυποποίηση είναι ένας τρόπος ώστε να ελέγχεται η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος, ουδέποτε όμως αυτό έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα, το υπουργείο δέχεται τις προτάσεις των ποτοποιών για τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης της τσικουδιάς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News