default-image

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ο νοτιάς στην Κρήτη

Κρήτη
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ο νοτιάς στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ έπνεαν και χθες σε όλη την Κρήτη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές από αέρος αλλά και από θαλάσσης, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες επιβάτες.

Δέντρα που ξεριζώθηκαν, φωτεινοί σηματοδότες που έσπασαν και έμειναν να κρέμονται, όπως σημειώθηκε στον κόμβο Παπαναστασίου, αλλά και δεκάδες περιπτώσεις απομάκρυνσης επικίνδυνων αντικειμένων από ταράτσες και μπαλκόνια σπιτιών ήταν μερικά από τα όσα σημειώθηκαν στο νησί χθες λόγω των θυελλωδών ανέμων, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.

Μεγάλες ζημιές όμως προκλήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες, ενώ δεν έλειψαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και στους τέσσερις νομούς του νησιού, με τη μανία των ανέμων να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης, στο πλαίσιο μιας αρκετά δύσκολης ημέρας, όπως ήταν η χθεσινή.

Τα πλοία

Το απαγορευτικό του απόπλου των πλοίων, που είχε εκδοθεί μέχρι χθες το μεσημέρι, είχε ως συνέπεια να παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια αλλά και να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη οι πτήσεις τόσο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όσο και σε αυτό των Χανίων, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση στις αερομεταφορές. Οι περισσότεροι επιβάτες παρέμειναν στα πλοία αναμένοντας το πράσινο φως για τον απόπλου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε κανονικά τελικά χθες το βράδυ από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.  

Αεροπλάνα

Από τις συνολικά 39 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για χθες στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, ακυρώθηκαν έξι πτήσεις ενώ άλλα έξι αεροσκάφη, που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, χρειάστηκε να προσγειωθούν τελικά το αεροδρόμιο των Χανίων. Μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 18 προσγειώσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όμως σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε αρκετές πτήσεις. Από τις 6 και μετά πάντως, οπότε και οι άνεμοι κόπασαν, η κατάσταση στις αερομεταφορές ομαλοποιήθηκε, με τις πτήσεις να εκτελούνται με μικρές καθυστερήσεις.

Οι φωτιές

Σε συναγερμό όμως καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας βρισκόταν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το δελτίο της Υπηρεσίας, ο χθεσινός απολογισμός των πυρκαγιών που σημειώθηκαν ήταν: Στον Άγιο Νικόλαο, στην περιοχή Περάμπελα, φωτιά ξέσπασε στις 17:50 και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ.

Στάχτη έγιναν αρκετά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στο Καλό Χωριό του δήμου Χερσονήσου φωτιά που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 17:20 χθες κατέκαψε 10 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στον οικισμό Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου σε στάχτη μετατράπηκαν 40 στρέμματα γεωργικής έκτασης, στον οικισμό Ίτανος του δήμου Σητείας 2,5 στρέμματα δασικής και 3 γεωργικής έκτασης, ενώ το αποτέλεσμα της μεγάλης φωτιάς που σημειώθηκε στο Καστρί του δήμου Μυλοποτάμου - η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 14:35 - ήταν να παραδοθούν στις φλόγες συνολικά 10 στρέμματα (8 χορτολιβαδικής και 2 γεωργικής έκτασης). Στις 8 χθες το βράδυ έσβησε και η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Πατσίδερο του δήμου Μινώα Πεδιάδος, μετατρέποντας σε αποκαΐδια 5 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στις Λούρες του δήμου Γόρτυνας κάηκε 1,5 στρέμμα γεωργικής έκτασης. Αυτός ήταν ο απολογισμός φωτιάς που σβήστηκε στις 5:30 χθες το απόγευμα. Στο δήμο Πλατανιά των Χανίων φωτιά είχε επίσης ξεσπάσει ανάμεσα στις περιοχές Ζούρβα και Λάκκους, η οποία κατασβέστηκε στις 8 το βράδυ, ενώ σε στάχτη μετατράπηκε ένα στρέμμα και στο δήμο Αρμένους του Ρεθύμνου. Δεκατρία στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Σωματάς του Ρεθύμνου, ενώ στην περιοχή Σελί Ρεθύμνου 10 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στις 10:20 χθες το πρωί στην περιοχή Πατσός οι άνδρες της Πυροσβεστικής επενέβησαν για να θέσουν υπό έλεγχο φωτιά που κατέκαψε 3 στρέμματα χορτολιβαδικής έκατασης, ενώ στην κοινότητα Κάστελος του δήμου Ρεθύμνου καιγόταν 1 ακόμα στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στις Αλόιδες η φωτιά έσβησε στις 3 το μεσημέρι, μετατρέποντας σε στάχτη 10 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στην κοινότητα Μυριοκέφαλα του Ρεθύμνου υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις 13:50, η οποία είχε ξεσπάσει καίγοντας 1 στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης. Άλλα 10 στρέμματα χορτολιβαδικής κάηκαν στον οικισμό Φωτεινού, όπως και 1 στρέμμα γεωργικής έκτασης στην περιοχή Μεσκλά στον Πλατανιά, ενώ στον Άγιο Βασίλειο στάχτη έγιναν 4 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, με τις περισσότερες φωτιές - σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Πυροσβεστικής - να οφείλονται σε αμέλεια.

Έπεσαν δέντρα

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν επίσης 8 κοπές δέντρων, εκ των οποίων οι έξι στο Ηράκλειο και οι δύο στο δήμο Χερσονήσου, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Συγκεκριμένα, ένα δέντρο έπεσε σε σταθμευμένο όχημα στην περιοχή των Καμινίων, στην οδό Εργάνης 17, ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει και σε δύο περιπτώσεις απομάκρυνσης αντικειμένων: μια στην πλατεία Κορνάρου, στο Ηράκλειο, όπου σίδερο άρχισε να αιωρείται επικίνδυνα από μπαλκόνι σπιτιού, ενώ η δεύτερη αφορούσε σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλιακή Χερσονήσου, όπου έπεσαν καλώδια.

Ο νοτιάς... ράβδισε το 70%

των ελαιοδέντρων του νομού Ηρακλείου

Νοτιάς... ραβδιστής χαρακτηρίζεται ο δυνατός άνεμος των τελευταίων 24ώρων, καθώς έχει "ραβδίσει" σε πολλές περιοχές μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της "Ν.Κ.".

Ο νοτιάς δε θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή αν δεν έβρισκε "πρόσφορο έδαφος" από την παρατεταμένη ανομβρία που, σε συνδυασμό με τη δακοπροσβολή σε πολλές περιοχές, έχει προκαλέσει σημαντική αποδυνάμωση των ελιών, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα να έχει μείνει μόνο... το κουκούτσι πάλι στα ελαιόδεντρα λόγω της ξηρασίας και του δάκου!

Πέρα από σίγουρα προβλήματα σε οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή, μεγαλύτερες καταστροφές έχει προκαλέσει ο νοτιάς στις ελιές λόγω της φετινής κατάστασης, που δε βελτιώθηκε παρά σε ελάχιστο βαθμό από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο βιοκαλλιεργητής κρασιού από τον Προφήτη Ηλία Πρίαμος Ιερωνυμάκης - καλώντας τους αγροτικούς φορείς να ασχοληθούν άμεσα με την υπόθεση αυτή και να ζητήσουν από τον ΕΛΓΑ να βγει και να καταγράψει τις ζημιές - «ήδη το 70% των ελαιοδέντρων του νομού Ηρακλείου έχει δεχτεί κανονικό ράβδισμα από τους νοτιάδες».

Ο κ. Ιερωνυμάκης καλεί τον οποιονδήποτε αρμόδιο παράγοντα του κράτους να τον καθοδηγήσει και να του δείξει πόσο μεγάλο είναι το φαινόμενο ακόμη και της πλήρους αποφλοίωσης του ελαιοκάρπου. «Μιλάμε για φαινόμενο που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις περιοχές με αργιλώδη εδάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα με την ανομβρία

Όπως είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, «δεν έβρεξε ούτε στη Μεσαρά, ούτε στις περισσότερες περιοχές του νομού από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, κι αυτό παρά το γεγονός ότι μέσα στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο καταγράφηκαν σε κάποιες περιοχές ακόμη και 900 χιλιοστά βροχής»...

Οι όποιες βροχές - πέρα από τις δυνατές που έπεσαν πρόσφατα μέσα στο Ηράκλειο και σε γύρω περιοχές - ήταν πολύ μικρής διάρκειας και έντασης στον υπόλοιπο νομό. «Αν έκανε κάποια ψιχάλα, την πήρε ο αέρας», κατέληξε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Δεν την "ένιωσε" το χώμα»...

Η "Ν.Κ." επικοινώνησε χθες με παραγωγούς σε Μεσαρά και Ιεράπετρα, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν έχουν "εμφανιστεί" εκεί νοτιάδες για να θέσουν σε κίνδυνο τις καλλιέργειες και τις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, ή το δικό τους ελαιόκαρπο. Ωστόσο, ιδιαίτερα εκείνοι κάνουν λόγο για μια από τις μεγάλες ξηρασίες που έχουν ζήσει μέχρι τώρα, με τραγικές επιπτώσεις κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειές τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News