default-image

Μεγάλη μάχη για τη ρακή

Κρήτη
Μεγάλη μάχη για τη ρακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαίωσε προχθές το δημοσίευμα της "Ν.Κ." για το επιχειρούμενο φορολογικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, που ανακοίνωσε ότι για το θέμα αυτό οι εκπρόσωποί του θα επισκεφτούν μεθαύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στο γραφείο του, το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη, προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξή του στον αγώνα για να μην περάσουν τελικά τα προωθούμενα μέτρα εξόντωσης των καζανάρηδων και των παραδοσιακών μας ποτών τσικουδιάς και τσίπουρου, υπό την πίεση των ποτοποιών.

Από τη μέρα που η εφημερίδα μας αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης, ο καταγγέλλων τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής συνεχίζει να δέχεται τηλέφωνα και επισκέψεις καζανάρηδων και αμπελουργών, που του δηλώνουν έκπληκτοι και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συστρατευτούν σε μαζικές αντιδράσεις για να σώσουν τη ρακή και να προασπίσουν με αυτόν τον τρόπο και τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών!

Τόσο στη Βουλή από το βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, αλλά και από τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συγκέντρωσης στοιχείων, σε κάθε μετερίζι στο οποίο οι παραγωγοί της κρητικής ρακής και οι καζανάρηδες που μοχθούν και αυτοί μαζί τους για να παραχθεί το εξαιρετικής ποιότητας ποτό των Κρητικών, φαίνεται ότι προετοιμάζεται ήδη μεγάλη μάχη για να αποτραπεί η κυβερνητική τακτική, που θέλει τη ρακή και το τσίπουρο να εξαφανίζονται στο όνομα της σκληρής φορολογίας από το κράτος, που θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα ξενόφερτα ποτά. Και αυτό επειδή οι εκπρόσωποι των ποτοποιών ζητούν να φορολογείται και η τσικουδιά όπως και το τσίπουρο με 5,5 ευρώ και μάλιστα να απαγορεύεται στα ρακοκάζανα να πουλούν απευθείας στους καταναλωτές, αλλά να υποχρεούνται μόνο να διαθέτουν την τσικουδιά στους ποτοποιούς, που θα την εμφιαλώνουν και θα τη διακινούν τυποποιημένη και... πανάκριβη.

Οι τιμές

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα από τα καζάνια η ανώτερη τιμή πώλησης της τσικουδιάς προς τους καταναλωτές δεν ξεπερνά τα 3 με 3,5 ευρώ το λίτρο. Αν λοιπόν περάσουν τα σχέδια των ποτοποιών, το αποτέλεσμα θα είναι ο κόσμος να μην αγοράζει ρακή αφού θα του κοστίζει πάνω από 10 με 11 ευρώ το λίτρο, τα ρακοκάζανα δε θα έχουν έσοδα τέτοια που να τους εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και η ρακή θα αφανιστεί, ενώ ταυτόχρονα θα βάλουν λουκέτο και τα ρακοκάζανα. Η ίδια κατάσταση ισχύει και για το τσίπουρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News