default-image

Κονδύλια τέλος στους "αγρότες του καναπέ"

Κρήτη
Κονδύλια τέλος στους "αγρότες του καναπέ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καλό δρόμο αλλά με καθυστέρηση, αφού δε φαίνεται να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ψήφισής της πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, βρίσκονται οι εργασίες για τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκτιμά ο Έλληνας ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Δανέλλης, μιλώντας στη "Ν.Κ." χθες από το Στρασβούργο, ενώ την προηγούμενη μέρα ήταν στο Παρίσι για την ίδια υπόθεση, τόνισε ότι η μάχη υπέρ της Ελλάδας και των νότιων χωρών κερδίζει συνεχώς έδαφος, αλλά σταθερή επιδίωξη της Κομισιόν εξακολουθεί να αποτελεί η θέσπιση κριτηρίων οικονομικών και θεσμικών που θα βγάζουν εκτός επιδοτήσεων "τον αγρότη του καναπέ".

Μάλιστα, η κατηγορία αυτή αποδίδεται από τους κοινοτικούς και στους Έλληνες, λόγω των τελευταίων χρόνων κατά τους οποίους είχαν μάθει να λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις χωρίς να παράγουν προϊόντα όπως στο παρελθόν, καθεστώς που τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να αντιστραφεί όσο γίνεται περισσότερο και να στηριχτεί η διατροφή του κόσμου!

Καμιά μείωση στην ΚΑΠ

Μια πρώτη νίκη που δεν έχει βέβαια οριστικοποιηθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να αλλάξει, επιτεύχθηκε από την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σε ποσοστό 90%, να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά να μείνει στα επίπεδα της μείωσης του 5% που ήδη έχει σημειωθεί, λόγω της γενικότερης μείωσης του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επειδή οι χώρες μιλούσαν για περαιτέρω μείωση, εμείς ως ευρωβουλευτές είπαμε "κάτω τα χέρια", και αυτό πέρασε με 90% στο Κοινοβούλιο», είπε στη "Ν.Κ." ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.

«Αν όλα πάνε κατ' ευχήν», ανέφερε παράλληλα στην εφημερίδα μας, «τον Ιούνιο θα έχουμε το τελικό ψήφισμα της νομοθεσίας για την ΚΑΠ. Θα έχουμε τελειώσει και με το Ευρωκοινοβούλιο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα έχουμε τη "δεύτερη ανάγνωση", έτσι λέγεται στη γλώσσα τη δική μας. Δηλαδή, τότε θα ψηφίσουμε την τελική πια θέση των νομοθετικών κειμένων, που θα είναι θέση και δική μας και των υπουργών».  

Στο μεταξύ, το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για να πάρει τελικές αποφάσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο ενεργός αγρότης, αυτός δηλαδή που θα μπορεί να επιδοτείται από τη νέα ΚΑΠ από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2020.

Μειωμένες επιδοτήσεις

Πάντως, ο κ. Δανέλλης δεν αμφισβητεί ούτε διαψεύδει αυτό που ήδη ακούγεται στην Κρήτη για μείωση κονδυλίων στα αμπέλια και τις ελιές και αύξηση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία. Διευκρινίζει όμως ότι «αυτό θα βγει εμμέσως λόγω αλλαγής του μοντέλου, καθώς φεύγουμε από το ιστορικό και πάμε στο περιφερειακό μοντέλο.

Στην Κρήτη, επειδή είχαμε προϊόντα με πολύ ψηλές στρεμματικές ενισχύσεις όταν είχαμε τη συνδεδεμένη με την παραγωγή ενίσχυση, τώρα που φεύγουμε από το ιστορικό μοντέλο και πάμε στο περιφερειακό, το λογικό είναι ότι θα έχουμε μείωση των απολαβών των Κρητικών παραγωγών. Κι αυτό διότι πια το περιφερειακό μοντέλο θα έχει χαμηλότερες στρεμματικές ενισχύσεις που δε θα είναι συνδεδεμένες με τα προϊόντα»...

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι μπορεί να έχουν εφαρμοστεί οι απόλυτες αποδεσμεύσεις μεταξύ επιδότησης και παραγωγής από το 2005 και μετά, όμως οι επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης δίνονται με βάση το μέσο όρο των χρόνων αναφοράς της δεκαετίας του '90 και επομένως με την κατάργηση των ιστορικών στοιχείων δε θα ισχύουν πλέον και αυτοί οι μέσοι όροι πληρωμών. Έτσι, βέβαια, θα χαθούν και από τους επιτήδειους που πανώγραφαν τα ποσά των παράνομων επιδοτήσεων, τις οποίες είχαν καταφέρει να... νομιμοποιήσουν μέσα από την ενιαία ενίσχυση.

Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων

Στο μεταξύ, η Ελλάδα και η κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει, πριν ψηφιστούν όλα αυτά, να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για τον ενεργό αγρότη και για τα κριτήρια που θέλει να ισχύσουν, κάτι όμως που δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα τη χώρα μας, όπως λέει ο κ. Δανέλλης.

«Δηλαδή, το ποιες περιφέρειες, ποιες ζώνες από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η τιμή μονάδας για τις άμεσες ενισχύσεις είναι δική μας υπόθεση. Είναι προφανές ότι δεν είναι στην ίδια θέση ένας παραγωγός στον κάμπο με έναν παραγωγό είτε φυτικών είτε ζωικών προϊόντων στο βουνό. Δε θα παίρνει δηλαδή την ίδια στρεμματική ενίσχυση ο ένας με τον άλλο.

Αλλιώς χάθηκε αυτός που είναι στο βουνό. Και στην Κρήτη, που έχουμε μικρούς κλήρους, δεν μπορεί να παίρνουμε την ίδια ενίσχυση με τους παραγωγούς στον κάμπο της Θεσσαλίας, που έχουν ατέλειωτους κλήρους. Και αν είναι η ίδια τιμή μονάδας, θα είναι ο παραγωγός του κάμπου πολύ πιο ωφελημένος σε σχέση με τον παραγωγό της Κρήτης»...

Ο κ. Δανέλλης μεταφέρει επίσης τον όρο «ο αγρότης του καναπέ», που λένε στην Ευρώπη, και που «αυτό είναι το δικό μας μοντέλο, το οποίο τελειώνει και με ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διαδικασίες που θα αφορούν στο πώς θα πιστοποιείται αυτός που βγάζει προϊόντα, ο οποίος και θα είναι ο δικαιούχος. Η παραγωγή προϊόντων είναι η προϋπόθεση. Όχι η ποσότητα, αλλά η παραγωγή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News