default-image

Στο μνημόνιο το καλώδιο της Κρήτης

Κρήτη
Στο μνημόνιο το καλώδιο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Άντρα θέλει, και τώρα τονε θέλει η τρόικα". Και ο "άντρας" που θέλει εδώ και τώρα η τρόικα είναι... η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας! Το περίφημο δηλαδή υποβρύχιο καλώδιο που έχει ξαναέρθει στην επιφάνεια μέσω των επενδυτικών σχεδίων-"μαμούθ" που προωθούν μεγάλες εταιρείες. Αυτό ακριβώς προκύπτει από ένα πολύ αξιοσημείωτο γεγονός που διαπιστώνει κανείς ανατρέχοντας μέσα στο ανεπίσημο έστω κείμενο του νέου μνημονίου, και δη στο κομμάτι που αφορά στα ενεργειακά.

Από τις πολλές, λοιπόν, προσθαφαιρέσεις κεφαλαίων του μνημονίου, που έγιναν μέχρι να υπάρξει συμφωνία στο τελικό κείμενο, στο κομμάτι των ενεργειακών παρέμεινε ανέπαφη μια παράγραφος που προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς, όχι όμως και στους ανθρώπους της ενεργειακής αγοράς. Ποια ήταν η επίμαχη παράμετρος; Μα, η υποχρέωση της Ελλάδας να καταρτιστεί μελέτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με ρητά χρονοδιαγράμματα, και εκτίμηση κόστους παρακαλώ, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα!

Υποχρέωση

Το "νέο μνημόνιο" έχει ακόμα κενά όσον αφορά στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο, θέματα για τα οποία υπάρχει εμπλοκή και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για τα θέματα της ενέργειας το κείμενο φέρεται να έχει οριστικοποιηθεί και να το έχουν στα χέρια τους (μάλιστα στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά!) οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας...

Στην τελευταία λοιπόν παράγραφο του κομματιού της ενέργειας μέσα στο κείμενο του μνημονίου, όπως βγήκε στο φως σε πλήθος κεντρικά διαδικτυακά δημοσιεύματα - εμείς ανατρέξαμε στο σχετικό δημοσίευμα του energypress - αναφέρεται επί λέξει: «Ορίζεται η υποχρέωση, έως το Δεκέμβριο του 2012, για κατάρτιση σχεδίου που να ορίζει το χρόνο και το κόστος ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα». Με άλλα λόγια δηλαδή, βάζει το...

μαχαίρι στο σβέρκο της κυβέρνησης να προχωρήσει το μεγάλο όσο και κοστοβόρο πρότζεκτ του καλωδίου άμεσα...

Γιατί μπήκε στο μνημόνιο

Ομολογουμένως και εμείς μείναμε εμβρόντητοι, βλέποντας ως μια ρητή και αδιαπραγμάτευτη πρόβλεψη στο νέο μνημόνιο την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ένα, σε μια πρώτη ανάγνωση, πολύ τεχνικό και εξειδικευμένο θέμα...

Πώς φτάσαμε λοιπόν σε αυτή την εξέλιξη; Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και ερμηνείες. Άλλες οφθαλμοφανείς και λογικές, άλλες πιο "πονηρές"...

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και το energypress, ένας από τους βασικούς στόχους της τρόικας είναι να κάνει το σύστημα ηλεκτρισμού πιο οικονομικό και να μειώσει τα... περιττά κόστη, απ' όπου και αν αυτά προέρχονται. Και στην περίπτωση της Κρήτης, οι λογαριασμοί είναι "ξεκάθαροι": Με βάση την απόφαση για τις ΥΚΩ του 2011, το συνολικό ύψος ήταν 681 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 670 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ανάγκες κάλυψης τους κόστους για τα μη διασυνδεμένα νησιά.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου στα ΜΔΝ, το 48,5% της θερμικής παραγωγής των μονάδων αφορούσε στην Κρήτη: Στο οκτάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην Κρήτη ξεπέρασε τις 1,605 GWh, όταν στο σύνολο των ΜΔΝ η κατανάλωση ήταν στις 3,305 GWh. Με βάση αυτά τα νούμερα - καθώς δε δημοσιεύονται αναλυτικά τα στοιχεία του κόστους ανά νησί - υπολογίζεται ότι περίπου το μισό κόστος των ΥΚΩ για τα νησιά κατευθύνεται για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης.

Επομένως, η ετήσια εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα, με συντηρητικούς υπολογισμούς, θα ξεπεράσει τα 250 με 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αν και δεν υπάρχει αναλυτική μελέτη για το κόστος της διασύνδεσης, σύμφωνα με παρουσίαση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γ. Κουτζούκος, σε συνέδριο στην Κρήτη, η αρχική εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του έργου κυμαίνεται μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, η απόσβεση της κατασκευής του καλωδίου θα γίνει το πολύ σε τέσσερα χρόνια, μόνο με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν.

ΑΠΕ και παρασκήνιο

Ως εδώ ακούγεται λογική, με βάση τα μαθηματικά και μόνο, η απαίτηση-"παραγγελία" εκ μέρους της τρόικας, θα πει κανείς. Όμως το μείζον είναι τι σημαίνει το καλώδιο και η διασύνδεση για το νησί μας. Ως γνωστόν, ο μοναδικός λόγος που θα γίνει η διασύνδεση είναι για να "φεύγει" παραγόμενη ενέργεια από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Ενέργεια η οποία θα παράγεται φυσικά μέσω των ΑΠΕ.

Επί της ουσίας λοιπόν, η τρόικα δεν πιέζει για το καλώδιο, αλλά πιέζει για να προχωρήσουν μεγάλα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη, για τα οποία έχει σηκωθεί ως γνωστόν θύελλα αντιδράσεων, και εσχάτως κατατέθηκαν προσφυγές με υπογραφές πολλών δήμων, περιβαλλοντικών συλλόγων, οργανώσεων και άλλων φορέων. Φορέων που, όπως μια πολύ μεγάλη μερίδα της κρητικής κοινωνίας, δε θέλουν επουδενί να δουν κάθε γωνιά του νησιού να κατακλύζεται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά...

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά σημείωσαν στη "Ν.Κ." κάποιοι καλά γνωρίζοντες την ενεργειακή αγορά, η ξαφνική κινητοποίηση και οι πιέσεις της τρόικας για την Κρήτη ενδεχομένως να μην είναι άσχετες ή ξέχωρες με την τροπή που φαίνεται να έχει πάρει το πολυσυζητημένο ενεργειακό πρότζεκτ "Ήλιος"...

Ο "Ήλιος", πρότζεκτ στο οποίο είχε μείνει ουσιαστικά εκτός η Κρήτη, έχει όπως όλα δείχνουν ναυαγήσει. Ή θα αντικατασταθεί από εναλλακτικό και πολύ μικρότερο σε μεγέθη πρότζεκτ; Άραγε αυτό το εναλλακτικό πρότζεκτ ΑΠΕ θα έχει ως επίκεντρο την Κρήτη και άρα εξηγεί το τι παίζεται πίσω από τις εξελίξεις; Είναι ένα εύλογο ερώτημα.

Η επίσκεψη Μέρκελ

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μάλιστα, καθόλου τυχαία ή ξέχωρα δεν πρέπει να θεωρούνται δύο ακόμη γεγονότα: Αφενός οι πληροφορίες που υπήρξαν πως έγινε ιδιαίτερη κουβέντα για τα ενεργειακά, τις επενδύσεις ΑΠΕ και την Κρήτη κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου από τους οικονομοτεχνικούς συμβούλους της Άγκελα Μέρκελ, και αφετέρου τα όσα συνέβησαν προσφάτως στο διαγωνισμό για το αντίστοιχο καλώδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η πρόταση της ελληνικής εταιρείας, αν και αντικειμενικά συμφερότερη, έμεινε εκτός (!), για να επικρατήσει η πρόταση γερμανικής εταιρείας, και όχι οποιασδήποτε εταιρείας, αλλά της Siemens!

Διόλου τυχαία ίσως και η χαρακτηριστική ατάκα που πέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συνδικαλιστής από τις Κυκλάδες, ο οποίος και υποστήριξε ανοιχτά πως, εκτός από τη δική του περιοχή, «έχει υπάρξει συμφωνία και για τη διασύνδεση της Κρήτης»!

Επίσημη στρατηγική της Πολιτείας

η υλοποίηση του έργου

Πέρα αυτών, πόσο τυχαία μπορεί να ήταν επίσης, αναρωτιόμαστε εύλογα, τα όσα είχε πει σχετικά πρόσφατα, σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα που οργάνωσαν στην Κρήτη τα γραφεία Ελλάδας και Κύπρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το καλώδιο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιώργος Κουτζούκος;

Θυμίζουμε πως είχε ανακοινώσει εμφατικά πως στην επίσημη στρατηγική της Πολιτείας για τη μελλοντική ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας εντάσσεται πλέον το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου... Ο ίδιος τότε είχε αφήσει να εννοηθεί σαφώς πως το έργο του καλωδίου θα το κατασκεύαζε όχι οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν ζητήσει σχετική άδεια, αλλά ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ (με συγχρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους). Όπως δηλαδή αναφέρεται και στο νέο μνημόνιο!

Αν λοιπόν τα βάλει όλα κανείς κάτω, θα διαπιστώσει πως τα κομμάτια του παζλ ενώνονται πολύ γερά μεταξύ τους. Και πως προμηνύονται άμεσα εξελίξεις.

Βεβαίως ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν στη "συμφωνία" μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας-τρόικας για τη διασύνδεση της Κρήτης περιλαμβάνονται οι σημερινοί υποψήφιοι επενδυτές (Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ κ.τ.λ.) και σε ποιο ρόλο βεβαίως - π.χ. άραγε σε ένα ρόλο υπεργολάβου;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News