default-image

Προμήθειες,δαπάνες, υποδομές στον απολογισμό της ΔΥΠΕ Κρήτης

Κρήτη
Προμήθειες,δαπάνες, υποδομές στον απολογισμό της ΔΥΠΕ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ 7ΗΣ ΥΠΕ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στα πλαίσια της επικείμενης αποχώρησης μου από τη θέση του Υποδιοικητή στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σας παρουσιάζω συνοπτικά τα πεπραγμένα της περιόδου στην οποία είχα την εποπτεία της οικονομικής λειτουργίας των Μονάδων Υγείας της Κρήτης καθώς και των πληροφοριακών και μηχανογραφικών συστημάτων. Συγκεκριμένα, τα καθήκοντα τα οποία μου ανατέθηκαν, και τα οποία αποτέλεσαν στρατηγικούς στόχους κατά τη περίοδο 2011 -2012 που υπηρέτησα καθώς και τα αποτελέσματα αυτών ήταν τα εξής:

1.      Πλήρης εποπτεία της ορθής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πλεονασματικός προϋπολογισμός 7ης ΥΠΕ Κρήτης ύψους 50εκ ευρώ (απαιτήσεις 196εκ. ευρώ - υποχρεώσεις 146εκ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι αν τα ταμεία εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους σήμερα, τα Νοσοκομεία θα είχαν διαθέσιμα 50εκ ευρώ τα ταμεία τους. Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να καλυφθούν εφημερίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ένα χρόνο (40εκ ευρώ περίπου) ή αντίστοιχα δαπάνες για τη προμήθεια Φαρμάκου για ένα χρόνο για όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης

Εντός ορίων εκτέλεση προϋπολογισμού με απόκλιση μόλις 4,5% από τους στόχους του  Υπουργείου.

2.      Πλήρης εποπτεία για τα χρέη των νοσοκομείων και τον έλεγχο των δαπανών σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και ορθοπεδικό υλικό.

Μείωση δαπανών προμηθειών κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2011 (9-μηνο). Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση 10εκ ευρώ εντός 9-μήνου.

Μείωση κατά 12,5% στις τέσσερις βασικές κατηγορίες δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, Ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια σε σχέση με το 2011 (9-μηνο). Συνολική Εξοικονόμηση 10,5εκ ευρώ σε σχέση με το 2011.

3.      Ανάπτυξη και Εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης Νοσηλίων των Νοσοκομείων με βάσει τα KEN-DRGs.

Πλήρης εφαρμογή των ΚΕΝ-DRGs (νέο σύστημα τιμολόγησης νοσηλίων). Στο 90% η τιμολόγηση με ΚΕΝ για το Δ΄ τρίμηνο του 2011, 78% για το Α΄ τρίμηνο του 2012 και 39% για το Β΄ τρίμηνο του 2012.

4.      Εποπτεία για την πλήρη μηχανογράφηση όλων των Νοσοκομείων και ολοκλήρωση του ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας).

Ο Βαθμός λειτουργικότητας του ΟΠΣΥ Κρήτης ξεπερνάει το 90%. Παραμένει ακόμα η χρήση του Ιατρικού Ηλεκτρονικού Φακέλου ο οποίος είναι πλέον λειτουργικός. Να τονιστεί ότι η 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες στην Ελλάδα

5.      Πλήρης εποπτεία για την ολοκλήρωση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα Νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ.

Εφαρμογή του Διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα Νοσοκομεία. Μένει ακόμα η εφαρμογή του μητρώου Παγίων και της Αναλυτικής Λογιστικής. Να σημειωθεί ότι η 7η ΥΠΕ είναι η μοναδική υγειονομική περιφέρεια που παρακολουθεί τα οικονομικά των Νοσοκομείων με το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα μέσω ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

6.      Πλήρης εποπτεία για το πρόγραμμα προμηθειών του 2010 και 2011 και τους ενιαίους διαγωνισμούς.

Προκήρυξη του 75% περίπου των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2010 και 70% των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2011. Έχει κατατεθεί πρόταση στην ΕΠΥ και στο Υπουργείο για την ενιαία κωδικοποίηση των υλικών έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των διαγωνισμών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προκήρυξη του 72% των Ενιαίων Διαγωνισμών της 7ης ΥΠΕ. Η ΥΠΕ Κρήτης κατατάσσεται πρώτη σε προκήρυξη ενιαίων διαγωνισμών σε σχέση με τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τις συμβάσεις των διαγωνισμών αυτών από 20% έως 60%.

7.      Πλήρης εποπτεία στη χρήση των γενοσήμων 30% ως 50% των πρωτοτύπων.

Η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων φτάνει στο 27% επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Πλησιάζει το 30% στόχο του Υπουργείο υγείας. Το 2011 ήταν στο 22%.

8.      Πλήρης εποπτεία της γενικευμένης από όλα τα νοσοκομεία υιοθέτησης της χρήσης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, υλικών και κάθε είδους εξετάσεων και παραπομπών εντός των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τα Π.Ι. της 7ης Κρήτης. Το ποσοστό των πιστοποιημένων ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φτάνει στο 90% (ο μέσος όρος στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 82%). Πλήρη χαρτογράφηση των Π.Ι και Κ.Υ. που συνταγογραφούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ένα σύστημα ειδοποίησης (alert) σε περίπτωση που η πρόσβαση δεν είναι δυνατή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έτσι ώστε να ειδοποιούνται οι ασθενείς για τα κοντινότερα ιατρεία που διαθέτουν πρόσβαση και μπορούν να συνταγογραφήσουν.

9.      Πλήρης εποπτεία για έργα ΕΣΠΑ του τομέα υγείας στην 7η Υγειονομική περιφέρεια από τον Απρίλιο του 2012.

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 29% από το 22% τον Απρίλιο που ανέλαβε το γραφείο μου αρμοδιότητες ΕΣΠΑ. Η μέση απορροφητικότητα στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο 17% με 20%. Να σας ενημερώσω επιπλέον ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί από τη Κεντρική Υπηρεσία ο διαγωνισμός που αφορά στη προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ. Να σημειωθεί ότι ύστερα από πολύμηνη δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πάρουμε την έγκριση της ΕΠΥ έτσι ώστε να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό αυτό και να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ο αξονικός τομογράφος  του ΠΑΓΝΗ θα είναι ο πρώτος αξονικός 128 τομών ο οποίος θα λειτουργεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών αξονικών ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ.    

10.       Μείωση των Δαπανών της Κεντρικής Υπηρεσίας κατά 60%, περίπου 500χιλ ευρώ από λειτουργικές δαπάνες

11.      Αποδοχή δωρεάς υγειονομικού υλικού αξίας 300χιλ δολαρίων από τη Παγκρήτια Ένωση Αμερικής. Παράδοση στις 10 Νοεμβρίου 2012 στα Νοσοκομεία.

12.      Επιπλέον Εξοικονόμηση 100χιλ ευρώ το χρόνο από την μετεγκατάσταση της Κεντρικής Υπηρεσίας σε κτίριο του Πανεπιστημίου Κρήτης 900τμ. συνολικά.

7η ΥΓΕIΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ

7ΗΣ Υ.ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ

κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Ευχαριστούμε θερμά τα ΜΜΕ και τους επαγγελματίες του κλάδου σας για τη σημερινή σας παρουσία εδώ αλλά και για την προσφορά σας στην ενημέρωση του κοινού για κάθε δράση που υλοποιήθηκε ή σχεδιάστηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη και γιατί όχι και για την αυστηρή κριτική σας σε ορισμένα θέματα που μας πρόσφερε μια άλλη συχνά οπτική και γνώση των θεμάτων.

Είχα την τιμή να υπηρετήσω στην διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Ανέλαβα τα καθήκοντα μου με απόλυτο ρεαλισμό, αίσθημα ευθύνης, γνώση και σεβασμό της μεγάλης βαρύτητας και ευαισθησίας των θεμάτων που αφορούν την υγεία, με στόχο να συμβάλλω στην εξέλιξη, προώθηση, ολοκλήρωση των έργων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που θα βελτίωναν ουσιαστικά τη ζωή του χρήστη αλλά και θα συνέβαλλαν στην οικονομικό εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών.

Κι επειδή η καρέκλα δεν αποτέλεσε ποτέ επιδιωκόμενο στόχο μου αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδηση μου, επιθυμώντας μαζί με τον έως σήμερα συνεργάτη μου στην διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, να σας ενημερώσουμε για όσα μικρά ή μεγάλα προσπαθήσαμε να φέρουμε εις πέρας κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Η 7η ΥΠΕ φέρει σήμερα την ευθύνη για τον συντονισμό και εξειδίκευση της πολιτικής Υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης ασκώντας την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο της λειτουργίας εννέα (9) Νοσοκομείων, δεκατεσσάρων (14) Κέντρων Υγείας και εκατόν τριάντα πέντε (135) Περιφερειακών Ιατρείων καθώς και ψυχιατρικές δομές.

Παράλληλα στην 7η ΥΠΕ εντάσσονταν και εννέα (9) μονάδες κοινωνικής φροντίδας, οι οποίες από 01-07 -2012 μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητα  του Υπουργείου Εργασίας.

 Χαρακτηριστικά 7ης ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ

Βασικά στοιχεία ΥΠΕ

Σύνολο ΥΠΕ

8.335,88 τ.χλμ

Πληθυσμός (2008):

Κέντρα Υγείας:

Περιφερειακά Ιατρεία:

Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας:

Ποσοστιαία, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια, έχει την ευθύνη για το 5,4% του πληθυσμού της χώρας  και περιλαμβάνει το 6,8% των νοσοκομείων, το 6,9%των Κέντρων Υγείας και το 8% των Περιφερειακών Ιατρείων της ελληνικής επικράτειας.

Αξιοσημείωτο, η κατανομή των νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας  Κρήτης όπως αποτυπώνεται και στον ακόλουθο χάρτη, έχει μια ιδιαίτερη ιδιομορφία, καθώς το 45% των νοσοκομείων είναι εγκατεστημένο στο Ν. Λασιθίου, γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς. Αντίθετα η κατανομή των Κέντρων Υγείας επικεντρώνεται στην Κεντρική Κρήτη και κυρίως στον Ν. Ηρακλείου (43%) και στο Ν. Ρεθύμνου (29%).

Σαν αποτέλεσμα αυτής της ανισοκατανομής, παρατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλές πληρότητες στα νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης. Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης παρουσιάζουν υψηλή μέση διάρκεια νοσηλείας παρά του ότι τα σοβαρότερα περιστατικά διακομίζονται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Παράλληλα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό, τεχνικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο   βαίνει διαρκώς μειούμενο λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων ενώ η κτιριακή υποδομή και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός μέρους των μονάδων υγείας φαίνεται να είναι ελλιπής. Επιπρόσθετα, παρατηρείται έλλειψη  σε υποδομές φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης-Πρόσφατη η απόφαση για δημιουργία ΚΑΦΚΑ Νεάπολης- και σε  δομές ψυχικής υγείας.  

Η πληρότητα στα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου) είναι ικανοποιητική καθώς κυμαίνεται από 60-76%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού αναφοράς στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η 7η Υγειονομική Περιφέρεια, έδωσε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, καθώς και για την αναδιοργάνωση και ανακατανομή των διαθέσιμων υποδομών και πόρων της Υ.ΠΕ στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του ΥΥΚΑ.

Ταυτόχρονα, μπόρεσαν να υιοθετηθούν νέες σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης και οργάνωσης, να αξιοποιηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και να προωθηθούν για αναμόρφωση οι οργανισμοί των Νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από αυτά Μονάδων Υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη τους.

Πρωταρχικοί μας στόχοι ήταν

?      Ηενίσχυση της ανταποκρισιμότητας της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών

?      Η αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας αιχμής μέσα από  ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στο πλαίσιο των Εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων εμβολιασμών και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όπου 3.000 γυναίκες εξετάστηκαν στα πλαίσια` του προγράμματος το πρώτο εξάμηνο του 2012 και του μαστού.

?      Σχετικά με την διαχείριση του κόστους των μονάδων υγείας, η εφαρμογή των κατάλληλων διαχειριστικών διαδικασιών και  λειτουργιών σε κάθε νοσοκομείο, οι οποίες εξασφαλίζουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον έλεγχο των δαπανών και την διασφάλιση των εσόδων των υπηρεσιών υγείας.

?      Βελτίωση του επιπέδου στελέχωσης των Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκπαίδευση και συνεχής κατάρτιση

?      Η επαρκής κάλυψη των απαιτούμενων ειδικοτήτων, αλλά και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

?      Ο εξορθολογισμός του συστήματος υγείας και της λειτουργίας των μονάδων του καθώς και η βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του στις ανάγκες του πολίτη

?      Η αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από αυτά Μονάδων Υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό

?      η βελτίωση της διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας των μονάδων υγείας της ΥΠΕ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μηχανισμών διασφάλισης ποιότητας που συμβάλλουν στην  βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις της Υγειονομικής  μας Περιφέρειας εστιάστηκαν:

Στην αναδιοργάνωση και ορθολογική χωροθέτηση των διαθέσιμων πόρων (υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό κ.λ.π.).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News