default-image

Από τα σκάνδαλα, με fast trak η επένδυση στη Μονή Τοπλού

Κρήτη
Από τα σκάνδαλα, με fast trak η επένδυση στη Μονή Τοπλού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θυμάστε την "αμαρτωλή" υπόθεση της επένδυσης πάνω στα 26 χιλιάδες στρέμματα της Μονής Τοπλού; Μετονομάστηκε σε fast track "Ίτανος Γαία", λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους. Για την ακρίβεια, "βαφτίστηκε" όπως στην "καλογερική σαρακοστή" από "κρέας" σε "ψάρι" και ήδη άρχισαν τα "πανηγύρια" ενός νέου επενδυτικού "Ελντοράντο" στην Κρήτη!!!

Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε εξαρχής ότι ούτε κατά των επενδύσεων είμαστε, ούτε - ιδίως σε αυτή την οικονομική συγκυρία - θιασώτες της άποψης πως η επαρχία Σητείας δε θα πρέπει να σπάσει το κέλυφος της μακροχρόνιας υπανάπτυξης. Το αντίθετο. Ίσως οι ευκαιρίες που η κρίση ανοίγει, ιδίως σε μια περιοχή "παρθένα", θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Αρκεί να υπάρχει στρατηγική και μοντέλο με όρους και κανόνες για την ανάπτυξη, κι όχι απλά ο λεκτικός βερμπαλισμός περί ανάπτυξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η ένταξη σε διαδικασία fast track της επένδυσης "Ίτανος Γαία" στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για μια τουριστική επένδυση 267 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ 18 οπών σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων, που βρίσκονται δίπλα στο φοινικόδασος του Βάι. Επενδυτής είναι η βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd., θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM (αγορά υψηλού ρίσκου επενδύσεων) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μηταράκη, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για επενδύσεις που πάνε κόντρα στον άνεμο.

Υπέροχα όλα αυτά - μακάρι να γίνει καμιά επένδυση να "πέσει" και χρήμα στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη... Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει μια μακρά ιστορία που θα πρέπει να σας τη διηγηθούμε θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στην κυβέρνηση, που - ας το πούμε καλόπιστα - ίσως να μη γνωρίζει ότι μπορεί με διαδικασίες fast trak να εξαγνίσει ακούσια ένα πιθανό σκάνδαλο με το πρόσχημα της ανάγκης για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στην Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. "Ανήκε" στη Μονή Τοπλού, η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς που ήρθαν ως μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα. Για σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν την επένδυση, η οποία στο αρχικό της σχέδιο ήταν της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 τουριστικές κατοικίες για πλουσίους.

Οι αντιδράσεις από μερίδα των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλες. Από την άλλη, η τοπική κοινωνία ομόθυμα στάθηκε υπέρ μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή, που θα την έβγαζαν από την απομόνωση. Με αυτό κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Υπήρχαν όμως  ενστάσεις για το αν υπάρχει νερό για το γκολφ, αν καταστρέφεται η φυσική ομορφιά, αν την τεράστια επένδυση μπορεί να την αντέξει το νησί, κ.λπ.

Αφού πέρασε πολλούς κάβους, η Loyalward πήρε το 2007 την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece, και τώρα αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track. Αυτή είναι η φανερή ιστορία. Διότι υπάρχει και η κρυφή...

Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της έκτασης από πολιτικούς όλου του φάσματος έχει χαρακτηριστεί ως το «Βατοπαίδι της Κρήτης», διότι η έκταση δεν είναι και τόσο καθαρή, ενώ υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις για το αν ανήκει στο Μοναστήρι Τοπλού ή στο ελληνικό κράτος και αν υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι.

Επίσης, εδώ και χρόνια για τους Βρετανούς ακούγονταν διάφορα περίεργα, όπως για παιχνίδια με τη μετοχή στο Λονδίνο, άδηλους χρηματοδότες, περίεργες συναλλαγές και σχέσεις με πολιτικούς εδώ στην Ελλάδα. Άλλωστε, η εμπεριστατωμένη έρευνα του νομικού Φειδία Κοντεμενιώτη κατέδειξε και το διάτρητο του ιδιοκτησιακού, αλλά και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις επί της έκτασης με τους Άγγλους "επενδυτές", αποκαλύπτοντας πως ακόμη και τα γραφεία τους δεν ήταν παρά μια οικιακή θυρίδα σε κάποια γειτονιά του Λονδίνου. Οι ίδιοι οι Άγγλοι στην ουσία, με το συμβόλαιο της παραχώρησης των εκτάσεων από τη Μονή ανά χείρας, ξεκίνησαν ανά τη Γη τη ρευστοποίησή του μέσω μετοχών για να αποκτήσουν κεφάλαια...

Η υπόθεση έχει τέτοιες πτυχές σκανδάλων, που κατά καιρούς κατηγορούμενοι έχουν βρεθεί τόσο το Δ.Σ. του Ιδρύματος που διαχειρίζεται την περιουσία της Μονής, όσο και αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι που χειρίστηκαν την υπόθεση. Για το ίδιο θέμα ο άλλοτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα, που όμως στη διαδρομή μπλέχτηκε στις ελληνικές καλένδες, ενώ και ο αείμνηστος οικονομικός επιθεωρητής Μανόλης Χριστοδουλάκης είχε εκδώσει πόρισμα για σωρεία παρανομιών, "μαύρου" χρήματος και εκχωρήσεων που θέτουν ακόμη και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η υπόθεση προσπάθησε να περάσει και το 2011 στο νόμο fast track και τότε είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα ο Χ. Παμπούκης, ότι, αν και έχει σχέσεις νομικού χαρακτήρα με τους Βρετανούς, προωθούσε την επένδυση. Η νομική σύμβουλος των Βρετανών και της Μονής είχε γραφτεί τότε ότι έγινε μέλος της επιτροπής fast trak, προερχόμενη από το δικηγορικό γραφείο των κ.κ. Παμπούκη-Φλογαΐτη. Ποτέ φυσικά δεν αποδείχτηκε τίποτε. Τώρα δόθηκε το "πράσινο φως", αν και υπήρξαν μικρές αλλαγές.

Η επένδυση από "Κάβο Σίδερο" έγινε "Ίτανος Γαία", κόπηκαν οι τουριστικές κατοικίες, και το 1,2 δισ. πριν μερικά χρόνια έγινε 267 εκατομμύρια. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν τα 26 χιλ. στρέμματα, στα οποία, ενώ τότε χωρούσαν χωρίς πρόβλημα και μερικές χιλιάδες κατοικίες, τώρα απλά θα χτιστούν 5 ξενοδοχεία.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ότι είναι κατά των επενδύσεων, ιδίως στην περιοχή της Σητείας, που είναι από τις πλέον καθυστερημένες σε ανάπτυξη. Αλλά εδώ μιλάμε για μια εταιρεία που επί 20 χρόνια "πρωταγωνιστεί" μαζί με παράγοντες της Εκκλησίας και της Μονής σε σωρεία διαδικασιών κάθε άλλο παρά διαφανών.

Μήπως λοιπόν, αντί για πανηγυρισμούς γύρω από την έγκριση της επένδυσης με fast trak και ταρατατζούμ υπουργών και τρικομματικών στελεχών, θα πρέπει να ξανασκεφτούν για ποια εταιρεία έβαλαν τις υπογραφές τους; Δεν αναφερόμαστε στην ανάγκη της επένδυσης, αλλά στο ποιος είναι μέχρι σήμερα ο επενδυτής.

H ΔΗ.ΜΑΡ., ειδικότερα, που προβάλλεται ως Αριστερά της ευθύνης, τι έχει να πει για το θέμα; Μήπως ο τοπικός βουλευτής της, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, πρέπει να υποδείξει στον κ. Κουβέλη ότι εδώ πρόκειται για επένδυση στα όρια ΕΟΖ, και μάλιστα με αποικιοκρατικά παραχωρητήρια γης από τη Μονή στην αμφιβόλου προελεύσεως "επενδυτική εταιρεία"; Αν σε κάποιους η υπόθεση του Βατοπαιδίου, που ως σκάνδαλο παρέσυρε την κυβέρνηση Καραμανλή επιταχύνοντας την πτώση της με το «νόμιμο και ηθικό» δεν έγινε παράδειγμα προς αποφυγή, τότε να θυμούνται πως το "δις εξαμαρτείν"...

Πολλά τα ερωτήματα

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που αποφάσισε να δώσει το "Ο.Κ.", έχει ερευνήσει καλά την υπόθεση η οποία στο νησί είναι γνωστή ως «Βατοπαίδι της Κρήτης»; Έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση της ιδιοκτησίας;

Άλλο ερώτημα: Πέρυσι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος του ηγούμενου της Μονής και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, ψευδή βεβαίωση εκ μέρους υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας κ.ά. Τότε ο ηγούμενος είχε στείλει ένα υπόμνημα με το οποίο εμμέσως απειλούσε με αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στο σκαμνί ανώτερους δικαστικούς, εφέτες και αρεοπαγίτες, όπως έλεγε.

Με βάση το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «κρητικό Βατοπαίδι» είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τους δικαστές που μελετούσαν τις υποθέσεις αυτές και να επηρεάσουν την κρίση τους προς όφελος της Μονής Τοπλού, ώστε η τελευταία να αποκτήσει ανύπαρκτο δικαίωμα κυριότητας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό λοιπόν το κατηγορητήριο πού είναι; Το ερεύνησε η Διυπουργική Επιτροπή; Επίσης, ερεύνησε γιατί το ΣτΕ είχε ακυρώσει την επένδυση;

Ερεύνησαν τις σχέσεις με δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας που είχαν προσβάσεις στην εξουσία και σχέσεις με τους Βρετανούς; Ακόμη, όπως αποκαλύφθηκε, στην υπόθεση υπήρξαν και κοινά πρόσωπα διαχείρισης στην Αθήνα με υποθέσεις όπως το Βατοπαίδιο και έμποροι οπλικών συστημάτων.

Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε αναλάβει στο παρελθόν ως μόνιμο καμβά σκανδάλου να το φέρνει διαρκώς στη Βουλή, ως βουλευτής Ηρακλείου και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, που το χαρακτήρισε το «Βατοπαίδιο της Κρήτης», ενώ αρνητικός για το ρόλο των "επενδυτών" ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και για αυτό το λόγο από υποστηρικτής της συγκεκριμένης επένδυσης στη Σητεία χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος στην περιοχή, δεχόμενος σφοδρή επίθεση.

Ειρωνεία των συμπτώσεων ότι, στη Διυπουργική της περασμένης Πέμπτης που ενέκρινε με fast trak την επένδυση, παρούσα και με έγκριση ήταν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, της οποίας ο αείμνηστος πατέρας, και από τους κορυφαίους πολιτικούς της Κρήτης, είχε χαρακτηρίσει την "επένδυση" ως το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο πάνω στην Κρήτη τα τελευταία 30 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News