default-image

Αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων

Κρήτη
Αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή του εμπορικού συλλόγου Νεάπολης στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους τοπικούς φορείς ζητώντας την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων στην περιοχή τους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να προβάλει και να αναδείξει το πρόβλημα των αναξιοποίητων δημοσίων κτιρίων στη Νεάπολη Λασιθίου και κατ' επέκταση  στον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου.

 Σαν Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα γιατί ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, ενώ η κυβέρνηση προχωράει με μεγάλη ευκολία σε περικοπές μισθών και συντάξεων βλέπουμε στην πόλη μας  δημόσια κτίρια να μένουν ερειπωμένα και αχρησιμοποίητα ενώ για κτίρια που μισθώνει το Δημόσιο, να ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 Είναι εύλογο λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς πως το Κράτος είναι ταχύτατο στην λήψη αποφάσεων όσον αφορά τις περικοπές από τα μικρομεσαία εισοδήματα και την επιβολή φόρων και δεν μπορεί αυτό το ταχύτατο Κράτος να εντοπίσει την σπατάλη εκατομμυρίων που γίνεται με τα μισθωμένα δημόσια κτίρια. Χρειάζεται μόνο να αναφέρουμε μερικά από τα σχεδόν εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια της πόλης μας που θα μπορούσαν να στεγάσουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες, ακόμα και σχολεία ή εκπαιδευτικά ιδρύματα. για να αντιληφτείτε πόσο άμεσα και ανέξοδα μπορούν να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ :

1) Το κτηριακό συγκρότημα του Κέντρου  Προστασίας του παιδιού Λασιθίου (πρώην παιδόπολη Νεάπολης ) συνολικού εμβαδού 3700m2 το οποίο στεγάζει μόλις 20 παιδιά (παλαιότερα στέγαζε 280 μαθητές και 40 άτομα προσωπικό)

2) Το κτήριο όπου συστεγαζόταν ο πρώην Δήμος Νεάπολης με το Α.Τ Νεάπολης συνολικού εμβαδού 1380 m2

3) Το κτήριο όπου στεγάζεται το ΕΠΑΛ Νεάπολης συνολικού εμβαδού 5962 m2  δυναμικότητας περίπου 700 μαθητών το οποίο εξυπηρετεί μόλις 130 μαθητές.

4) Το κτηριακό συγκρότημα του παλαιού Διοικητηρίου συνολικού Εμβαδού 1770 m2 το οποίο στεγάζει προσωρινά τα γραφεία της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, μέχρι να επισκευαστεί ο δικός τους χώρος,  το ΚΑΠΗ Νεάπολης (μία αίθουσα), τον παιδικό σταθμό, (μία αίθουσα)  και την Ηλιάκειο βιβλιοθήκη (μία αίθουσα) η οποία μετά την συνένωση του δήμου Νεάπολης με τον Καλλικρατικό Δήμο Αγ. Νικολάου, είναι κλειστή.

 Σημειωτέον ότι τα προαναφερόμενα μεγέθη αποτελούν μόνο τους εσωτερικούς ωφέλιμους χώρους των κτηρίων χωρίς να έχει γίνει αναφορά στους αύλειους χώρους οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετήσουν πληθώρα επισκεπτών, (μόνο το κτήριο του Κέντρου  Προστασίας του παιδιού Λασιθίου διαθέτει περίπου 15 στρέμματα αύλειους χώρους)  αλλά και ότι όλα τα δημόσια κτήρια είναι χωροταξικά έτσι τοποθετημένα ώστε ο πολίτης να μπορεί να περιηγηθεί μεταξύ τους με τα πόδια, και μάλιστα ευχάριστα διανύοντας τον δημοτικό κήπο, χωρίς την ανάγκη μεταφορικού μέσου. Και αυτό γιατί η Νεάπολη ήταν πάντα το πολιτιστικό κέντρο του νομού πάνω στο οποίο είχε δομηθεί η ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλλου, (γι αυτό άλλωστε έχει χαρακτηρισθεί και ως ιστορική έδρα  του Δήμου Αγ. Νικολάου), οικοδομημένη εξ αρχής για να στεγάζει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου, αφού είναι και γεωγραφικά έτσι τοποθετημένη ώστε να είναι πολύ κοντά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής : τον Αγ. Νικόλαο (μόλις 13χλμ) και το Ηράκλειο (μόλις 48χλμ).

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι όλα τα προαναφερόμενα κτήρια είναι έτοιμα (αφού μέχρι πριν από δύο χρόνια στέγαζαν υπηρεσίες) και  μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα (πρόσφατα είχαν γίνει και ανακαινίσεις στα περισσότερα από αυτά) ενώ οι συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν είναι μηδαμινές μπροστά στο τεράστιο οικονομικό όφελος που θα έχει η κοινωνία μας από την εξοικονόμηση ενοικίων.

 Αξίζει να σημειωθεί  ότι εκτός από τα παραπάνω δημόσια κτήρια υπάρχουν και άλλα όπως το παλιό γυμνάσιο Νεάπολης το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως για να στεγάσει τον πρώην δήμο Νεάπολης και τελικά προς το παρών έχει τον ρόλο μπαλαντέρ  αφού όποια υπηρεσία ή σχολείο χρειάζεται προσωρινά χώρους μεταφέρεται εκεί, αλλά και κτήρια που μέχρι πρότινος στέγαζαν   εταιρείες όπως ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ, και ανήκουν σε αυτές, τα οποία όμως είναι άδεια και κατάλληλα διαμορφωμένα για υπηρεσίες, έτοιμα προς χρήση, με πολύ χαμηλό κόστος ενοικίου , εάν χρειαστεί.

 Όλα τα παραπάνω κτήρια εάν επανδρωθούν σωστά και σε συνδυασμό με το δικαστικό μέγαρο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, τις Δικαστικές Φυλακές Νεάπολης των οποίων η λειτουργία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις δικαστικές υπηρεσίες ,αλλά και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που λειτουργούν στην πόλη, μπορούν να κάνουν την Νεάπολη πρότυπο κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη για την ευρύτερη περιοχή και να δώσουν πραγματικό νόημα στον όρο «καλλικρατικός δήμος»

 Τέλος, ως εμπορικός σύλλογος αλλά και  ως πολίτες της Νεάπολης, θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την οργή μας για την αποξήλωση των Δημοσίων υπηρεσιών από την πόλη μας, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την μετατροπή της σε πόλη φάντασμα , όταν τόσα δημόσια κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να πληρώσουμε τα ενοίκια για την στέγαση των υπηρεσιών που μέχρι πέρυσι στεγάζονταν σε αυτά δωρεάν.

 Καταγγέλλουμε την υποβάθμιση της πόλης μας και κατ' επέκταση της ζωής των συμπολιτών μας και τασσόμαστε απέναντι στην παραπάνω κακοδιαχείριση.

Πιστεύουμε στην δική σας ανταπόκριση περά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα τρίτων, για το καλό του τόπου μας και

 Ζητούμε :

Τις δικές σας ενέργειες ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να έρθουν ξανά οι όποιες υπηρεσίες του κράτους μπορούν να στεγαστούν άμεσα, χωρίς κόστος, εξοικονομώντας πολύτιμα χρήματα και δίνοντας ξανά ζωή στην πόλη μας και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Σταυρός Εμμ. Τζώρτζης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News