Λασίθι

Παρέμβαση βουλευτή Κ. Δερμιτζάκη

Παρέμβαση του Κωστή Δερμιτζάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Ε.Κ.Μ., στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών της βουλής  στις 3/8/2012.

Θα ήθελα να ξεφύγουμε λίγο από τα στενά οικονομικά δεδομένα, παρόλο που και αυτά έχουν τεράστια σημασία καθώς αποδεικνύουν περίτρανα ότι αν η ΑΤΕ BANK έμπαινε στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης θα ήταν πέρα για πέρα βιώσιμη.

 Πιο αναλυτικά, η Πειραιώς από το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής, αποκτά παθητικό 21,4 δις και ενεργητικό  14,7 δις.  Το ΤΧΣ θα χορηγήσει το ποσό των 6.7 δις ώστε να καλύψει τη διαφορά  τού ισολογισμού που θα προκύψει στην ΑΤΕ BANK.  Θα χορηγήσει επίσης (ΤΧΣ)  στη νέα τράπεζα το ποσό των 500 εκατ.  ώστε να πιάσει τους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας (8%), ενώ είχε ήδη λάβει, για τον ίδιο λόγο, το ποσό των 4,7 δις στο πρώτο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης.  

 Ο στόχος, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας από τη Βασιλεία 2 είναι 10%, έτσι το νέο σχήμα θα χρειαστεί ακόμα 1,2 δις.  Συνολικά, δηλαδή, το ΤΧΣ θα έχει χρηματοδοτήσει το νέο σχήμα με ποσό που προσεγγίζει τα 13 δις.  Την ίδια στιγμή η Πειραιώς θα χρειαστεί να καταβάλει μόνο το ποσό των 95 εκατ.  για τη δημιουργία του νέου σχήματος δυναμικότητας 1.230 καταστημάτων και δραστηριότητας σε 9 χώρες.  Δηλαδή, η Πειραιώς αρχικά χρηματοδοτείται  με 4,7 δις μέσω του ΤΧΣ για να παραμείνει βιώσιμη και, έπειτα, επιδοτείται με ποσό μεγαλύτερο των 8 δις για την εξαγορά της ΑΤΕ με 95 εκατ.  

 Αν το ΤΧΣ είχε ανακεφαλαιοποιήσει την ΑΤΕ θα έπρεπε να της χορηγήσει  λιγότερο από 4 δις εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από το PSI.  Συνολικά το ΤΧΣ θα κατέβαλε το ποσό των 8,7 δις στις δυο τράπεζες, ενώ τώρα λόγο της μεταβίβασης καταβάλει  το ποσό των 13 δις.

Δεν αποτελεί, βεβαίως, απάντηση ότι το μνημόνιο δεν προέβλεπε την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ.  Ισχυρότερο θα ήταν το επιχείρημα το τί επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδας όταν διακυβεύεται το μέλλον του λαού μας ο οποίος έχει οδηγηθεί σε οικονομική εξαθλίωση.  Είναι δίκαιο να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες την ώρα που ζητούνται νέες δυσβάστακτες θυσίες από τα λαϊκά στρώματα;

 Ας επικεντρώσουμε λίγο την προσοχή μας στον κοινωνικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η ΑΤΕ. Στην  πατρίδα μου την  Ιεράπετρα, πέρυσι, αρκετά στρέμματα θερμοκηπίων έμειναν ακαλλιέργητα  λόγω έλλειψης ρευστότητας καθώς πολλοί παραγωγοί δεν μπόρεσαν να διαθέσουν χρήματα μετρητά όπως έχουν διαμορφωθεί οι κανόνες της αγοράς και το εχθρικό τραπεζικό σύστημα για να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας.  Φέτος, πολλαπλάσια στρέμματα από ότι πέρυσι θα μείνουν ακαλλιέργητα. Αυτό σημαίνει απώλεια συναλλάγματος από τις εξαγωγές πρώιμων κηπευτικών. Ζημία, επίσης, στην εθνική και τοπική οικονομία, αύξηση της ανεργίας στους αγρότες και στο σύνολο των ατόμων που εμπλέκονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ακόμα ακούγεται στα αυτιά μου η φωνή του εκπροσώπου των κτηνοτρόφων της Ηπείρου όταν μας είχε ρωτήσει με αγωνία ποια εταιρεία, όταν πια θα έχει πουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ, θα φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο μαντρί για να πάρει τη καρδάρα με τα είκοσι κιλά γάλα.

 Ειλικρινά πέστε μου ποια τράπεζα θα βοηθήσει και θα δανειοδοτήσει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση.  Μήπως η Πειραιώς ή ίσως κάποια άλλη ιδιωτική τράπεζα και με τί επιτόκια και ποιες εγγυήσεις;

 Αν δεν υπήρχε η ΑΤΕ θα έπρεπε άμεσα να δημιουργήσουμε μια άλλη τράπεζα για αυτό το σκοπό. Να πάψουν να μιλούν για ανάπτυξη χωρίς να την προσδιορίζουν, χωρίς να λένε τίποτα συγκεκριμένο.  Η ανάπτυξη ξεκινά από την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, από την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων, από την έρευνα της διεθνούς αγοράς για προϊόντα που θα φέρουν συνάλλαγμα, που θα καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, να γίνουμε  χώρα παραγώγων και όχι μονάχα καταναλωτών εισαγομένων προϊόντων.

 Υπάρχει μια απλή αλήθεια.  Μια χώρα που παράγει δεν φοβάται ότι θα πτωχεύσει και πάνω από όλα γνωρίζει ότι ο λαός της δεν θα πεινάσει ποτέ. Μπορούμε, αν έχουμε τη βούληση, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ευλογημένου αυτού  τόπου.

Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ακυρωθεί άμεσα η πώληση της ΑΤΕ BANK και μάλιστα με το χαριστικό τρόπο που έγινε και να μετεξελιχτεί σε πραγματικό εργαλείο στην υπηρεσία του αγρότη και της αγροτικής οικονομίας. Αυτό επιτάσσει το χρέος μας προς την πατρίδα και το λαό μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Λόγω του περιορισμένου χρόνου ο οποίος είχε δοθεί στους ομιλητές, στις υπόλοιπες πτυχές του τεράστιου αυτού σκανδάλου της ΑΤΕ BANK, όπως η αδιαφάνεια, η τύχη των εργαζομένων, οι θυγατρικές, οι υποθήκες των δανείων, αναφέρθηκαν διεξοδικά οι σύντροφοι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ που συμμετέχουν στην επιτροπή και έλαβαν το λόγο.  Πρέπει να σημειώσω ότι δεν θεωρούμε τελειωμένο το θέμα της ΑΤΕ και ζητούμε νέα σύγκληση της επιτροπής με την παρουσία και του πρώην διοικητή κ. Πανταλάκη, διότι ενώ είχαμε ζητήσει από τον πρόεδρο να τον καλέσει δεν εκλήθη.  Επίσης, τονίστηκε με έμφαση ότι όποτε ο λαός αναθέσει την διακυβέρνηση της χώρας στο  ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. θα ακυρώσουμε την πώληση της  ΑΤΕ BANK  και θα την αναδείξουμε σε ισχυρό εργαλείο της αγροτικής ανάπτυξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια