default-image

Αποκατάσταση του Ναού Αγ. Παντελεήμονα Φόδελε

Κρήτη
Αποκατάσταση του Ναού Αγ. Παντελεήμονα Φόδελε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεργασία Δήμου Μαλεβιζίου και Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του μοναστικού συγκροτήματος του Αγίου Παντελεήμονα έχουν ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια από την αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και μετά από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, το ΚΑΣ κατέληξε οριστικά στις προτάσεις του για τις επεμβάσεις στο μνημείο.

Οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν στην αποκατάσταση του μεγάλου αυτοτελούς, διώροφου οικοδομήματος πλησίον του ναού, γνωστού ως «Ηγουμενίου», το οποίο απειλείται με κατάρρευση.

Μετά την εκπόνηση των ειδικών μελετών που απαιτούνται, η 13η Εφορεία απευθύνθηκε στο δήμο Μαλεβιζίου, για τη χρηματοδότηση δύο ακόμα μελετών, της  γεωτεχνικής και της στατικής, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης φάκελος της αποκατάστασης του μνημείου. Μετά από εισήγηση του δημάρχου Κ. Μαμουλάκη το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου ενέκρινε την εκπόνηση των δύο αυτών μελετών.

 Πρόκειται για τη γεωτεχνική μελέτη του χώρου που καταλαμβάνει το μοναστικό συγκρότημα καθώς  και τη στατική μελέτη  του κτηρίου του Ηγουμενίου, οι οποίες αφορούν στη θεμελίωσή του από οπλισμένο σκυρόδεμα, στην αποκατάσταση της φέρουσας τοιχοποιίας και τέλος, στην επανακατασκευή της ξύλινης κεραμοσκεπούς στέγης και του επίσης ξύλινου ενδιάμεσου ξυλοπατώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News