Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαθιθίου: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στον αρχαίο Ολούντα

Κρήτη
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαθιθίου: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στον αρχαίο Ολούντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου συμμετέχει στη φετινή δράση με την πραγματοποίηση ξενάγησης, την Κυριακή 28 Μαΐου, στον αρχαίο Ολούντα Λασιθίου

Στα πλαίσια των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών» 2023 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων-(Γραφείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης) διοργανώνει περιπατητική ξενάγηση στον αρχαίο Ολούντα Λασιθίου την Κυριακή 28 Μαΐου, με ώρα έναρξης στις 9:30 το πρωί.

Η κρητική πόλη του αρχαίου Ολούντος, τα λείψανα της οποίας εντοπίζεται στον ισθμό του Πόρου, στον κόλπο της σημερινής Ελούντας, βρισκόταν στο ένα από τα δύο φυσικά λιμάνια της βόρειας ακτής της Κρήτης (κόλποι Σούδας και Ελούντας). Από τις αρχαίες πηγές συνάγεται ότι επρόκειτο για οργανωμένη και εξωστρεφή πόλη, στην οποία υπήρχαν οι γνωστές δομές οργάνωσης των Κρητικών πολιτειών. Με το πλεονέκτημα ασφαλών αγκυροβολίων σχεδόν για όλους τους καιρούς, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στο ναυτικό δρομολόγιο που διέπλεε από βόρεια την Κρήτη και επικοινωνούσε με τα νησιά των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι σποραδικές σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των Αλυκών και του Πόρου, στο σημείο όπου ενώνεται η χερσόνησος της Κολοκύθας με την Κρήτη, δείχνουν τη χρήση του χώρου ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Η πόλη βρίσκεται σε ιδιαίτερη ακμή στα ιστορικά χρόνια μέχρι και την πρώτη βυζαντινή περίοδο, οπότε εγκαταλείπεται και πιθανότατα ξεκινά η βύθισή της εξαιτίας γεωλογικών αιτίων.

Η υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών από το 2017 μέχρι το 2021 διερεύνησε και αποτύπωσε τα κατάλοιπα που βρίσκονται βυθισμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελούντας και των ακτών του.

Η προτεινόμενη δράση περιλαμβάνει την περιήγηση από το σημείο των Αλυκών, στον Πόρο, μέχρι τον κόλπο της Κολοκύθας στα ανατολικά της ομώνυμης χερσονήσου (Νησί), όπου εντοπίζονται τα κατάλοιπα πρωτοβυζαντινής βασιλικής, τμήμα της οποίας έχει αποσυντεθεί από τη δράση των κυμάτων. Η διαδρομή συνδυάζει το πολιτιστικό με το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της Ανατολικής Κρήτης και του Κρητικού Πελάγους, ενώ στη διαδρομή είναι ορατά πλήθος στοιχείων παραδοσιακών δομών (ξερολιθιές, αλώνια, καλντερίμια, κλπ.).

Η συνάντηση για την ξενάγηση θα γίνει στο κτίριο Χιόνας στις Αλυκές, η διαδρομή είναι: Πόρος – Μελισσός – Πόρος και ο εκτιμώμενος χρόνος επιστροφής είναι στις 12 το μεσημέρι (συνολική διαδρομή 4 χλμ.). Ξεναγός θα είναι ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Θεοτόκης Θεοδούλου.

Οι ενδιαφερόμενοι για την ξενάγηση θα πρέπει να έχουν μαζί τους καπέλο, νερό και αντηλιακό και να φορούν κατάλληλα παπούτσια.

Συνεργαζόμενοι φορείς/φορείς που στηρίζουν τις εκδηλώσεις:

- Δήμος Αγ. Νικολάου και Δημοτική Ενότητα Ελούντας

Επιλεγμένο Μουσείο / Μνημείο / Χώρος:

- Ενάλιος αρχαιολογικός χώρος κόλπου Ελούντας

Ημερομηνία εκδήλωσης: 28.5.2023

Ώρα εκδήλωσης: 9:30

Σημείο συνάντησης: Αλυκές Ελούντας

Τηλέφωνο/όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:

- 2810228541 / Ελπίδα Σταματάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News