Ανάβουν τα φώτα στη Σπιναλόγκα: Προχωρά η ανασύνταξη ειδικής μελέτης για τον τεχνητό φωτισμό της νήσου των λεπρών

Κρήτη
Ανάβουν τα φώτα στη Σπιναλόγκα: Προχωρά η ανασύνταξη ειδικής μελέτης για τον τεχνητό φωτισμό της νήσου των λεπρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνίδα της προσπάθειας βελτίωσης των υποδομών και περαιτέρω ανάδειξης της πολύ δημοφιλούς τουριστικά Σπιναλόγκας αποτελεί η μόνιμη λύση ηλεκτροδότησής της, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φέρνει ηλεκτρικό ρεύμα απέναντι από την Πλάκα

Ένα ακόμα σημαντικό... κομμάτι έρχεται να προστεθεί τώρα στο “παζλ” του εγχειρήματος ηλεκτροδότησης - φωτισμού - ανάδειξης της Σπιναλόγκας, καθώς παράλληλα με τη δρομολόγηση της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσής της με την Πλάκα μπαίνει στις “ράγες” και η αναγκαία εκπόνηση (για την ακρίβεια ανασύνταξη) ειδικής μελέτης για τον τεχνητό φωτισμό της νήσου των λεπρών...

Ο δρόμος για να προστεθεί και αυτό το κομμάτι που έλειπε από το... “παζλ” άνοιξε χθες Τρίτη 16 Μαΐου, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης, την οποία θα χρηματοδοτήσει μάλιστα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το ποσό των 139.983 ευρώ. Αναλυτικότερα, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη τεχνητού φωτισμού της Σπιναλόγκας μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αγίου Νικολάου και του “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” - Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η ανάληψη της χρηματοδότησης της μελέτης τεχνητού φωτισμού της Σπιναλόγκας υπογράφεται με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό και τον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” κ. Κώστα Φασουλάκη.

Ένα έργο με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διά της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συνολικού ύψους 139.983,60 ευρώ. Η Σπιναλόγκα, μία νησίδα έκτασης 85 στρεμμάτων, στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας, που από το 1903 φιλοξένησε το Λεπροκομείο της Κρητικής Πολιτείας, ταυτίστηκε με αυτό και αποτέλεσε το σταυροδρόμι επικοινωνίας και εμπορίου ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την παύση λειτουργίας του νοσοκομείου των χανσενικών ασθενών το 1957. Ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, και έκτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, με τις εντυπωσιακές ενετικές οχυρώσεις, τον οθωμανικό οικισμό και τα μοντερνιστικά κτήρια του Λεπροκομείου. Η Σπιναλόγκα εντάχθηκε στον Ενδεικτικό Κατάλογο της χώρας μας το 2014. Ακολούθως, συντάχθηκε φάκελος υποψηφιότητας του μνημείου για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ΚΠΚ) της UNESCO με τίτλο “Φρούριο της Σπιναλόγκας”, ο οποίος υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και των τοπικών Αρχών της Κρήτης.

Το υποβρύχιο καλώδιο

Κορωνίδα της προσπάθειας βελτίωσης των υποδομών και περαιτέρω ανάδειξης της πολύ δημοφιλούς τουριστικά Σπιναλόγκας αποτελεί η μόνιμη λύση ηλεκτροδότησής της, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φέρνει ηλεκτρικό ρεύμα απέναντι από την Πλάκα. Μετά από αρκετές περιπέτειες και παλινωδίες, το εμβληματικό νησί των χανσενικών έχει αναλάβει να ηλεκτροδοτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, υλοποιώντας διασύνδεση με 2 τριπολικά καλώδια μέσης, μήκους 1 χιλιομέτρου έκαστο.

Για τις ανάγκες του έργου έχουν διατεθεί πόροι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα καλύψουν τη δαπάνη ηλεκτροδότησης και το κόστος κατασκευής και διαμόρφωσης χώρου στην πλευρά της Πλάκας. Για την υδροδότηση του νησιού θα επενδυθούν 465.000 ευρώ, 155.000 ευρώ για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον αρχαιολογικό χώρο και 80.000 ευρώ για τη δαπάνη της αρχαιολογικής επίβλεψης. Όλα αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από πρόταση του Δήμου, η οποία εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021 με πρόβλεψη χρηματοδότησης 2.500.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News