Τα «Απάτητα Βουνά» του Λασιθίου θα μείνουν... απάτητα! - Δείτε αναλυτικά τις βουνοκορφές (pics)

Λασίθι
Τα «Απάτητα Βουνά» του Λασιθίου θα μείνουν... απάτητα! - Δείτε αναλυτικά τις βουνοκορφές (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλούμε άμεσα τους υποψήφιους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση!», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους

Η Οροσειρά της Δίκτης είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται, αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ΕΟΣ Λασιθίου.

«Ο σύλλογος μας μαζί με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την τοπική κοινωνία στέλνουμε το μήνυμα προς όλους, ότι δεν θα δεχτούμε την καταστροφή της οροσειράς. Καλούμε άμεσα τους υποψήφιους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση!», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εξαιρεθούν οι προστατευόμενες περιοχές στο σύνολο τους από την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών και να μείνουν ελεύθερα και αλώβητα τα βουνά μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος για την ένταξη στα απάτητα βουνά του Όρους Δίκτη.

Στις 25-4-2023 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 300 η ανακήρυξη του όρους Δίκτη στα απάτητα βουνά. Από τον επισυναπτόμενο χάρτη στο ΦΕΚ με κόκκινη γραμμή διαπιστώνει κανείς ότι στα απάτητα βουνά είναι μόνο οι κορυφές της νότιας Δίκτης, δηλαδή, η κορυφή Σπαθί 2148 μ, η κορυφή Λάζαρος 2085μ και η κορυφή Αφέντης Χριστός 2141 μ.

Γι’ αυτές τις κορυφές δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα!

Όλες οι άλλες κορυφές της οροσειράς της Δίκτης που περιβάλλουν το Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού, εντός NATURA 2000 δεν συμπεριλαμβάνονται στα απάτητα βουνά. Δηλαδή η Τούμπα Μουτσούνα πάνω από το Δικταίο Άντρο, του Σαρακινού και ο Μικρός Αφέντης πάνω από Πλάτη, το Λουλουδάκι πάνω από την Βιδιανή, όλη η οροσειρά της Σελένας μέχρι  την κορυφή Μαχαιρά πάνω από Ζένια, η Κορυφή Αβαρσάμη πάνω από Μέσα Λασίθι, το Καθαρό, όλες πάνω από 1300 μ. Για όλες αυτές τις κορυφές έχουν εκδοθεί άδειες για αιολικά πάρκα με 88 γιγάντιες ανεμογεννήτριες ΒΑΠΕ τις οποίες έχει προσβάλει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και ο ΕΟΣ Λασιθίου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ.

 Ήδη είδαμε ότι προετοιμάζεται η ΤΕΡΝΑ με την άδεια που έλαβε από το δασαρχείο Ηρακλείου στις 20-4-2023 να τοποθετήσει 80 μετρά ύψος ανεμολογικό ιστό στον Μικρό Αφέντη.

Όλη η οροσειρά της Δίκτης είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται.

Ο σύλλογος μας μαζί με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την τοπική κοινωνία στέλνουμε το μήνυμα προς όλους, ότι δεν θα δεχτούμε την καταστροφή της οροσειράς.

Καλούμε άμεσα τους υποψήφιους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση!

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εξαιρεθούν οι προστατευόμενες περιοχές στο σύνολο τους από την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών και να μείνουν ελεύθερα και αλώβητα τα βουνά μας».

ΕΟΣ Λασιθίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News