default-image

Τρίτη παράταση για τα φράγματα Ιεράπετρας-Σητείας - Δύο έργα που θα «ξεδιψάσουν» τις αγροτικές περιοχές

Κρήτη
Τρίτη παράταση για τα φράγματα Ιεράπετρας-Σητείας - Δύο έργα που θα «ξεδιψάσουν» τις αγροτικές περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις εκλογές, συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου μετατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το διπλό έργο ΣΔΙΤ των νέων φραγμάτων σε Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας και Χοχλακιές Σητείας

Μετά τις εθνικές εκλογές τελικά, τα... σπουδαία ως προς την προσπάθεια δρομολόγησης δύο σημαντικών νέων εγγειοβελτιωτικών έργων στον νομό Λασιθίου, καθώς κατόπιν νέας παράτασης που δόθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το διπλό έργο ΣΔΙΤ που αφορά σε νέα φράγματα σε Ιεράπετρα και Σητεία ορίστηκε για τις 9 Ιουνίου.

Αυτή είναι, σημειωτέον, η 3η κατά σειρά παράταση που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο έργο ΣΔΙΤ, ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στις Χοχλακιές Σητείας και στην κατασκευή του φράγματος Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα, μαζί με τα αναγκαία αρδευτικά του δίκτυα, δύο έργα που πραγματικά θα “ξεδιψάσουν” τις αγροτικές αυτές περιοχές στον νομό Λασιθίου.

Η 1η παράταση είχε δοθεί για τις 24 Απριλίου. Ακολούθησε 2η μετάθεση της ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 10 Μαΐου, ενώ τις προάλλες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετέθεσε εκ νέου την προθεσμία, αυτή τη φορά για τις 9 Ιουνίου.

Το έργο καλύπτει περίοδο 25 ετών, εκ των οποίων τα 2,5 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 22,5 έτη την περίοδο λειτουργίας. Το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 61,9 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και προβλέπεται χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 18,6 εκατ. ευρώ (ποσοστό 30%). Οι πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Απόφαση ΣΔΙΤ, με συνολικό προϋπολογισμό στα 55,9 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαίκαστρου, της Λαγκάδας και του Καρυδίου του δήμου Σητείας. Το έργο αφορά κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κ.λπ.) για αρδευόμενη έκταση 2.500 στρεμμάτων και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαίκαστρου, που εξυπηρετεί έκταση 7.500 στρεμμάτων.

Το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγιά Φωτιά και Άγιο Ιωάννη του δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος, αγωγούς μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 19 km, και συνοδευτικά κατασκευαστικά έργα για μικτή αρδευόμενη έκταση 10.425 στρεμμάτων και για καθαρή αρδευόμενη έκταση 8.600 στρεμμάτων.

Το αντικείμενο του διπλού ΣΔΙΤ

- Το υποέργο στις Χοχλακιές περιλαμβάνει:

1) Χωμάτινη λιμνοδεξαμενή επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τις συνοδές της διατάξεις και έργα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας εκτροπής του ρέματος.

2) Τα έργα προσαγωγής στη λιμνοδεξαμενή, ήτοι το έργο υδροληψίας στην πηγή Φλέγας και τον αγωγό προσαγωγής του νερού από την πηγή στη λιμνοδεξαμενή, μήκους 1.064 μ.

3) Τα έργα προσαγωγής στο υφιστάμενο αρδευτικό του Παλαίκαστρου, που αποτελούνται από αντλιοστάσιο υδροληψίας, τη δεξαμενή φορτίου, τον αγωγό προσαγωγής αντλιοστασίου - δεξαμενής φορτίου D500, μήκους 524 μ., τον αγωγό προσαγωγής δεξαμενής φορτίου - υφιστάμενης δεξαμενής Δ3 D500, μήκους 6.403 μ.

Το υποέργο στον Αγ. Ιωάννη περιλαμβάνει:

- Ωφέλιμος όγκος νερού: 1.705.000 κ. μ.

- Ύψος φράγματος: 52 μ.

- Μήκος στέψης (συνολικό): 274,31 μ.

- Μήκος αγωγού εκτροπής: 300,26 μ.

 - Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν 4 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 2.000 m3, ένα αντλιοστάσιο με τρία αντλητικά συγκροτήματα και αγωγούς συνολικού μήκους 19 km περίπου. Το αρδευτικό έργο κάνει επίσης χρήση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News