Στη σκιά του φονικού βράχου η αυλαία της τουριστικής σεζόν στην Αγιά Φωτιά - Καταγγελίες για απραξία μετά την τραγωδία

Λασίθι
Στη σκιά του φονικού βράχου η αυλαία της τουριστικής σεζόν στην Αγιά Φωτιά - Καταγγελίες για απραξία μετά την τραγωδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητείται λύση για να δοθεί σε χρήση μέρος της παραλίας - Το χρονικό της τργωδίας που σημάδεψε τη λήξη της περασμένης τουριστική περιόδου

Η κατολίσθηση ενός τεράστιου βράχου που σημειώθηκε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής 30 Οκτωβρίου του 2022 και κόστισε τη ζωή σε μια 47χρονη επισκέπτρια από τη Σλοβενία , η οποία καταπλακώθηκε από το διαμέρισμα πάνω στο οποίο έπεσε ο τεράστιος βράχος , είχε μπλοκάρει από τότε την ελεύθερη διακίνηση των επισκεπτών προς το ανατολικότερο άκρο της παραλίας της Αγιά Φωτιάς Ιεράπετρας, όπου καταλήγει ιδιωτικός δρόμος που εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Από το απίστευτο αυτό δυστύχημα, σώθηκαν το 9χρονο αγοράκι και ο 51χρονος σύζυγος της άτυχης τουρίστριας από τη Σλοβενία, ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν είχαν γίνει αυτοψίες από γεωλόγους των αρμόδιων υπηρεσιών με την προοπτική να γίνει κάποια μελέτη ώστε να βρεθούν κονδύλια για να γίνουν τα απαραίτητα έργα στήριξης των βράχων που έχουν μείνει σε αυτή την πλαγιά και να αρθεί η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες και τις ξενοδοχειακές- τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες σε αυτό το όμορφο κομμάτι της Γεραπετρίτικης γής.

Σε πρόσφατη επίσκεψη του στην παραλία της Αγιά Φωτιάς, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης της αντιπολίτευσης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ Αργύρης Πανταζής και μετά τις συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες της περιοχής έγραψε στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σε ομηρία παραμένουν κάτοικοι, επιχειρηματίες και επισκέπτες στο όμορφο θέρετρο της Αγιά Φωτιάς. Μετά από την πρόσφατη επίσκεψη μου στην πανέμορφη περιοχή το αποτέλεσμα των ενεργειών του Δήμου παραμένει σε αρχικό στάδιο. Καμία νέα εξέλιξη, κανένα νέο δεδομένο μετά την κατολίσθηση του Οκτωβρίου, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με επιχειρηματίες της περιοχής όπου έως και σήμερα δεν έχουν πάρει απαντήσεις για το μέλλον των επιχειρήσεων τούς. Κατά τα άλλα... βαρκούλες αρμενίζουν».

Η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας για να επισπεύσει τις διαδικασίες έχει ανακοινώσει ότι έχει αποφασίσει να βρεί τη λύση με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου , με την Τεχνική του Υπηρεσία και με έναν πολύ έμπειρο γεωλόγο που θα αναλάβει με κόστος 22.000 ευρώ να κάνει τη σχετική μελέτη στην Αγιά Φωτιά , στη Σχίστρα Χριστού και στον Καλικοβρέχτη Γδοχίων, όπου γίνονται πολύ συχνά κατολισθήσεις , στα όρια των Δήμων Ιεράπετρας Βιάννου, ώστε να ενταχθούν μαζί όλα αυτά τα έργα σε κάποιο πρόγραμμα στη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε επαφή και με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στην οποία έχει προταθεί η οριοθέτηση του ανατολικού άκρου της παραλίας, πάνω από το οποίο βρίσκονται οι επικίνδυνοι βράχοι και η σηματοδότηση του υπόλοιπου κεντρικού και δυτικού τμήματος , όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση από την πλευρά του ρέματος στο οποίο οδηγεί ο δημοτικός δρόμος , ο οποίος θα καθαριστεί και θα διευθετηθεί το τμήμα του μέχρι την αμμουδιά , ώστε να μην υπάρχει λόγος να περνά κάποιος επισκέπτης από τον ανατολικό ιδιωτικό δρόμο που καταλήγει στο επικίνδυνο σημείο της κατολίσθησης.

Συμπερασματικά, όλα δείχνουν ότι , αυτό το καλοκαίρι οι επισκέπτες της Αγιά Φωτιάς, θα μπορούν να επισκέπτονται από τον δημοτικό δρόμο και μέσω του ρέματος την κεντρική και δυτική πλευρά της παραλίας, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν το ανατολικό τμήμα, μέχρι να γίνει η μελέτη, να εκτελεστούν τα έργα αντιστήριξης και να αρθεί η επικινδυνότητα αυτού του τμήματος , ώστε να συνεχίσει η Αγιά Φωτιά να αποτελεί την πιο αγαπημένη παραλία των ντόπιων , και των επισκεπτών από την άλλη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το χρονικό της τργωδίας που σημάδεψε τη λήξη της περασμένης τουριστική περιόδου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 29 προς Κυριακή 30 Οκτωβρίου του 2022, βρήκε τραγικό θάνατο στον ύπνο της μια 47χρονη συγγραφέας απο τη Σλοβενία, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του ενοικιαζόμενου διαμερίσματος, όπου διέμενε στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, μαζί με τον 51χρονο σύζυγο της και το 9χρονο αγοράκι της, με τους δύο να γλιτώνουν ευτυχώς, με ελαφρά τραύματα.

Ειδικότερα, το διαμέρισμα κατέρρευσε κάτω από το βάρος μεγάλου όγκου βράχων και μπάζων που αποκολλήθηκαν από το λόφο, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Ιεραπετρίτη τουριστικού επιχειρηματία.

Λίγες μόνο μέρες πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου, αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ήρθε να συγκλονίσει και να αναστατώσει την πιο τουριστική περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας. Τη Δημοτική κοινότητα Αγίου Ιωάννου, με τις πανέμορφες παραλίες της και τον καταπράσινο ορεινό όγκο της, φυσικές ομορφιές που έχουν προσελκύσει τα τελευταία 50 χρόνια πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Σε αυτές τις φυσικές ομορφιές και στο άγριο ανάγλυφο του εδάφους στηρίχτηκε η τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου, ο οποίος ωστόσο χρειαζόταν και κάποια έργα προστασίας, προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους από κατολισθήσεις μετά από ισχυρές νεροποντές η ακόμη και μετά από σεισμούς.

Εκείνη τη νύχτα στις τοπικές Αρχές σήμανε συναγερμός, καθώς είχαν ειδοποιηθεί να σπεύσουν στην παραλία της Αγιά Φωτιάς, όπου ένας τεράστιος βράχος και άλλοι μικρότεροι είχαν αποκολληθεί και είχαν κατρακυλήσει από το λόφο και είχαν γκρεμίσει και ισοπεδώσει το ανατολικότερο τμήμα συγκροτήματος ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, λίγα μέτρα από την φημισμένη παραλία της περιοχής. Οι βράχοι και τα μπάζα είχαν καταπλακώσει ένα ζευγάρι τουριστών και το 9χρονο αγοράκι τους.

Σε πολύ σύντομο χρόνο κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Νομό Λασιθίου και η 3η ΕΜΑΚ από το Νομό Ηρακλείου, επιχειρώντας με 50 πυροσβέστες και 20 πυροσβεστικά οχήματα να ξεθάψουν κάτω από τα μπάζα του διαμερίσματος και από τα χώματα που είχαν παρασυρθεί από την πτώση των βράχων τους τρείς Σλοβένους επισκέπτες. Ο δε τομέας ΕΚΑΒ Ιεράπετρας είχε κινητοποιήσει 4 ασθενοφόρα για να παραλάβει και να διακομίσει τους ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Ο 51χρονος άντρας και το 9χρονο αγοράκι βρέθηκαν πολύ γρήγορα και ήταν καλά στην υγεία τους αλλά είχαν υποστεί ισχυρό σοκ. Ο άντρας είχε μερικές γρατζουνιές στο πρόσωπο αλλά το παιδί είχε τραυματιστεί στο πόδι και στο πρόσωπο αλαφρά. Τους παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Εμείς από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Αγίου Ιωάννου βοηθούσαμε τους Πυροσβέστες με σκαπάνες, φτυάρια και άλλα μέσα, απομακρύνοντας τα μπάζα για να φτάσουμε στο σημείο όπου ήταν θαμμένη η 47χρονη. Οι πυροσβέστες τη βρήκαν κατά τις 4:00 το πρωί χωρίς αισθήσεις. Ήταν ήδη νεκρή αλλά δεν έφερε εμφανείς τραυματισμούς και γι’ αυτό πιθανολογείται ότι πέθανε από ασφυξία κάτω από τα μπάζα», μας είχε πει τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ. Νίκος Αθάνατος, που είναι μέλος της ομάδας Πολιτικής Προστασίας της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News